12 Mayıs 2013 17:06

Reyhanlı'da patlama: 46 ölü

Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde iki ayrı araçla yapılan bombalı saldırılarda en az 46 kişi hayatını kaybetti,PATLAMAYA YAYIN YASAĞI GELDİReyhanlı Sulh Ceza Mahkemesi soruşturmanın gizliliği nedeniyle Reyhanlı'da meydana gelen patlamayla ilgili yayın yasağı getirdi.Radyo ve Televizyon Üst Kurulu(RTÜK) tarafından yapılan yazılı a&

Reyhanlı'da patlama: 46 ölü
Paylaş

PATLAMAYA YAYIN YASAĞI GELDİ

Reyhanlı Sulh Ceza Mahkemesi soruşturmanın gizliliği nedeniyle Reyhanlı'da meydana gelen patlamayla ilgili yayın yasağı getirdi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu(RTÜK) tarafından yapılan yazılı açıklamada Reyhanlı Cumhuriyet Savcılığının talebi üzerine Reyhanlı'da meydana gelen patlamaya Reyhanlı Sulh Ceza Mahkemesi tarafından yayın yasağı getirildiği duyuruldu.

Yapılan açıklamada; “Soruşturmaya ilişkin patlama olayıyla ilgili olarak yazılı ve görsel medyada yayınlanan olay yerinin ayrıntılı görüntüleri, olayda ölen ve yaralananlara ilişkin görüntüler ve bilgiler de olay soruşturmasına ilişkin ve soruşturma kapsamındaki bilgi ve görüntüler olup bunların görsel ve yazılı medyada yayınlanması da soruşturmanın gizliliğine zarar verecek ve soruşturmanın geleceğini tehlikeye düşürecek hususlar olduğu, söz konusu soruşturmayla ilgili olay yerine ve olayda ölen ve yaralananlara ilişkin ve olay içeriğine ilişkin her türlü sesli ve görüntülü, yazılı ve görsel medyadaki yayınlar ile internet ortamındaki bu kapsamda bilgilerin CMK md. 153 vd maddeleri gereğince yayınlanmasının ve gösterilmesinin yasaklanmasına karar verildi.” denildi.


'SALDIRI SURİYE'DEKİ REJİM YANLISI EL MUHABERAT ÖRGÜTÜYLE BAĞLANTILI'

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Hatay’ın Reyhanlı İlçesi’nde meydana gelen saldırıyı, Suriye’deki rejim yanlısı, El Muhaberat örgütünün gerçekleştirdiğini açıkladı.

Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki saldırının ardından, bölgeye giden Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu bir basın toplantısı düzenledi.

Başbakan Yardımcısı Atalay, olayın faillerinin tespitiyle ilgili çalışmaların büyük oranda tamamlandığını söyledi. Atalay, “Saldırıyı düzenleyen örgüt ve mensuplarının Suriye'deki rejim yanlısı El Muhaberat örgütüyle bağlantılı oldukları belirlenmiştir” dedi. Kişilerin büyük oranda belli olduğunu aktaran Atalay, saldırılarda kullanılan 2 aracın plaka tespitinin de yapıldığını açıklayarak, “Menfur hadisenin Suriyeli sığınmacılarla, Suriye muhalefeti ve Suriyeli sığınmacılarla ilgisinin olmadığı kesindir” ifadelerini kullandı.

'ŞİMDİKİ TESPİTLERİMİZ TÜRKİYE İÇİNDEN'

Başbakan Yardımcısı Atalay, Cilvegözü Sınır Kapısı'nda meydana gelen patlamayla bir bağlantısının olup olmadığının sorulması üzerine Atalay, olayın faillerinin yakalanması için çalışmaların sürdürüldüğünü aktararak, “Buradaki provokatif biraz da Suriyeli sığınmacılarla vatandaşlarımız arasında karşı karşıya getirme, birbirlerine karşı tavır alma sağlamaya yönelik hareket. Vatandaşlarımızın bu konuda hassasiyetli davranmasını istiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Atalay, patlama öncesinde önlem alınmadığı yönündeki suçlamalara ise şu cevabı verdi:

“Bildiğiniz gibi Cilvegözü olayından sonra özellikle sınır kapılarımızda çok fazla tedbir alındı. Araç giriş çıkışlarıyla ilgili çok fazla tedbirler alındı, halen tedbirler sürüyor. Ama bu olayın sınırdan mı geldiği, buradan mı olduğu tabi konuşuldu sizin sorunuzla ilgili. Bizim şimdiki tespitlerimiz Türkiye içinden" diye yanıtladı.


