07 Mayıs 2011 10:28

Bölge illerinde halkların kardeşliği vurgusu

12 Mart faşizminin kurduğu İdam sehpalarına "Yaşasın Türk ve Kürt halklarının kardeşliği" diyen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, tüm Türkiye'de olduğu gibi Bölge'de de birçok merkezde düzenlenen etkinliklerle anıldı.ANTEPGaziantep’te Emek Gençliği, Demokratik Yurtsever Gençlik, ED

Bölge illerinde halkların kardeşliği vurgusu
Paylaş

ANTEP

Gaziantep’te Emek Gençliği, Demokratik Yurtsever Gençlik, EDP Gençliği, Gençlik Muhalefeti, Liseli Öğrenci Birliği, ÖSP Gençliği, Sosyalist Yeniden Kuruluş P.G.H.- Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu- Yeni Toplum K.S. Derneğinin bir araya gelerek oluşturduğu 6 Mayıs Platformu gerçekleştirdiği meşaleli yürüyüşle Deniz, Yusuf ve Hüseyin’i andı.
Kırkayak Parkı’ndan Eski Adliye binası önüne kadar  sloganlarla, meşalelerle yürüyen kitle alkışlarla, ıslıklarla Denizleri selamladı. Eski Adliye binası önüne gelindiğinde 6 Mayıs Platformu adına Emek Gençliği yöneticisi Esra Kaplan konuşma yaptı.

Denizlerin son sözleriyle hem Türk ve Kürt emekçilerinin gelecekteki birlikteliğine ve kardeşliğine işaret ettiğini, hem de işçi sınıfı ideolojisi ve sosyalizmi haykırarak kendilerinden sonrakilere, mücadelenin yönünü gösterdiklerini vurgulayan Kaplan “ Denizleri gerçekten yaşatanlar gösterişçilikten, istismardan, halktan kopukluktan uzak, işçi ve emekçi direnişlerinden, 1 Mayıslardan, Newrozlardan öğrenerek, büyüyerek işçi sınıfı iktidarı yolunda yürüyecektir. Denizleri İş, eğitim ve barış mücadelesinde yaşatacaklardır” dedi. Denizlerin, ömürlerinin baharında devrimci adanmışlığın, halkların kurtuluş mücadelesinin mayası, devrimci gençliğin unutulmaz unutturulamaz önderleri olduğunu vurgulayan Kaplan, “Onlar 6 Mayıs da darağacında giderken son sözlerini söylediler. Ama bizler halen son sözümüzü söylemedik” dedi
Kaplan son olarak Halit Çelenk’i anarak “Halit Çelenk, sonsuza dek yaşayacağı halkının kalbine yürüdü. Anısı mücadelemizde yaşayacaktır” şeklinde konuştu.


Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan katledilişlerinin 39. yılında Dicle Üniversitesinde Emek Gençliği tarafından yapılan etkinliklerle anıldı.

Fen-Edebiyat Fakültesi önünde toplanan Emek Gençliği üyeleri düzenledikleri eylemde 5 Mayıs’ta hayatını kaybeden Denizlerin avukatı Halit Çelenk’i de anarak, Çelenk’in Denizlerle birlikte gençliğin mücadelesinde yaşayacağını belirtti.

Anmada bir açıklama yapan Hukuk Fakültesi öğrencisi Gülşah Kaya, gençliğin yaşadığı sıkıntılara dikkat çekerek, “Bugün bizler burjuvaziye, AKP hükümetine ve her türden gericiliğe karşı Denizlerden devraldığımız mücadeleyi kararlıca sürdürüyoruz.”dedi. Bölgede son dönemde yaşanan gerginliklere de dikkat çeken Kaya, “Bölgemizde diline, kimliğine, siyasi iradesine sahip çıkan gençlerimiz sokak ortasında polis kurşunuyla katlediliyor. En son YSK’nın Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku’nun bazı adaylarını veto etme kararını Bismil’de protesto eden lise öğrencisi kardeşimiz İbrahim Oruç polisin hedefi oldu. Gençler dağda, köyde, okul önlerinde, sokak ortasında kurşunlarla, bombalarla katledilmektedir. Kürt halkının taleplerini yükselttiği Demokratik çözüm çadırlarına saldırılar düzenlenmekte onlarca insan gözaltına alınmakta, tutuklanmaktadır.”dedi.

Denizlerin son sözleriyle hem Türk ve Kürt emekçilerinin gelecekteki birlikteliğine ve halkların kardeşliğine işaret ettiklerini, hem de işçi sınıfı ideolojisi ve sosyalizmi haykırarak kendilerinden sonrakilere ışık olduklarını belirten Kaya, “Denizleri gerçekten yaşatan emekçi halklarımızın yurtsever devrimci gençliği işçi ve emekçi direnişlerinden, 1 Mayıs’lardan, Newroz’lardan öğrenerek halkların eşit ve kardeşçe yaşadığı sömürüsüz bir dünya mücadelesini yürüyecektir.”dedi.

Açıklamanın ardından Hukuk Fakültesinde 6 Mayıs konul belgesel gösterimi yapıldı. 


