14 Mayıs 2013 11:33

Doğal yaşam ortamları tehdit altında

BİLİM insanlarının çalışmaları, hava sıcaklıklarının 2°C (santigrat derece) yükselmesi durumunda, yeryüzündeki biyolojik çeşitliliğin çok ciddi şekilde zarar göreceğini gösterdi.Nature Climate Change adlı bilim dergisinde yayımlanan araştırma sonuçları, olası çevre felaketinin önüne geçilebi

Doğal yaşam ortamları tehdit altında
Paylaş

BİLİM insanlarının çalışmaları, hava sıcaklıklarının 2°C (santigrat derece) yükselmesi durumunda, yeryüzündeki biyolojik çeşitliliğin çok ciddi şekilde zarar göreceğini gösterdi.
Nature Climate Change adlı bilim dergisinde yayımlanan araştırma sonuçları, olası çevre felaketinin önüne geçilebileceğini, ancak bunun için sera etkisi yaratan gazların salımında bir an önce kesintiye gidilmesi gerektiğini vurguluyor.
Araştırmada görev alan uzmanlar, yaklaşık 50 bin farklı bitki ve hayvan türü üzerinde inceleme yaptılar. Bu bitki ve hayvan türlerinin doğal ortamında sıcaklık ve yağış oranlarını belirleyen araştırmacılar, farklı küresel ısınma senaryolarında bu değerlerin nasıl değişeceğini hesapladı. Bunun sonucunda, olası değişimlerin ardından bu bitki ve hayvan türlerinin yaşamasına elverişli ortamların bir haritası ortaya çıktı.

2100 YILINDA SICAKLIK 4°C

Bilim adamları, sera etkisi yaratan gazların salımında büyük bir değişim olmadığı takdirde, 2100 yılında küresel sıcaklığın, sanayileşme öncesine oranla 4°C yükseleceğini öngörüyor.
Bu durumda, hayvan türlerinin yüzde 34’ü ve bitki türlerinin yüzde 57’si, şu andaki doğal yaşam çevrelerinin yarısından fazlasını kaybedecek. Uzmanlar bu değişimin insanlar üzerinde de büyük etki yaratacağını belirtiyor.  Çünkü tehdit altındaki türler, su ve havanın temizlenmesi, sel kontrolü, gıda zincirinin devamlılığı ve eko-turizmde önemli bir rol oynuyor.
Bilim insanları, sıcaklık değerlerindeki yükselişin de 2°C’yi aşmaması durumunda, bitki ve hayvan türlerinde öngörülen kaybın yüzde 60 azaltılabileceğini savunuyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Angelina Jolie’nin iki memesi de alındı

SONRAKİ HABER

Tahlitos sütü ile şifa arıyorlar!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...