Hacker grubu RedHack, Reyhanlı'da meydana gelen patlamanın ardından 'Ulusal yas' ilan edilmemesine tepki olarak Hatay Valiliği'nin sitesini hackledi.

İLÇEDE ELEKTRİK VE TELEFONLAR KESİLDİ

Edinilen bilgiye göre 14.00 sularında ilk olarak Yeni Mahalle Atatürk Caddesi'nde bulunan Reyhanlı Belediye Binası yanında park edilmiş araç yüksek gürültü ile patladı. Patlama ile birlikte yakınında olduğu iki binada hasar meydana geldi. Belediye binası ile birlikte çevredeki bütün binaların camları kırıldı. Bu patlamanın hemen ardından yaklaşık 500 metre mesafede yine Atatürk Caddesi üzerinde ikinci bir patlama meydana geldi. Bu patlama ile birlikte çarşı merkezinde büyük bir panik yaşandı. İki patlamanın ardından ilçede elektrikler ve telefonlar kesildi. Bölgeye çok sayıda güvenlik görevlisi sevk edilirken, başka bir patlama ihtimaline karşı sinyal kesici cihazlar devreye sokuldu.


MAZOT DEPOSUNDAKİ PATLAMA KORKUTTU

İki patlamanın ardından akşam saatlerinde meydana gelen üçüncü patlamanın mazot deposunda kaynak yapıldığı sırada meydana geldiği öğrenildi.

Akşam saatlerinde Atatürk Caddesi Petek Evleri’ndeki bir apartmanın zemin katında bulunan mazot deposunda kaynak yapıldığı sırada meydana geldiği iddia edilen patlamada, ilk belirlemelere göre 5 kişi yaralandı. Suriye uyruklu vatandaşların da yaşadığı binada meydana gelen patlamanın ardından bölgeye çok sayıda itfaiye, sağlık ve polis ekibi sevk edildi.

Polis bina çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı. Patlamada yaralanan ve dumandan etkilenen 5 kişi ambulanslarla hastaneye sevk edildi.


SURİYELİLERE SALDIRI

YEREL kaynaklardan aldığımız bilgilere göre ise, ölü ve yaralı sayısı daha da fazla. Askerlerin olay yerine giriş ve çıkışları engelliği ve hastanelere 10'u ağır olmak üzere 100'e yakın yaralının getirildiği bilgisine ulaşıldı. Olay sonrası yurttaşların panik nedeniyle ilçeyi boşaltmaya çalıştığı bildirilirken, kimi gençlerin yoldan geçen Suriyelilere saldırdığı belirtiliyor.


HAYAT Televizyonu’na bağlanarak yaşananları anlatan patlamanın görgü tanığı Yunus Dolgun, ortalığın adeta kan gölüne döndüğünü söyledi.

Dolgun yaşadıklarını şöyle anlattı: “Saat 14.00 sıralarında çarşıdaydık. Patlamalar bir buçuk dakika arayla oldu. Postanenin önünde patlama olurken biz araçtaydık. Çok kötü durumdaydı her yer. Parçalanmış cesetler vardı, kaçışanlar vardı. Yeni bir patlama olur diye kimse olay yerine de yaklaşamadı. Ambulans yok itfaiye yok. Birkaç cesur insan kendi gayretiyle yaralıları olay yerinden uzaklaştırmaya çalıştı. Benim gördüğüme göre postanenin orada 20 civarında ceset vardı. İtfaiye 15 dakika sonra geldi. Ambulans hiç görmedim. Belediyenin orada ambulansları ancak görebildik. Postanenin çevresindeki hemen hemen bütün binalar kullanılamaz hale geldi. Belediye binası kullanılamaz duruma geldi. Ağlayan çocuklar, çıldıran insanlar vardı. Herkes kendi yakınını aramaya çalışıyordu. Hatay halkı çok tepkili. Patlamadan sonra herkes çok huzursuz. Halk gördüğü Suriye plakalı araçları taşlamaya başladı. Köylerde hiçbir güvenlik önlemi yok. Ellerini kollarını sallaya sallaya girip çıkıyorlar. Burada yaşayan insanların güvenliği yoksa, neyin provokasyonundan bahsedebilirsiniz? Daha önceki patlamada da söyledik. Bu kadar yabancı araç varken provokasyonu kimde aramalı? Yüzlerce yabancı plakalı araç var. Bunların çoğu nereden geldiği belli olmayan araçlar. Durum çok kötü.”