BATMAN

68 devrimci kuşağının önderlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, idam edilişlerinin 39. yıldönümünde Batman'da da anıldı. BDP seçim lokalinde yapılan anma sinevizyon gösterimi ile başladı. Etkinliğe Emek Demokrasi ve Özgürlük Bloğu Batman Adayı Bengi Yıldız, BDP'li yöneticilerin yanı sıra yüzlerce kişi katıldı. Anmada Gezmiş, İnan ve Aslan'ın yanı sıra Bismil ve Muğla'da polis kurşunuyla katledilen, Halil İbrahim Oruç ve Şerzan Kurt'un posterleri asıldı.
Anmada konuşan Blokun Batman Adayı Bengi Yıldız, Denizlerin ve arkadaşlarının Türk-Kürt kardeşliği için ve aynı zamanda insanlık için mücadele ettiklerini vurgulayarak, "Bu şehitler ölümsüzdür. Bu şehitler demokrasi, özgürlük ve kardeşlik için şehit olmuşlardır. Onların anısına sahip çıkacağımıza söz veriyoruz ve Deniz'in idam sehpasına giderken dediği gibi Türk-Kürt halklarının kardeşliğine bugün ihtiyaç vardır" dedi. Yıldız, bu "şehitlerin", Kürtlerin, Türklerin, Lazların ve Çerkeslerin, bir arada yaşayabileceğini, mücadeleleriyle gösterdiğini belirterek, bütün kesimlere örnek olunması gerektiğini kaydetti.


Elazığ’da Emek gençliği  Deniz Gezmiş,Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın  idam edilişinin 39 yıl dönümünde Postahane meydanında basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasına BDP’li gençler de yoğun destek sundu. Hozat garajından Postahane meydanına yürüyen gençler Türkçe ve Kürtçe sloganlar attı. “Geçtiğimiz gün hayatını kaybeden Denizlerin avukatı Halit Çelenk’in anısı önünde saygıyla eğiliyoruz” diyen Emek Gençliği İl Sekreteri Orhan Kurul, Çelenk’in 89 yaşında olmasına rağmen genç yüreğiyle Kürt ve Türk halklarının bağımsızlık mücadelesine katıldığını kaydetti.

Kurul'un ardından basın açılması metnini okuyan Emek Gençliği Üyesi Kıvanç Kılıç, Denizler’in emperyalist boyunduruğa ve Türkiye’nin bir sömürü cennetine dönüştürülmesine karşı başkaldıran gençliğin dar ağacındaki dimdik duran sözcüleri olduğunu söyledi. Her türden gericiliğe ve artan işsizlik paralı ve gerici eğitim sistemine karşı karanlık geleceği değiştirmek ve güçleri birleştirmek için mücadele ettiklerini belirten Kılıç, “Kobay olarak sınavlarda yarıştırılan şifreli sınavlarla liseli gençler intiharlara sürükleniyor. Kürt gençleri hâlâ sokaklarda kurşunlanıp öldürülüyor. Kürt halkının taleplerini yükselttiği demokratik çözüm çadırlarına saldırılar düzenlenerek onlarca insan göz altına alınıyor tutuklanıyor. Bizler böyle bir Türkiye ,böyle bir dünya istemiyoruz. İş, Eğitim, Barış istiyoruz. Üniversiteleri cendere altında tutan YÖK’e karşı ‘Parasız , Bilimsel, Demokratik ve Anadilde Eğitim’ istiyoruz” dedi.


KARS

Kars’ta Devrimci 78'liler Derneği bir basın açıklaması ile Denizler anıldı. Açıklamada yaşamını yitiren Denizlerin Avukatı Halit Çelenk’te anıldı. Büyük Kale Otel’de yapılan basın açıklamasına Kağızman, Digor İlçeleri ve Dağpınar Belde Belediye Başkanları da katılarak destek verdiler. Açıklamada Denizleri anmanın ve anlamanın bugün haksızlığa uğrayan tüm kesimlerin yanında olmak ve onlarla birlikte mücadale etmekten geçtiği vurgulandı. Deniz Gezmiş'in idam sehpasında söylemiş olduğu son sözlerden olan 'Yaşasın Türk ve Kürt halklarının kardeşliği' sözlerindeki gibi 12 Haziranda yapılacak olan seçimlerde AKP iktidarının karşısında Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku olarak seçimlere giren bağımsız adaylara destek olunacağı da vurgulandı. Basın açıklamasına çeşitli sendika ve kurum temsilcilerinden oluşan kırk kişi de katılarak destek verdiler.


Dersim’de EMEP ve Emek Gençliği Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ı düzenledikleri etkinlik ve yürüyüşle andı.

EMEP il binasının önünde toplanan kitle Yeraltı Çarşısı’na kadar yürüdü. Anmaya Emek Özgürlük ve Demokrasi Bloku bileşenleri destek verdi.  Burada bir konuşma yapan Emek Gençliği Yöneticisi Yusuf Duman Denizlerin Türk, Kürt ve bütün milliyetlerden halkların eşit ve kardeşçe yaşaması ve gönüllü birliği için mücadele ettiklerini vurgulayarak egemenlerin Denizleri bunun için idam ettiğini dile getirdi. Denizlerin uğruna mücadele ettiği bağımsız demokratik Türkiye ve Kürt ve Türk halklarının kardeşliği mücadelesinin gençlerin mücadelesi olduğunu söyleyen Duman “Denizleri unutmadık unutmayacağız” dedi.

Emek Özgürlük ve Demokrasi Bloku Dersim Adayı Ferhat Tunç yaptığı konuşmada Denizler’in tüm dünyanın ezilen halklarının özlemi olan sosyalizmi hayata geçirmek için mücadele ettiğini vurgulayarak “Onlar Türk ve Kürt halkları için canlarını seve seve verdiler onları idam eden zihniyet “bu iş burada biti” diyordu. Oysa şimdi Denizler milyonlarca çoğaldılar. Bu düzen değişmedikçe mücadele her geçen gün daha da keskinleşecektir. Onun içindir ki bizler Emek Özgürlük Demokrasi Bloku olarak Denizlerin sesini daha da yükseltmek için mücadele vereceğiz bundan kimsenin kuşkusu olmasın” dedi.  (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kürkçü: Başbakan kendini halife sanıyor

SONRAKİ HABER

İzmir’de NATO üssüne yüründü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...