CHP'den Diyanet hutbesine tepki: 'Kadınların hakkını gasbettirmeyeceğiz'
CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, kadınlara mirastan erkeğin aldığı payın yarısına razı olunmasını tavsiye eden hutbeye sert tepki gösterdi.
Fotoğraf: Evrensel
Elif Turgut
[email protected]
CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Diyanet İşleri Başkanlığının bugünkü Cuma hutbesinde kadınlara mirastan, erkeklerin aldığı payın yarısına razı olunması çağrısına sert tepki gösterdi.
Hutbede yer alan “Kız çocuklarının Allah’ın takdir ettiği hakka razı olmaması kul hakkıdır” ifadesinin laikliğe, anayasal ve yasal düzene aykırı olduğunu vurgulayan Karaca, “Erdoğan’ın ve Erbaş’ın Diyanet’i, bir kez daha kadınların miras hakkına, Anayasa’nın eşitlik ilkesine, Medeni Kanun’a, laik düzene ve cumhuriyetin temelini oluşturan yurttaşlık kavramına doğrudan saldıran bir siyasal aygıta dönüştüğünü gösteriyor” dedi.
Karaca, hutbenin kadınları birey olarak değil, aile içinde erkeğin gölgesine ve “ilahi hükme” mahkum eden bir anlayışın ürünü olduğunu belirterek şunları kaydetti:
“Her hafta yinelenen hutbelerle sistematik bir ideolojik operasyon yürütülüyor. Hukukun üstüne dini bir meşruiyet sopası sallanarak, kadınların en temel hakları pazarlık konusu haline getiriliyor. Bu pratikler kadınlara, laikliğe, yurttaşlığa ve halkın ortak hukukuna açılmış bir cephedir. Anayasa’yı delerek laikliği yok saymak, kamusal alanı dinsel doğmalarla yeniden tanzim etmektir. Karşısında susmak, teokratik tahkimata rıza göstermektir.”
Diyanet’in anayasal sınırlarını aştığını savunan Karaca, “Diyanet, milletin hukukuna parmak uzatma cüretini derhal bırakmalı, haddini aşmamalı” diye konuştu.
Kadınların kararlılığını vurgulayan Karaca, “Kadınlar; ne hakkını ne hukukunu ne de cumhuriyetini din adına bile olsa gasp ettirmeyecek. Şeriatın gölgesini devletin çatısına düşürmeye kalkan her el, bu ülkenin kadınlarının laik iradesiyle kırılacaktır” ifadelerini kullandı.
Evrensel'i Takip Et