BU MANZARA HÜKÜMETİN ESERİ

Kadir Baziki /Hatay

Haberi alır almaz Reyhanlı yoluna koyulduk. Daha Antakya’nın çıkışından itibaren Reyhanlı istikametinden gelen ambulanslar, dörtlülerini açmış araçlar, yaralı taşıyordu. Reyhanlı’da yaşayan arkadaşımız Yunus Dolgun’a telefonla ulaşmaya çalışıyoruz. Ancak tüm çabamıza rağmen ulaşamıyoruz. Reyhanlı’ya yaklaştıkça araç trafiği ve ambulans sesleri artıyor. İlçe merkezine girdikçe insanların telaşlı bir şekilde sağa sola koşuşturduklarını görüyoruz. Patlamanın olduğu cadde polis tarafından kapatılmış durumda. Arka yollardan patlamanın olduğu noktaya ulaşıyoruz.

Ortalık bir savaş alanı sanki. Yıkılan evler, yanan araçlar, parçalanan canlar yola yayılmış durumda. Patlamayı meydana getiren araca yaklaşıyoruz, Ceset parçaları sağa sola yayılmış durumda. Ağlayan, bağıran, tepki gösteren insanlar yakınlarını arıyorlar. Gazeteci olduğumuzu söylüyoruz. Halk, ‘Başbakana ve Cumhurbaşkanına gösterin bu manzarayı’ diyor. ‘Bunun sorumlusu onlar. Ölülerimizin hesabını kim verecek’ diye tepki gösteriyorlar.

1 KM’LİK SAVAŞ ALANI

Patlamanın olduğu ikinci noktaya intikal ediyoruz. Burası Reyhanlı merkez postanesinin önü. Manzara korkunç. Ceset torbalarıyla halk ceset taşıyor. Cesetler tanınamayacak durumda. Onlarca yanmış ceset ambulanslara konulup götürülüyor. Dükkan camları, çerçeveler, araçlar yaklaşık bir kilometrelik alan darmadağın olmuş durumda. Gençler öfkeli yürüyüş yapıyorlar. Hükümete ve yetkililere öfke kusuyorlar. “Hükümet istifa, Tayip bu manzara senin eserin, Gül, gel bu manzarayı gör, Bu kanın hesabını kim verecek” sloganları atıyorlar. Çocuklarını arayan anaların Arapça ağıtları, patlamanın etkisiyle şok geçiren insanlar, sağa sola koşuşturanlar tam anlamıyla bir can pazarı yaşanıyor. Reyhanlı halkının dile getirdiği bir diğer talep ise burada yaşayan mültecilerin kamplara çekilmesi.

Halk, patlamanın nedeni olarak hükümetin Suriye politikalarına işaret ediyor. Barış süreciyle ilişkilendirmiyor. İki yıldır sınır güvenliği olmadığını, sınırdan herkesin geçebildiğini, herhangi bir denetimin olmadığını, bundan dolayı patlama için ortam yaratıldığını düşünüyor.  Reyhanlı’da 60 bin yerli halk varken 70 bin Suriyeli yaşıyor. Halk patlamamış bomba ihbarı üzerine araç konvoylarıyla Reyhanlı’yı terk ediyor. Reyhanlı’da esnaflık yapan Hüseyin Sarar soruyor: “Cilvegözü’deki patlama neden oldu, Reyhanlı’daki patlama neden oldu. Reyhanlı’daki giriş çıkışlar neden denetlenmedi?​”

Patlamadan sonra Reyhanlı’da yaşayan Suriyelilere saldırı olduğu haberini alıyoruz. Suriyelilerin bir çok aracı ters çevrilmiş. Reyhanlı halkı ile Suriyeliler arasında bir gerilim var. Bu gerilim nerelere varacak şimdiden kestiremiyoruz.

Hastaneler felç olmuş durumda. Zaten Reyhanlı’daki hastanelerde Suriye’den gelen yaralıların tedavisi sürdüğü için yer yok, bundan dolayı hastalar Antakya merkeze götürülüyor.


ERDOĞAN BARIŞ SÜRECİNE BAĞLADI

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Hatay'taki patlamalarda yaralılardan bazılarının durumunun ağır olduğunu, ölü sayısının artabileceğini ifade etti. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu süreç hassas bir süreç. Özellikle 'çözüm süreci' diye ülkemizde yeni bir dönemi başlattık. Bu yeni dönemi hazmedemeyen, barış havasını tahrik etmek isteyenler de bu davranışlar içerisine girebilir. Çok dikkatli olmamız lazım. Hassasiyetleri olan bir ilimiz Hatay. Buradaki hassasiyetleri kaşımak adına bu tür olaylar yapılabilir. 20-25 bin Suriyeli sığınmacı oradaki kamplarımızda yaşıyor. Bunları hazmedememek gibi bir süreç de olabilir. Ölen kardeşlerime Allah'tan rahmet ve yaralı kardeşlerime Allah'tan şifalar diliyorum. Sabırlı olacağız ve İnşallah bu süreci aşacağız."

BÜLENT ARINÇ: HESABINI SORARIZ

BAŞBAKAN Yardımcısı Bülent Arınç, Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki patlamaların arka planı aydınlatıldıktan sonra gerekenlerin yapılacağını belirterek, "Ne yapacağımızı da herkes açıkça görür. Yeter ki olayın arka planı aydınlatılmış olsun, olayın arka planı deşifre edilsin. Olayı icra edenler veya tahrik edenler, azmettirenler, bir soruşturmayla kısa sürede ortaya çıksınlar. Kim olursa kim planlamışsa icra etmişse arkasındaki güç ne olursa olsun bunun hesabını sorarız" dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'nde meydana gelen patlamaya ilişkin soruları yanıtladı. Adalet Bakanı'nın bölgeye gittiğini söyleyen Arınç, İçişleri Bakanı Muammer Güler ile Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun Mardin'den, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın da bölgeye hareket ettiklerini ifade etti. Fevkalade acı ve üzücü bir olayla karşı karşıya olunduğunu söyleyen Arınç, "Büyük bir cinayet işlenmiş. İki yüksek ölçekli bombanın patladığını ve şu ana kadar şehrin en işlek yerinde, birisi postane önünde birisi de belediye meydanında 40'a yakın yurttaşımızın hayatını kaybettiğini çok sayıda da yaralı olduğunu biliyorum. Bunu tertipleyenler kimse, kim düşünmüş, kim icra etmişse bu mübarek günlerde Allah onların cezasını versin" dedi. Çözüm süreci içerisinde herkesin birbirini kucakladığı, sıcak duyguların yaşandığı bir yerden geldiğini kaydeden Arınç, sulhun, barışın, güzelliklerin yaşandığı bir günde insanların ölümüne yol açan böyle bir hainliği yaşamanın çok zor olduğunu dile getirdi. Olayları Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul'dan bakanlarla da sürekli görüştüğünü, ölü sayısının artmamasını umduğunu ifade eden Arınç, "Bu olayları tertipleyen, tertipleyebilecek olan amaçlarının ne olduğunu az çok tahmin edebildiğimiz belli bir yer var. Bu yeri açıklamak, üzerinde tahmin yürütmek, görüş ifade etmek benim açımdan doğru değil" dedi.

DAVUTOĞLU: SABOTE OLABİLİR

DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye konusunda kritik bir dönemden geçtiklerini ve böylesi bir dönemde provokasyonların olabileceğini ileri sürdü. Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde meydana gelen patlamaya ilişkin Almanya'da basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye konusunda kritik bir süreçte olduklarını ve bu süreçte provokasyonlar olabileceğini ileri sürdü. Olayın derinlemesine inceleneceğini ifade eden Davutoğlu, "Dışarıdaki kaosu ülkemize yansıtmak isteyenler gerekli karşılığı bulur. Ülkemizde bu tür provokasyonlara karşı hazır olmamız gerekir. Çözüm süreci bağlamında kayıpların yaşanmadığı bir yaz geçiriyoruz. Türkiye'nin huzurunu sabote etmek üzere sabote ve istismarlar olabilir" dedi.

