16 Mayıs 2013 09:04

OSTİM ve İvedik davası 13 Hazirana ertelendi

OSTİM ve İvedik patlamalarına ilişkin dava bugün Ankara’da görüldü. İşçi aileleri duruşma öncesi yine adliye önünde bir araya gelerek adalet taleplerini yineledi. Davaya sunulan bilirkişi raporuna tepki gösteren aileler, tüm sorumluların yargılanabilecekleri bir raporun hazırlanması için mahkemenin yeni bir heyeti g&ou

OSTİM ve İvedik davası 13 Hazirana ertelendi
Paylaş

Aileler adına açıklamayı, patlamada kardeşini kaybeden Sibel Kavak yaptı. Raporda sadece gaz şirketinin sorumlu tutulmasını eleştiren Kavak raporun içeriğinde, Özkanlar ve Metsan işverenlerinin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığının, Sanayi ve Ticaret Bakanlığının kusurlu tutulmamasına tepki gösterdi. “OSB yönetiminin, Ankara Büyükşehir Belediyesinin, Yenimahalle Belediyesinin, dolum yapan firmaları kontrol yetkisi bulunan EPDK’nın, EMDA adlı gaz dolum şirketinin yanlışlarından, eksikliklerinden ve yasal mevzuata göre sorumluluklarından bahsetse de, onları da kusurlu görmemiştir” diye tepki gösterdi.

KİMYA MÜHENDİSLERİ ODASI MÜDAHİL

Kimya Mühendisleri Odası’ndan İbrahim Akyürek de, Ostim davasına müdahil olacaklarını açıkladı. Gaz dolumu yapan firmalarda iki kimya mühendisinin tutuklu yargılandığını ifade eden Akyürek, “Bir tarafta hiçbir suçu olmadığı halde yaşamını yitiren işçilerimiz, diğer taraftan iş güvenliğinden çok satış pazarlama ile görevlendirilen meslektaşlarımız. Her iki taraf da mağdur her iki taraf da acılıdır” dedi. Akyürek, mühendisler olarak bu davadaki çelişkilerin de ortaya çıkarılması için çabalayacaklarını söyledi. Aileler açıklamanın ardından 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 14. duruşmasına katıldı.

BİLİRKİŞİ RAPORUNUN İNCELENMESİNE EK SÜRE

Duruşmayı davanın hakimi izne ayrıldığı için nöbetçi hakim yönetti.

Hakim duruşmada yeniden ifadelere başvurduktan sonra,  bilirkişi raporunun değerlendirilmesine geçildi. Mağdur ailelerin avukatları, raporda sadece Ersoy Gaz şirketinin günah keçisi ilan edildiğini, kamu idarelerinin, Özkanlar ve Metsan firmalarının ihmallerinin ise göz ardı edildiğini belirtti. Gelen raporda, mahkemenin sorduğu 7 soruya cevap verilmediğini belirten mağdur ailelerin avukatları, heyetin yeterli nitelikte araştırmalar yapmadan raporu hazırladığını söyledi. Olaya neden olan tedbirsizliklerin kamu idareleri tarafından tespit edilmediğini hatırlatan avukatlar, heyetin raporu hazırlarken ürkek davrandığını söyledi. Raporda yer alan “Tedbirler alınsa dahi patlama önlenemezdi” değerlendirmesine ise avukatlardan büyük tepki vardı. Avukatlar, bu değerlendirmenin “kader ve kaza” olduğuna işaret ettiğini belirtirken, yaşananların iş cinayetinden başka bir şey olmadığını söyledi.

MAĞDUR AİLELERDEN BÜYÜK TEPKİ

Ersoy Gaz şirketinin sahibi sanık Kasım Ersoy’un avukatı, patlamanın işçilerin yanlış yöntemlerle tüpleri kullandığını iddia etmesi üzerine salondaki aileler tepki gösterdi. Aileler avukatın tutumuna isyan ederken, oğlunu kaybeden bir baba sinir krizi geçirdi. Acılı babanın salonun dışına çıkarılmasıyla sanık avukatları can güvenlikleri olmadığı gerekçesiyle savunma yapmayacaklarını söyledi. Hakim ise bu tutuma, “Salonda polisler var. Ben ve ailelerin avukatları burada, can güvenliğiniz tehlikede filan değil” diye yanıt verdi. Sanık avukatları gelecekteki duruşmaların kapalı oturumla devam etmesini istedi. Sanık Kasım Ersoy’un avukatı, raporun sadece kendilerini suçladığını, fakat buna karşı Kasım Ersoy’un suçlu olduğuna dair bir tespitin bulunmadığını iddia ederek Ersoy’un tahliyesini istedi.

Hakim, iki tarafın avukatlarının bilirkişi raporunun yeniden hazırlanması talebini reddederek, raporu incelememiş olanlar için ek süre verdi. Sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar veren Hakim, gelecek duruşmaların kapalı oturumda devam etmesi talebini de reddetti. Hakim Kimya Mühendisleri Odası’nın davaya müdahil olma talebini ise, bilirkişi raporlarında uzmanların Oda mensubu olabileceği ve bu durumda da taraflı olabileceğini göz önünde bulundurarak talebi reddetti. Duruşma 13 Hazirana ertelendi. (AnkaraEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kartal'da okul boykotuna yoğun katılım

SONRAKİ HABER

Havada canlı bomba

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...