14 Mayıs 2013 09:06

AA’ya ve TRT’ye Reyhanlı ayrıcalığı!

Medya Etik Konseyi ve Medya Derneği, AA ve TRT’ye yapılan ayrımcılığı kınadı. Ajanslar da yapılan ayrımcılığı kınadı.Reyhanlı’daki patlama sonrası Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun Antakya Devlet Hastanesinde yaralı vatandaşları ziyaretini, yalnızca Anadolu Ajansı ve TRT’nin haber yapmasına izin ver

AA’ya ve TRT’ye Reyhanlı ayrıcalığı!
Paylaş

Medya Etik Konseyi ve Medya Derneği, AA ve TRT’ye yapılan ayrımcılığı kınadı. Ajanslar da yapılan ayrımcılığı kınadı.
Reyhanlı’daki patlama sonrası Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun Antakya Devlet Hastanesinde yaralı vatandaşları ziyaretini, yalnızca Anadolu Ajansı ve TRT’nin haber yapmasına izin verilmişti. Daha önce bir çok kez sadece bu iki kuruluşa ‘kapılarını açan’ hükümet, Reyhanlı’daki bu ziyareti diğer medya kuruluşlarına yasaklayarak, sadece AA ve TRT’nin görüntü almasına izin verdi.
Medya Etik Konseyi (MEK) Başkanı Halit Esendir, devlet kurumlarının temsilcilerinin görüntü almasına izin verilmesinin basın hürriyetiyle bağdaşmadığını, bu olayın halkın bilgi edinme hakkına karşı yapılmış müessif bir girişim olduğunu vurguladı. Medya Derneğinin açıklamasında ise “Bir haber çalışmasıyla ilgili olarak sadece belirli sayıda basın mensubunun görüntü ve ses kaydı yapmasına izin verilmesi, basın kuruluşları arasında haksız rekabete yol açmamalıdır” denildi.  
Bakanların hastane ziyaretinde ayrımcılık yapılmasına tepki gösteren MEK Başkanı Halit Esendir, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Reyhanlı ilçesindeki patlamalarda yaralananları tedavi gördükleri Antakya Devlet Hastanesinde 12 Mayıs 2013’te ziyarete gelen Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun programının sadece AA ve TRT muhabirlerine izin verilmesini kınıyoruz. Bu tutum, basın hürriyetiyle bağdaşmadığı gibi, aynı zamanda halkın bilgi edinme hakkına karşı yapılmış müessif bir girişimdir. Halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkına hizmet eden gazetecilere yönelik bu tür engellemelerin tekrar etmemesini umuyor, yetkililerin basın özgürlüğüne saygı göstermelerini istiyoruz”. Medya Derneği tarafından yapılan açıklamada ise şöyle denildi: “Bir haber çalışmasıyla ilgili olarak sadece belirli sayıda basın mensubunun görüntü ve ses kaydı yapmasına izin verilmesi, basın kuruluşları arasında haksız rekabete yol açmamalıdır. Bu tutum, basın hürriyetiyle bağdaşmamakla birlikte halkın bilgi edinme hakkına karşı da yapılmış bir girişimdir. Halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkına hizmet eden gazetecilere yönelik bu tür engellemelerin tekrar etmemesini umuyor, yetkililerin basın özgürlüğüne saygı göstermelerini istiyoruz. Diğer yandan, şu ana kadar 46 insanımızın hayatını kaybettiği Reyhanlı patlamasına dair uygulanan basın yasağı da halkın haber alma hakkını ihlal eden ağır bir karardır. Yaşanan bu vahim olayla ilgili olarak halkın doğru bilgi alması en doğal hakkıdır. İnternet ve sosyal ağlar sayesinde iletişimin kolaylaştığı bir dönemde bu tür yasakların geçerliliği sorgulanmalıdır”. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Suriye'den 'şeffaf ve ortak soruşturma' önerisi

SONRAKİ HABER

Diyarbakır’dan büyük başarı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...