ABD: TÜRK HÜKÜMETİNİN YANINDAYIZ

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, Reyhanlı'daki saldırı ile ilgili, "Faillerin yargı önüne gelmesi için Türk hükümetinin yanındayız" dedi. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen de saldırıyı kınadı. Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde meydana gelen patlamalarda 42 kişinin yaşamını yitirmesi, 100'e yakın kişinin de yaralanması ile ilgili açıklama yapan ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, "Faillerin yargı önüne gelmesi için Türk hükümetinin yanındayız" dedi.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen de saldırıya ilişkin yazılı açıklama yaptı. Saldırıları kınayan Rasmussen, "Çok sayıda kişinin ölmesine ve yaralanmasına neden olan saldırıları kınıyorum. Bu alçak eylemler sivillerin hayatına bütünüyle saygısızlığı göstermektedir" ifadelerini kullandı. Başsağlığı dileklerinde bulunan Rasmussen, Türkiye halkı ve makamlarıyla tam dayanışma içinde olduklarını kaydetti.


Emek Partisi Genel Merkezi Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde gerçekleşen patlamalarla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Emek Partisi tarafından yapılan açıklama şöyle;

"Suriye’ye müdahalede taşeron rolü alan AKP hükümeti Reyhanlı’da halkın canına ve malına kast edilmesinin ortamını yaratmıştır. Rüzgar eken fırtına biçmiştir. AKP’nin Suriye politikası halkın canına mal olmuştur.

Suriye’de kaos yaratan AKP, bu kaosun ülkemize taşınmasına neden olmuştur. Reyhanlı’da bomba yüklü iki araç onar dakika aralıkla patlatılmış ve onlarca vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Patlama, PTT ve belediye binaları önünde gerçekleşmiş ve bir kilometre alanında tesirli olmuştur.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ‘dışarıdaki kaosun içeri taşınmasına yol açanlardan hesap sorulacağını’ söyledi. Peki dışarıdaki kaosta sorumluluk kime ait? Türkiye neden Suriye’de çatışma ve kaos yaratılmasında taraf oldu? Suriye’de yaşanan çatışma, ülkemiz topraklarına taşınmıştır. AKP’nin yürüttüğü politika bunu kaçınmaz kılmıştır.

AKP’nin bölgeyi savaşa sürükleyen politikaları nedeniyle daha önce de yine Hatay’da Cilvegözü sınır kapısında patlama yaşanmış ve 4’ü Türkiyeli 14 kişi hayatını kaybetmişti.

Hatay halkı, AKP hükümetinin istifasını istiyor. Halktan, hükümete karşı ciddi bir tepki var. Yaşanan patlamalar halkta bir infiale yol açmıştır.

Emek Partisi olarak yaralılara acil şifalar diliyor, yaşamını yitirenlerin yakınlarına başsağlığı diliyoruz."

BDP SALDIRIYI KINADI

BDP Eş Genel Başkanları Gültan Kışanak ile Selahattin Demirtaş, Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde meydana gelen patlamalarla ilgili yaptıkları açıklamada, "Düzenlenen bombalı saldırıları kınıyor, hükümeti bir an önce bu karanlık olayı aydınlatmaya ve faillerini tespit etmeye çağırıyoruz" dedi.

BDP Eş Genel Başkanları Gültan Kışanak ile Selahattin Demirtaş, Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde meydana gelen patlama ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde bugün meydana gelen patlamalarda ne yazık ki ilk belirlemelere göre 20 yurttaşımız hayatını kaybetmiş, çok sayıda yurttaşımız da yaralanmıştır. Öncelikli olarak olayda hayatını kaybeden yurttaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diliyoruz. Düzenlenen bombalı saldırıları kınıyor, hükümeti bir an önce bu karanlık olayı aydınlatmaya ve faillerini tespit etmeye çağırıyoruz" denildi.

BDP ayrıca yarın Haymana’da yapacağı Hıdrellez Şenliği’ni, saldırı nedeniyle erteledi.


KILIÇDAROĞLU, HÜKÜMETİN POLİTİKALARINI GÖZDEN GEÇİRMESİNİ İSTEDİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Hatay Reyhanlı’daki saldırının toplumu derinden sarstığını belirterek, “Hepimizin yüreğini dağlayan bu insanlık dışı saldırıyı şiddetle kınıyorum ve lanetliyorum” dedi.

Kılıçdaroğlu yazılı açıklamasında başta Reyhanlı ve Hatay’da yaşayan vatandaşlar olmak üzere, tüm halkı soğukkanlı olmaya davet ettiğini bildirdi. Ve hükümeti iç ve dış politikarını gözden geçirmesi konusunda uyardı.

