16 Şubat 2011 22:37

Göçük altında işçiler kurtarılmayı bekliyor

Kahramanmaraş’ta Afşin-Elbistan Termik Santrali’nin kömür üretim sahasında yaşanan göçük altında kalan işçilerin kurtarma çalışmaları devam ediyor. Göçük altındaki işçi arkadaşlarını çıkarılmasını bekleyen işçiler, kurtarma çalışmalarını yeterli olmadığını belirttile

Göçük altında  işçiler kurtarılmayı bekliyor
Paylaş

Üç futbol sahası büyüklüğünde bir alanı kapsayan, 160 metre derinlikte yaşanan göçük bölgesindeki çalışmalar, zorlu bir şekilde yapılıyor.  bölgeye 3 askeri helikopter konuşlandı. Diyarbakır, Adana, Kahramanmaraş, Malatya’dan kurtarma ekipleri geldi. 50 kadar AKUT personeli de karadan arama çalışması yapıyor. Dört gün arayla meydana gelen göçükte daha önce 1 işçi yaşamını yitirirken önceki 1 işçi göçük altından çıkartılmıştı. Gazetemize açıklama yapan işçilerde göçük altında 20’ye yakın işçi arkadaşlarının olduğunu belirttiler.  
TAŞERONLA ÇALIŞMAK İSTEMİYORLAR
Turgay Ciner’e ait olan Çöllolar’daki Afşin-Elbistan Termik Santrali B Ünitesi’nde daha önce yaşanan göçükte bir işçi yaşamını yitirmişti. Önceki günde bir işçi enkazdan çıkartılırken, gazetemize açıklama yapan işçiler 20’ye yakın işçinin göçük altında olduğunu belirtti. Park Yapı adlı taşeron firmasında çalışan işçiler yaşanan taşeronlaştırma ile birlikte, yaşanan kuralsızlığa dikkat çektiler. İnsana değer verilmediğini belirten işçiler, kurtarma çalışmalarını da yeterli olmağını ifade ettiler. Enerji Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın yaptığı açıklamaların doğru olmadığını anlatan işçiler, etüt çalışması için değil daha önce yaşanan göçüğün enkazlarını çıkartmak için çalışma yaptıklarını belirttiler.
BİLGİLERİ  BİZDEN ALSINLAR
Çalışmaya gönderilen işçiler, hiçbir önlem alınmadan gönderilmeleri de ‘işçilerin bile bile ölüme’ gönderildiklerini ortaya koyuyorlar. Taşeronlaştırmayla birlikte kuralsız çalışmayla birlikte can güvenlikleri olmadan çalıştırıldıklarını anlatan işçiler, verilen ücretlerinde emeklerinin karşılığı olmadığını bildirdiler.
Olay yerine şimdiye kadar ne bir milletvekilinin ne de bir bakanın geldiğini söyleyen işçiler, “Olayla ilgili patrondan bilgi almasınlar. Gelip orada çalışan biz işçilerden bilgiler alsınlar. Yanlış bilgiler verilmesin. Orada etüt değil, hurdaları çıkarma çalışması vardı” şeklinde konuştular.  Göçüğün öğleden sonra olması durumunda enkaz altında kalacak işçi sayısını daha fazla olabileceğine dikkat çeken işçiler, “Artık taşeronla çalışmak istemiyoruz. Devlet kendi bünyesine alsın. Kuralsız çalışma var. Sırf kömür çıkartalım ve termik santral çalışsın, onlar için bu önemli. Gerisi önemli değil” diye konuştular. İşçiler yetkililerin olay yerine gelerek, kendilerinden bilgi almasını da talep ettiler. TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, kriz masasına gelerek Vali Şükrü Kocatepe ve diğer yetkilerden bilgi alarak olay yerinde incelemeler yaptı.
DEPREM NEDENİ GERÇEKÇİ DEĞİL
Türk-İş’e bağlı Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı İsmail Aslan, depremlere bağlı olarak göçük meydana geldiği şeklindeki değerlendirmeleri gerçekçi bulmadığını belirterek, “Bu sahaya bir kilometre uzaklıkta devletin işlettiği sahada neden heyelan olmadı?​” diye sordu. 4 gün ara ile 2 göçük meydana gelen bölgede mühendislik hataları ve çok büyük ihmal olabileceğine değinen Aslan, “Açık linyit alanlarında tarihimizde böyle bir olay yok. Özel sektörün işlettiği bu alanda böyle bir göçük oluyor da hemen yanındaki sahada neden olmadı? Bu işletmecilik zihniyeti ile tıpkı karpuzun kafasını kesip, elini sokup göbeğini çıkarıyorlar” dedi. Aslan, taşeronlaştırmada yaşanan kuralsızlığa dikkat çekti. Türkiye Maden İş Sendikası Kütahya ve Havalisi Şube Başkanı Ahmet Ateş göçükle ile ilgili açıklama yaptı. Yaşanan can kayıplarının nedenin taşeronlaştırma olduğunu belirten Ateş, taşeronlaştırmanın kaldırılmasını talep etti. (HABER MERKEZİ)


BAKANLIK SORUŞTURMA BAŞLATTI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Afşin Çöllolar kömür sahasındaki heyelanlarla ilgili inceleme başlattı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, söz konusu bölgede 6 ve 10 Şubat günlerinde meydana gelen heyelan ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile ortak heyet kurulduğu, heyelanların nedenlerini ortaya çıkarmak üzere inceleme başlatıldığı duyuruldu. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Numune işçilerine destek ziyareti

SONRAKİ HABER

İHD: 114 toplu mezarda 1469 kişi var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...