12 Mayıs 2013 08:47

İzmir’de NATO'ya öfke

Demokratik kitle örgütlerinin ve siyasi partilerin oluşturduğu ‘Emperyalizme ve NATO’ya Karşı Eylem Birliği’ tarafından İzmir’de yapılan yürüyüşle NATO’dan çıkılıp üslerin kapatılması ve bölgedeki emperyalist güçlerin gitmesi istendi. Yürüyüşte Reyhanlı’daki saldırılar da k

İzmir’de NATO'ya öfke
Paylaş

İstanbul’dan katılımın da gerçekleştiği eylem için Şirinyer Tansaş önünde toplanan kalabalık grup ‘NATO Emperyalizmin Savaş Makinesi, Halkların Tescilli Katilidir’ yazılı pankart açarak yürüyüşe geçti. ‘Yaşasın Emperyalizme Karşı Küresel Dayanışma’, ‘Kahrolsun NATO’, ‘Amerika, İngiltere, İsrail Şeytan Üçgeni’ ve ‘Emperyalizme Karşı Omuz Omuza’ yazılı dövizler taşıyan kitle yol boyunca attıkları sloganlarla da başta ABD emperyalizmi ve yerli işbirlikçilerine karşı öfkelerini dile getirdiler. Eyleme Müslüman kurumların yoğun katılımı dikkat çekti.

SALDIRI TANIDIK

Şirinyer NATO Karargâhı önünde bitirilen yürüyüşte ilk olarak Reyhanlı’daki saldırı kınanarak, saldırının tanıdık geldiği ve emperyalizmin bir planı olduğu dile getirildi.

Kurumlar adına ortak basın açıklamasını okuyan Ülkü Gündoğdu, “Bugün Ortadoğu’daki saldırıların hedefi emperyalizmin bölgedeki enerji kaynaklarını ele geçirme ve bölgeyi pazar haline getirmektir” dedi. Suriye’de sürdürülmek istenen iç savaşın ve ülkemize kurulan Patriot füzelerinin bu amaca hizmet ettiğini de belirten Gündoğdu, “Tüm bunlar bölgemizde sürdürülen çok yönlü ve kapsamlı bir savaşın hazırlıklarıdır. Bu savaş bizim savaşımız değildiler. Asla NATO’nun askeri olmayacağız. Bizim emperyalistlerin çıkarları, işbirlikçilerin kirli hesapları ve Siyonist işgal rejimini güvenliği için dökülecek bir damla kanımız yoktur” dedi. Gündoğdu, “Başta buradaki ana karargâh olmak üzere tüm NATO üsleri kapatılmalı, Patriotlar ve füze kalkanı sökülmelidir” diyerek taleplerini dile getirdi.

Açıklamanın ardından kurum temsilcileri birer konuşma yaptı

KARA BİR LEKE

Kudüs Der adına konuşma yapan Nurettin Şirin, “NATO ve ABD üsleri bizim alnımıza sürülmüş kara bir lekedir. Onurlu, özgür ve bağımsız insanlar böylesi emperyalist işgal güçlerinin işgal yuvalarının çetelerinin kalmasına rıza gösteremez” dedi. NATO’nun yıkılmasını isteyen Şirin, “Halkların eşit özgür bir arada yaşadığı bir düzen istiyoruz” diye konuştu.

Filistin Halkıyla Dayanışma Derneği (FHDD) adına söz alan Arzu Doğan ise AKP ve Gülen cemaatinin İsrail politikasını eleştirdi. Doğan, “AKP İsrail’le olan ilişkilerini hiçbir zaman kesmemiştir. Dini kullanarak politika yapan AKP hükümeti, ABD emperyalizmiyle ve İsrail siyonizm ile kol kola gezmektedir” dedi. “Bize dün 1 Mayıs’ta Taksim’e çıkmak istediğimiz için müdahale eden emniyet güçleri, bugün katil Amerika’nın üssünü korumaktadır” diyen Doğan, “Soruyorum size bu mudur vatanseverlik?​” diye konuştu.

‘İŞGAL ALTINDAYIZ’

Uyanış ve Vahdet Grubu adına konuşma yapan Abbas Kadıoğlu, NATO’yu göstererek ülkenin işgal altında olduğunu belirtti. Kadıoğlu, “Bir ülkede yabancı askerlerin üstleri varsa o toplumun o devletin özgürlüğü yoktur. Yabancı üssün olması o devletin işgal altında olduğunun göstergesidir. Arkadaki kurulu bu yapıların hepsi işgal kuvvetleridir” dedi.

MÜCADELEMİZDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ

Emek Partisi İzmir İl Disiplin Kurulu Üyesi Hasan Hüseyin Evin ise, Kapitalist ve emperyalist sistem yok edilinceye kadar taleplerini haykırmaya devam edeceklerini söyledi. “NATO emperyalizmin başat savaş örgütüdür ve savaş yaratma üzere kurulmuştur” diyen Evin, “NATO’nun Türkiye’deki işbirlikçileri Roboski’de çocukların üstlerine bomba yağdıranlardır” diye konuştu. Emperyalistlere ve işbirlikçilerine karşı mücadelelerinin hiç bir zaman sona ermeyeceğini söyleyen Evin, “Ta ki zulüm ve sömürü dünya üzerinden silinceye dek” dedi.

Antikapitalist Müslümanlar Temsilcisi Musa Doğan da Türkiye’nin Müslümanları, Kürtleri, Alevileri sosyalistleri ve bütün ezilen hakları ve örgütleri olarak bu oyuna karşı durduklarını söyledi. Doğan, “NATO üssü gidene ve emperyalizm yenilene kadar bütün halklar mücadelelerinden vazgeçmeyecek. Ezilenlerin iktidarını yer yüzünde kurmak için emekçilerle işçilerle emperyalizme ve kapitalizme karşı birlikte mücadele edeceğiz” şeklinde konuştu. (İzmir/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

'Yasak halkın yansız bilgilenme hakkını zedeler'

SONRAKİ HABER

Diyarbakır’daki patlamada 5 çocuk yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...