13 Mayıs 2013 13:51

Topraksız köylüye toprak istiyoruz

DTK tarafından 6-7 Nisanda düzenlenen tarım işçileri kurultayında alınan kararlar hayata geçirilmeye başlandı. Kurultay’da alınan kararlardan dernek kuruluşu ve 1 Mayıs’a tarım işçileri pankartıyla katılma kararı hayata geçirildi.30 Nisanda Med-Der ismiyle kuruluş başvurusu yapan mevsimlik tarım işçileri, Diyarbakır 1

Topraksız köylüye toprak istiyoruz
Paylaş
Mehmet Aslanoğlu

30 Nisanda Med-Der ismiyle kuruluş başvurusu yapan mevsimlik tarım işçileri, Diyarbakır 1 Mayıs’ına da kendi pankartlarıyla katıldı. Diyarbakır Mezopotamya  Mevsimlik Tarım İşçileri Derneğinin Eş Başkanlarından Ömer Baran derneğin hedeflerini gazetemize anlattı. Baran “Mevsimlik tarım işçileri derneğimize başvursunlar. Elçiler ve dayıbaşlarını aradan çıkararak biz onları iş bölgelerine gönderelim. Her 20 kişilik guruba bir temsilci seçelim. Gittikleri bölgelerde de dernek temsilcilikleri açarak örgütlenmemizi genişletelim dedi. Baran semt semt, mahalle mahalle örgütleneceklerini, tarım işçilerinin çalıştıkları yerlerdeki sorunlarından, topraksız köylüye toprak dağıtılması ve köye dönüşlerin sağlanması talepleri için mücadele edeceklerini anlattı.

Kurultay’da alınan kararları bir bir hayata geçiriyorsunuz. Dernek için başvuruda bulundunuz. Bundan sonra nasıl bir çalışma planınız olacak?
30 Nisanda Med-Der olarak başvurumuzu yaptık. 1 Mayıs Bayramı’nda da kendi pankartımızla yerimizi aldık. Şimdi artık mevsimlik tarım işçilerinin yoğun olduğu yerlerde mahalle mahalle, semt semt toplantılar yapacağız. Kuruluşumuzu ilan ettikten sonra mevsimlik tarım işçilerinden çok olumlu tepkiler alıyoruz.  Bu aralar mevsimlik tarım işçileri soğan ve domates vb. tarlalarına gidiyorlar. Sekizinci ayda fındık başlıyor. En büyük kitle fındığa gidecek. Daha sonra pamuk işleri olacak. Ardından Malatya’da kayısı. Kent merkezlerinde yaşayan mevsimlik işçilerin neredeyse tamamı topraksız köylülerdir. Evleri kiradır. Dernek ile birlikte örgütlenmemiz başarılı olursa eğer devlet arazilerini, mayınlı arazileri ve büyük toprak sahiplerinin arazilerinin bir kısmının mevsimlik tarım işçilerine dağıtılması mücadelesini yürüteceğiz. Bir toprak ağasının 10 bin-20 bin dönüm arazisi varsa 1-2 bin dönümü dışındaki arazinin topraksız köylüye, mevsimlik tarım işçisine dağıtılmasını isteyeceğiz. Bunun için mitingler yürüyüşler yapacağız. Ancak örgütlenmemiz henüz yeni. Biz bu talebin örgütlenmesi için çalışıyoruz zaten.

Köye geri dönüşlerin sağlanması ile ilgili ne gibi çözüm önerileriniz, talepleriniz var?
Evet. Diğer bir önemli talebimiz köye geri dönüşlerin sağlanmasıdır. Bunun için devletin geri dönmek isteyenlerin evlerini yapması, tarım ve hayvancılık için destekleme sağlaması, uygun ortamın yaratılması gerekiyor artık. Mevsimlik tarım işçilerin büyük kısmı zaten daha önce köyde tarlasında bahçesinde ya da hayvancılıkla geçimini sağlıyordu. Bu sağlanırsa mevsimlik tarım işçilerinin büyük kısmının yüksek ücret verilse dahi mevsimlik tarım işçiliği yapacağını zannetmiyorum. Kendi köyünde tarım yaparsa, ürettiği tarım ürünü burada fabrikalarda işlenirse kimse gitmez batıya.

Bu yıl mevsimlik tarım işçiliğine gidecek olan işçilerin örgütlenmesi için neler yapacaksınız?
Biz aslında yeni kurulduk. Ama bu yıl da biz mevsimlik tarım işçilerine boykot çağrısı yapıyoruz. Eğer biz bu yıl işçiliğe gitmezsek gelecek yıl tarla sahipleri bize gelecekler. Yol, yemek, prefabrik veya normal binalarda barınma imkanı, elektrik ve su sorununun çözümü, insanca yaşama koşulları, zam talebi, ayrımcılığın son bulması. Biz dernek olarak bu sorunların çözümü için mücadele edeceğiz. Bunun için de öncelikle mevsimlik tarım işçilerine tarım işçiliğine gitmeden bize başvurmalarını istiyoruz. Bu aracıları; dayıbaşlarını, elçileri aradan çıkartacağız. Muhatap biziz artık. İşçiler dernek bünyesinde tarım işçiliğine giderse her 20 kişilik gruba bir temsilci seçeceğiz.  İmkanlarımız ölçüsünde işçilerin gittikleri yerlerde de temsilcilikler açacağız.
Orada da sorunların çözümü için elimizden geleni yapacağız. Eğer biz iyi örgütlenirsek toprak talebiyle mitingler düzenleyeceğiz. O araziler toprak ağalarına havadan gelmedi. Bizim de hakkımız var diyeceğiz.  Çağrımız tüm çalışan mevsimlik tarım işçileri bize başvursunlar. Biz boykot çağrısı yapıyoruz ama illa gidecek olanlar varsa dernek aracılığıyla gitmeli. Orada yerli halk 8 saat daha yüksek yevmiyeye çalışırken dayıbaşları bizim işçileri 12 saat çalıştırıyor daha düşük yevmiyeye. Buna son vermemiz lazım. Sigorta talep edeceğiz.


EMEK ÖRGÜTLERİNİN DESTEĞİNİ İSTİYORUZ

Çalışma bölgelerinde bulunan sendikalarla, emek örgütleriyle ilişkiye geçecek misiniz?
Dernek bünyesinde çalışmaya gittiğimiz illerdeki sendikalara, emek örgütlerine de çağrımız var. Onlarla iş birliği içinde onların da desteğini alarak mücadelemizi sürdürmek istiyoruz. Bu nedenle oralarda onlarla ilişkiye geçeceğiz. Derneğimizin taleplerini TBMM’deki 4 partiye gönderdik. Bölgede sendikalara da götürüp anlatacağız. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hükümet tepkileri gizlemek istiyor

SONRAKİ HABER

Ollman: Bu krizden çıkış çok zor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...