11 Mayıs 2013 11:01

Anneler Günü’nde karalar bağlıyorlar

Roboski’de yaşanan katliamın üzerinden 500 gün geçti. Roboskî’de 500 gündür yas sürüyor. 34 canın yasını tutmak için karalara bürünen anneler çocuklarının acısını ilk günkü  kadar yoğun hissediyorlar. Bu yıl ikinci kez Anneler Günü’nü karalar içinde karşılamaya

Anneler Günü’nde karalar bağlıyorlar
Paylaş
Mehmet Zeki Çiçek

Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboskî köyünde 28 Aralık 2011’de Türk Silahlı Kuvvetlerine ait savaş uçaklarının bombardıman sonucu çoğu çocuk 34 yurttaşın yaşamını yitirmesinin ardından köydeki yaşam bir türlü eski günlerine dönemedi. Çocuklarının yaşamını yitirmesinden bu yana yasta olan ve karalar bağlayan Roboskîli anneler bu yıl da Anneler Günü’nü karalar giyinerek çocuklarının mezarı başında karşılayacak.

Her hafta Perşembe günü çocuklarının mezarı başında adalet için eylem gerçekleştiren Roboskîli anneler, bir Anneler Günü’nü daha olayın faillerinden hesap sorulması taleplerine yanıt alamadan karşılayacak.

ANNELER GÜNÜNÜ NE YAPAYIM?

Katliamda yaşamını yitiren Yüksel Ürek’in annesi Emine Ürek, “Oğlum yaptığı işinden dolayı tutuklanmış olsaydı hiç değilse Anneler Günü’nü görüş gününde oğlumla kutlayabilirdim” dedi. “Anneler Günü’nde oğlum kapıdan içeri girecek mi?​” diye soran anne Ürek, “Gençleri mazot yüzünden bombalamaya değer miydi? Eğer çocuklarımızı yakalayıp cezaevine atsalardı, her Perşembe mezarlığa gideceğime cezaevine gidip oğlumu ziyaret ederdim. Anneler Günü’nü ne yapayım ki? Adalet istiyoruz. Bu devletten başka bir şey istemiyoruz” şeklinde konuştu.

EMİNE ERDOĞAN SÖZÜNÜ TUTSUN

Geçtiğimiz yıl MAZLUMDER tarafından verilen İnsan Hakları Mücadelesi Ödülü’nü alan ve katliamda oğlu Erkan Encü’yü yitiren anne Felek Encü elinde oğlunun ve katliamın ardından Roboskî’yi ziyaret eden Başbakanın eşi Emine Erdoğan’ın ziyaret esnasında gözyaşı dökerken çekilmiş resimleri gösteriyor. Tüm Roboskîli anneler gibi kendisinin de Anneler Günü’nde siyahlar giyerek oğlunun mezarı başında olacağını belirten Felek Encü, binlerce Kürt ve Türk annenin kendisi gibi evlat acısı çektiğini söyledi. Anne Encü, Anneler Günü’nde tek arzusunun onurlu bir barış olacağını dile getirdi.

Katliamda eşi Servet Encü’yü kaybeden ve katliam tarihinde hamile olan Semire Encü katliamın ardından dünyaya bir erkek çocuğu getirdi. Semire Encü, Anneler Günü’nü katledilen eşinin ismini verdiği Servet Barış isimli bebeğiyle tek başına kutlayacağını ifade etti. Emine Erdoğan’ın Roboskî’ye yaptığı ziyareti hatırlatan Encü, bir anne olarak Emine Erdoğan’ı Anneler Günü’nde verdiği sorumluları bulma sözünü yerine getirmeye çağırdı. (ŞırnakDİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Çocuklarımızın kemikleri verilmeden...

SONRAKİ HABER

Bakandan 3.5 ay sonra gelen kabul

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...