07 Mayıs 2011 10:56

Halit Çelenk unutulmayacak

Halit Çelenk, “39 yıllık hasret artık yeter” diyerek Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’la buluştu. Artık O da Denizlerle birlikte her 6 Mayıs’ta binlerle, onbinlerle anılacak, Türkiye devrimci hareketine, sadece Denizlerin avukatı olarak değil, mücadeleciliği, kararlılığı, dik duruşu ile de önemli katkıları olan Halit

Halit Çelenk unutulmayacak
Paylaş

Ölüm haberinin ardından Halit Çelenk’in Beşevler’deki yarım asırlık evi adeta ziyaretçi akınına uğradı. Eşi ve kızlarının, damatları ve torunlarının kabul ettiği Halit Çelenk dostları, Halit Abi’lerini kaybetmenin üzüntüsünü paylaştılar.
Çelenk’lerin evine ilk andan itibaren, Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, 68’liler, 78’liler, Halit Çelenk’in TİP yıllarından dostları, yoldaşları, EMEP, TKP, Halkevleri, ÖDP ve diğer partilerden dostları, aydın ve yazarlar taziye ziyaretinde bulundular.

TAZİYE ZİYARETİ

Halit Çelenk’in cenazesine katılmak için Diyarbakır’dan gelen İstanbul 3. Bölge Bağımsız milletvekili adayı, Emek Partisi eski Genel Başkanı Levent Tüzel de EMEP Başkan vekili Haydar Kaya ve Ankara İl Başkanı Selma Gürkan’la Çelenk’lerin evine taziye ziyaretinde bulundu.

Kendisi de Ankara 2. Bölge TKP’den Milletvekili adayı olan Halit Çelenk’in damadı Kaya Güvenç ve Çelenk’in kızları tarafından karşılanan Levent Tüzel, 68 yıllık hayat arkadaşını kaybeden Şekibe Abla’nın elini öpüp, acısını paylaştı. Bir avukat, hukukçu olarak Halit Çelenk’in deneyimlerini, birikimlerini örnek aldıklarını belirten Tüzel, “Halit Abi tabi sadece hukuk bilgisi, deneyimi açısından değil, 90 yıllık yaşamında dik duruşu, yılmaz bir savaşçı oluşu ile de bize örnek olacaktır” dedi.

Serpil Güvenç de Levent Tüzel’in seçilerek Meclis’e gitmesi durumunda, işçi ve emekçilerin, tüm ezilenlerin orada da bir kürsüsü olacağı, seslerinin Meclis’te de yankı bulacağına inancını dile getirdi. Ziyarette, yarım asırlık o evin kimleri ağırladığı, özellikle Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın geldiklerinde nerelerde oturdukları dahi konuşuldu. Tüzel “başsağlığı” dilekleri ile ayrılırken, tıpkı Denizler gibi Halit Çelenk’in de bu mücadelede kendilerine, bundan sonraki kuşaklara yol göstermeye devam edeceğini söyledi.

YALÇINER; ‘İZLERİNİ SÜRÜP, ONLARI YAŞATACAĞIZ’

Denizlerin ve Halit Çelenk’in yoldaşı, aynı zamanda Çelenk’in müvekkili de olan 68 kuşağından Mustafa Yalçıner, “İzlerini süreceğiz. Onları yaşatacağız” dedi. Hem cenaze töreninde konuşmasıyla, hem gazetemize yaptığı açıklamada, Halit Çelenk’in ölüm için 6 Mayıs’ı bilerek, kendisinin seçtiğini söyledi.

“Çok bizden biriydi. Çünkü sadece avukatımız değildi. Bizler de onun müvekkilleri değildik sadece. O bizdik, biz o idik. Sadece tanıklık etmekle kalmadı. Sadece avukatlık etmekle hiç kalmadı” diyen Yalçıner, Halit Çelenk’in kendileri ile birlikte, hatta kendilerinden önce TİP’te bu yolda yürümeye başladığını söyledi.

Arap halklarının isyanlarına da dikkat çeken Yalçıner, “Arap halkları ayakta. Türkiye’de Denizler kalkmışlardı ayağa. Artık sıra bizde. Kaçamayacağımız işimiz bu. Halit Ağabey’in bize bıraktığı görev bu. Denizlerin bıraktığı görev bu” dedi.

DEMİRKOL’DAN MESAJ

Emek Partisi’nin en yaşlı üyesi, ünlü mimar-sanatçı Vedat Demirkol da çok istediği halde rahatsızlığı nedeniyle cenaze törenine ve anmaya gelemediğinden dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Demirkol gazetemize de gönderdiği mesajında şunları ifade etti:
“Bilinen sağlık durumum nedeniyle Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın mezarlarını ziyaret edemiyor ve anmaya katılamıyorum. Törene katılan yoldaşlarla birlikte Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının gerici güçlerce idam edilmelerini lanetliyorum.  Denizlerin düşüncelerini paylaştığımı bir kez daha ve sonsuza dek yineleyerek savaşımızı sürdürececeğimizi haykırıyorum.
Halit Çelenk yoldaşın vefatını üzüntüyle öğrendim. Onu kaybetmenin acısını  yaşıyorum.
Hepimizin başı sağolsun.” (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Denizler her yerde anıldı!

SONRAKİ HABER

Saybolt mücadele merkezi oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa