14 Mayıs 2013 12:05

Yol haritasını belirlemeye, ABD'ye gitti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD'ye hareket etmeden önce Esenboğa Havaalanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.Geniş bir heyetle ABD'ye hareket edeceklerini ifade eden Erdoğan, "Gerek ekonomik gerek siyasal özellikle Suriye konusunda ve Irak ve diğer ülkelerle olan ilişkileri ABD ile değerlendirme fırsatı olacak. Perşembe günü

Yol haritasını belirlemeye, ABD'ye gitti
Paylaş

Geniş bir heyetle ABD'ye hareket edeceklerini ifade eden Erdoğan, "Gerek ekonomik gerek siyasal özellikle Suriye konusunda ve Irak ve diğer ülkelerle olan ilişkileri ABD ile değerlendirme fırsatı olacak. Perşembe günü yoğun bir programımız var. Obama ile sonra Biden ve Kerry ile biraraya geleceğiz. Akşam ise, İstihbarat ve Dış İşleri bakanlarımızla beraber 6 kişilik bir toplantı yapacağız. Kaliforniya'ya geçeceğiz. Bu gezileri de iş adamlarımızla yapacağız. Bizim de Sayın Başkana yazdığımız mektupla yeni bir döneme gireceğiz. Amerika dönüşünde yeni yol haritamızı diğer ülkelerle de paylaşacağız. BM Güvenlik Konseyi'nde neler yapabiliriz. Son tabii Reyhanlı saldırısı masamızda olacaktır" diye belirtti.

Gazetecilerin, "Reyhanlı'da istihbarat zafiyeti var mıydı?" sorusuna Erdoğan, "Böyle bir durum söz konusu değildi. Bu tür bir hareketliliği istihbarat kaynaklarımız bir ön bilgiyi yakalamış. Burada MİT ve Emniyet istihbaratı arasında bir kopukluk olmuş olabilir. Nerde bir zaaf varsa bunun gereğini tereddütsüz yerine getiririz. İçişleri Bakanı'ma da söyledim. Başbakanlık Teftiş Kurulu'na araştırılması için talimat verdim. Teftiş Kurulu gereğini yapacaktır" diye yanıt verdi. Yine gazetecilerin MHP'nin hükümeti çözüm süreci ile ilgili şikayeti konusundaki soruya da cevap veren Erdoğan, "MHP'nin attığı adıma gelince bunun yasal olup olmadığı netice alıp almayacağı beni çok ilgilendirmiyor. Şimdiye kadar yaptığımız tüm işler hukuka uygundur. Onların yaptığı işlerde hukuksuzluk vardır. Terör çözümü konusunda ne ana ve ne yavru muhalefetin bir çözümü yoktur. Biz yaptığımız işleri hepsini Anayasa çerçevesinde yapıyoruz. MHP'de bize hukuk dersi vermez" dedi.

Suriye'nin son açıklamalarını da değerlendiren Erdoğan, "Hedefte Ankara veya başka bir yer bunların hepsi dedikodu. Suriye'de illegal bir yönetim var. Şu anda düşmüştür. Ve meşru değildir. Elindeki gücü sadece halkını öldürmek için kullanan biri var. 100 binin üzerinde insan öldürmüştür. 1 milyon Suriyeli yurdundan dışarıda. Biz müşterek çalışmaya varız diyorlar. Biz sizi kabul etmiyoruz ki. Halkının kabul etmediği bir hükümeti biz nasıl kabul edebiliriz. En son Arap Ligi'nden de silindiler. Biz bu süreci takip ediyoruz. Öyle tahmin ediyorum ki, gelene kadar çok şey de değişecektir" diye belirtti. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

SES’te tahliye sevinçle karşılandı

SONRAKİ HABER

Taş ocağı şirketi halkı suçluyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...