16 Mayıs 2013 04:56

Neden Renault'da ciddi bir grev örgütlenmesi yok?

Türk Metal üyesi bir Oyak Renault işçisi, Türk Metal'in çıkarttığı Vardiya gazetesinde Genel Başkan Pevrul Kavlak'ın 'Greve doğru' başlıklı yazısına dair bir mektup kaleme alarak gazetemize yolladı. Renault işçisi "Greve gidiyoruz" denirken neden metal sektörünün bu amiral gemisi fabrikasında ciddi bir

Neden Renault'da ciddi bir grev örgütlenmesi yok?
Paylaş
Bir Renault işçisi

Merhaba ben OYAK Renault fabrikasında 13 yıldır çalışan bir işçiyim. Toplu iş sözleşmesine dair görüşlerimi sizinle paylaşmak istiyorum. İşyerimizin dahil olduğu 120 bin işçinin örgütlü olduğu sendikamız Türk Metal MESS’in dayatmalarına karşı grev kararı aldı. MESS’in yüzde 4.6’lık zam teklifi, esnek çalışma ile birlikte en son görüşmelerde sözleşmeyi 3 yıla çıkarma teklifini biz işçilerle alay geçilme olarak görüyoruz. Bu da MESS tarafından bizim çokta ciddiye alınmadığımız işçiler tarafından fabrikamızda konuşuluyor.

İşyerimizde en son olarak sendika tarafından sözleşme boyunca çıkarılıp dağıtılan Vardiya gazetesinin özel bir eki bizlere dağıtıldı. Greve doğru başlıklı Vardiya gazetesinin içeriğinden bahsetmek istiyorum. Okuduğumuz bu ekte kafamızda birtakım sorular oluştu ve sendikanın bu sorulara cevap vermesini istiyoruz. Bizler Renault işçileri olarak Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın yazısında ne demek istediğini anlayamadığımız konuları yanıtlamasını istiyoruz.

İşyeri temsilcileri UET’lerde gezerek sendikanın aldığı eylem kararlarını yarım yamalak işçilere anlatıyorlar. Bunlardan birisi de sakal bırakma eylemi. Öncelikle kendileri sakal bırakması gereken temsilciler sinekkaydı tıraş olurken işçilere sakal bırakın diyorlar bunlara kim inanır. Bugüne kadar işyeri temsilcilerimizi zaten kendimizin seçmesine izin vermediniz hep kendi adamlarınızı temsilci yaptınız. O nedenle bu adamlara zaten işçi güvenmiyor bari işyerinde grev komitelerimizi seçelim grevimize bizler öncülük edelim. Bizim işyerine 8 Mayısta grev kararı asıldı ancak kimse ne zaman greve çıkacağımızı söylemiyor sanki bu işçilerden gizlenmesi gereken bir sırmış gibi. Genel başkan grev ‘İki tarafı keskin bıçak gibi’ grevde işveren de işçiler de zarar görür diyor. Ey başkan! Siz ne dediğinizi biliyor musunuz? OYAK Renault fabrikasının 2012 yılı cirosu 4.2 milyar dolar sizin istediğiniz zam da ortada. Eğer bunun işverene maliyetini hesaplayamıyorsanız bizler hesaplayıp sizlere verelim. Bizler bu koşullarda greve gitmeyi göze aldık sendikanın da samimiyetle göze almasını bekliyoruz ama dağıttığınız Vardiya gazetesi kafamızı karıştırdı bilesiniz?

ÖNCEKİ HABER

Oyak Renault’tan Vardiya gazetesi ‘Genel Grev’ ekine cevap

SONRAKİ HABER

Bir mücadele ağı öreceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...