10 Mayıs 2013 14:54

Plasko işçisi sendika hakkı için direnişte

Lüleburgaz’da yarı mamul plastik ürünler üreten Plasko fabrikasında çalışan işçilerden 27’si Petrol-İş Sendikasına üye olunca işten atıldı. 110 işçinin çalıştığı fabrika 1998 yılında kuruldu. Ağır çalışma koşulları, uzun çalışma saatleri, ücretlerin düşüklüğü, iş

Plasko işçisi sendika hakkı için direnişte
Paylaş
Utku Turan / Aytekin Bulut

İşçiler Petrol-İş’te çoğunluğu sağlayarak yetki başvurusunda bulununca, 6 Mayısta önce 4 işçinin işine son verildi, 8 Mayısta ise 23 işçinin işine son verildi.

Patronun 27 işçinin işten atılmasına kılıf olarak ‘Küçülmeye gidiyorum’ dediğini aktaran işçiler, fabrika önünde sendikal haklarının tanınması için direnişe geçtiler.

“İşten atılanlar çekirdek kadroyu oluşturduğu için, üretim neredeyse durma noktasına geldi. Patron, bu halde fazla dayanamaz” diyen işçiler, işten atmaların ardından kalan işçilerin de üretimi durdurarak yanlarına geldiklerini söylediler.

Patron, gece işçileri evlerinden arayarak, işe dönmedikleri takdirde, tazminatlarını yakacaklarını söylemesi üzerine işçiler işbaşı yapmak zorunda kaldı. Üretim aksayınca, patron, 12 saat çalışmayı dayattı fakat işçiler kabul etmedi.

İŞÇİ SAĞLIĞI ÖNEMLİ DEĞİL

İşten atılan işçilerden Recai Alev, “Kimyasal tozlar havada uçuşuyor. Havalandırma yapılmasını istedik. Başladılar, birkaç boru döşediler, bıraktılar. Halen öyle çalışıyoruz. Bizim sağlığımızın onlar için önemi yok” dedi.

Harun Akar da “Arkadaşımız iş kazası geçirdi, hastaneye götürmediler, ‘Kendi arabanla git’ dediler. Parmağı kopan bir arkadaşımızı, iş kazasına sokmamak için, bin türlü dolap çevirdiler” diye konuştu.

Sendikal örgütlenme başladıktan sonra primlerin hemen yatırıldığını dile getiren Tuğrul Ülkü de sendikanın adının bile hakların verilmesi için yettiğini kaydetti.

Bütün işçileri birleşmeye, sendikalı olmaya çağıran Serkan Çeşmeli de sendikalı işçileri de mücadeyi desteklemeye çağırdı.
Plasko fabrikası ambalaj, yer döşemeleri, gıda, mobilya kaplama, kırtasiye malzemeleri, röntgen filmi üretiyor.


ÖZELLEŞTİRMEYE KARŞI İMZA KAMPANYASI

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO) özelleştirilmesini öngören Türk Petrolleri Yasa Tasarısının Meclis Genel Kurulu’na gönderilmesine karşı Petrol-İş Trakya Şubesi imza kampanyası başlattı. İmza kampanyasına Lüleburgaz halkının ilgisi yoğun olurken, 2 saat içerisinde 500’e yakın imza toplandı.

Gazetemize konuşan Petrol-İş Genel Eğitim ve Örgütlenme Sekreteri Nimetullah Sözen “Uzun süredir gündemde olan TPAO’yu bitirme yasası şimdi gündeme geldi, verilmiş ayrıcalıklar geri alınıyor. Eskiden tecrübeli şirketlere verilirdi şimdi ise Hükümet istediği herkese ruhsat verebilecek, biz eski yasalarla devam etmesini talep ediyoruz, petrol yasası Mecliste görüşülmeye başladığı zaman protestolarımızı yapacağız. Şimdi kamuoyunu bu konuda bilgilendiriyoruz, diğer kitle örgütleriyle birlikte tepkilerimizi geliştirmeyi düşünüyoruz” diye konuştu.

TPAO Baş Temsilcisi Şenol Surucu da TPAO’yu bitirme yasasının uzun zamandır gündemde olduğunu, her kurumun özelleştirildiğini, TPAO’nun çok büyük kâr eden bir şirket olduğunu söyledi. Surucu, “Bu kanun tasarısıyla birlikte TPAO peşkeş çekiliyor. Biz bütün üye arkadaşlarımızla birlikte bu konuyu konuşuyoruz ve işçi arkadaşlarımızda bu yasaya karşı rahatsızlıklar var ilerleyen süreçte daha büyük eylemler yapacağız” diye konuştu.


SENDİKA KABUL EDİLENE KADAR

14-15 yıldır fabrikada çalışanların bile asgari ücret aldığını söyleyen Hasan Kurtuluş ise “Böyle adalet mi olur? Biz insanca yaşayabileceğimiz bir ücret istiyoruz. Bu yüzden Petrol-İş Sendikasına üye olduk ve mücadele ediyoruz. Kazanana kadar da bu mücadelemizi bitirmeyeceğiz” dedi.

Petrol-İş Trakya Şube Başkanı Turgut Düşova, her ne pahasına olursa olsun bu mücadeleyi kazanacaklarını söyleyerek, “Patron ya işçilerin haklarına saygı duyar, sendikayı tanır ve ülkenin en büyük şirketi haline gelir, ya da fabrikayı kapatır, başka yolu yok” dedi. Düşova, işçilerin haklarını sonuna kadar koruyacaklarını, direnişin başarıyla sonuçlanacağını kaydetti. (Lüleburgaz/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Elazığ’da '68 paneli

SONRAKİ HABER

Taşeron tekeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...