CHP HATAY MİLLETVEKİLİ: UYARMIŞTIK

CHP Hatay Milletvekili Hasan Akgöl, "Yaşanan patlamaların birinci derecede sorumluları hükümet yetkilileridir. Reyhanlı'da hafta başında yaşanan gerginlik dolayısı ile yöneticileri uyarmış ve kampların kontrol altına alınması gerektiğini sınıra bu denli yakın yerlerde mülteci kamları kurulmasının güvenlik zafiyetleri doğuracağını ifade etmiştim. Dünden bugüne hiçbir tedbir almayan yetkililer en az bu patlamaları gerçekleştirenler kadar sorumludurlar" dedi. Akgöl, “Reyhanlı'da hafta başında yaşanan gerginlik dolayısı ile yöneticileri uyarmış ve kampların kontrol altına alınması gerektiğini ifade etmiştim” diye konuştu.

İSLAM TEŞKİLATI KINADI

İSLAM İşbirliği Teşkilatı( İİT), Hatay'da 20 kişinin öldüğü, çok sayıda kişinin yaralandığı saldırıları kınadı. İİT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu tarafından yapılan açıklamada, “söz konusu terör olayı” kınandı. İhsanoğlu, açıklamasında ölenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diledi.


SALDIRI DÜNYA BASININDA

Hatay Reyhanlı’da 20 vatandaşın ölümü ve 46 vatandaşın yaralanmasıyla sonuçlanan bombalı saldırı CNN International ve BBC News aracılığıyla dünyaya duyuruldu.

CNN International Ebu Mervan adlı bir kişinin patlamaları duyduktan sonra olay yerine gittiğinde vücut parçalarının etrafa saçılmış olduğunu gördüğü sözlerine yer verdi. Patlama haberinin muhalif grup Suriye Yerel Koordinasyon Komiteleri’nin Suriye hükümet kuvvetlerinin Reyhanlı’ya birkaç bomba attığı iddiasından sonra netleştiği belirtildi. CNN bir başka muhalif grup olan Suriye İnsan Hakları Gözlemci grubunun kayıplar arasında birkaç Suriyeli bulunduğu bilgisi verdiğini bildirdi. CNN Türkiye’nin Suriyeli muhalif gruplara yardım temininde önemli bir rol oynadığını ve operasyonlar için görece güvenli bir sıçrama tahtası olduğunu kaydetti. BBC News ise yerel medyanın, bölgedeki vatandaşların saldırıdan sonra Suriye plakalı araçlara ve Suriyeli mültecilere saldırdıkları haberlerine yer verdi. BBC, Türk hükümetinin Suriye muhalefeti için kilit destekçi olduğunu ve isyancıların yanısıra mültecilerin de topraklarına girmesine izin verdiğini kaydetti, “Ancak Türk ve Suriyeli gençler arasındaki çatışmalarla birlikte, Reyhanlı bölgesindeki tansiyonun birkaç haftadır yüksek olduğu bildiriliyor” saptaması yaptı.


Hatay'daki sivil toplum kuruluşları, Reyhanlı ilçesinde meydana gelen patlamayı kınadı.

Suriye'ye Emperyalist Müdahaleye Hayır Platformu, KESK, İHD, HDK ve Halkevleri yöneticilerinin yanı sıra yüzlerce kişi, Hatay merkezinde bulunan Ulus Meydanı'nda biraraya gelerek, Reyhanlı ilçesinde meydana gelen patlamayı kınadı. "Suriye'ye emperyalist müdahaleye hayır" pankartını açan kitle, sık sık, "Vali istifa" ve "Katil Nusra ülkemizden defol" sloganları attı. Grup adına açıklama yapan Halkevleri Hatay Şube Başkanı Eylem Mansuroğlu, AKP hükümetinin Suriye'de bulunan muhaliflere destek çıktığı için bu tip saldırıların olduğunu ifade etti. Mansuroğlu, "İki metropolit din adamının kaçırılmasında sonra bu patlamanın olması tesadüf değildir. Reyhanlı halkı yalnız değildir" dedi.


14 KİŞİ ÖLMÜŞTÜ

Hatay'ın Reyhanlı İlçesi Cilvegözü Sınır Kapısı'nda 11 Şubatta patlayıcı yüklü araçla gerçekleştirilen saldırıda 4'ü Türk, 14 kişi yaşamını yitirirken, 26 kişi de yaralanmıştı. (HATAY)

 

 

ÖNCEKİ HABER

‘Aşk’ ve ‘Emek’in ‘Moda’ olduğu zamanlar

SONRAKİ HABER

Fol da yok yumurta da!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...