10 Mayıs 2013 09:36

İTÜ bu soruları yanıtlasın!

İTÜ Rektörlüğü’nün “GDO ‘lu pirinç raporu yanlış” açıklaması yaparak raporu hazırlayan Doç. Dr. Alper Tunga Akarsubaşı’nı açığa alması üzerine Eğitim Sen açıklama yaptı. Eğitim Sen İstanbul 6 No’lu Üniversiteler Şubesi’nde yapılan yazılı açıklamada İT&Uu

İTÜ bu soruları yanıtlasın!
Paylaş


GDO BULDUNUZ MU BULMADINIZ MI?

İTÜ Rektörlüğünden şu soruları yanıtlaması talep edildi:
* Kaynağından bağımsız olarak, analizi yapılan pirinçlerde GDO’ya rastlanmış mıdır?
* Savcılıktan İTÜ’ye ulaşan tüm talep yazılarını kamuoyu ile paylaşır mısınız? Bu yazılarda GDO kaynağıyla ilgili bir talep bulunmakta mıdır?
*Rektörlük tarafından kurulan komisyonun kimlerden oluştuğu ve bu seçimin hangi kriterler ve yetkinlikler dikkate alınarak yapıldığını açıklar mısınız?
*Analizin usul ve kurgusu, analiz raporunun ön yazısında belirtildiği gibi “ISO 21569: 1-69 (2005)” ve “EU Reference Laboratory of GM Food and Feed” in önerdiği referans yöntemlerine uygun mudur?
*Değilse kullanılan yöntemin ayrıntılarını ve komisyonca tespit edilen kurgusal hataları kamuoyuyla paylaşır mısınız?
*Söz konusu referans yöntemlerin uluslararası düzeyde kabul görmüş bilimsel çalışmalara dayanılarak geliştirildiği ve GDO tayini yapan çok sayıda akredite laboratuvarda kullanıldığı bilinmektedir. Eğer analizler bu referans yöntemlere uygun olarak gerçekleştirildiyse, komisyonun yöntemlerin bilimsel uygunluğuna ilişkin kaygılarının neler olduğunu ve hangi bilimsel verilere dayandığını açıklar mısınız?

YANLIŞ DENİLEN DENEYLERİ TEKRARLADINIZ MI?

*Kurulan komisyon analizleri MOBGAM’ın deneysel tasarımıyla veya “daha doğru bir usul ve kurguyla” tekrarlamış mıdır? Tekrarlamışsa deneyde izlenen yöntemin ayrıntılarını ve elde edilen sonuçları paylaşır mısınız? Tekrarlamadıysa mevcut analiz sonuçlarının yanlış olduğuna veya  ilişkin elinizde nasıl bir veri olduğunu açıklar mısınız?
*İTÜ’de yapılan tüm analiz ve deney kurguları aynı hassasiyetle takip ediliyor mu?
*İTÜ’de yapılan tüm analizlerde sonuçların hatalı çıkması durumunda kamuoyu ile paylaşılmakta mıdır?
*Olası bir usul ve deneysel kurgu hatasının sonucu ilgili personele soruşturma açıp, o kişiyi görevinden açığa almak mıdır?

BUNDAN SONRA İTÜ’DE NASIL ÖZGÜR ARAŞTIRMA YAPILACAK?

*Bu şartlar altında bundan sonra İTÜ’de öğretim üyesi ve yardımcılarının özgür bir şekilde araştırma, analiz, deney, tez yapmaları nasıl sağlanacaktır?
*Rektörlük tarafından yapılan açıklamanın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından yapılan “onlar da bugün, yarın açıklamasını yapacaklar” beyanından sonra gelmesi bir tesadüf müdür? (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Çelik-İş: Kırmızı çizgimiz yüzde 42

SONRAKİ HABER

ODTÜ ‘devrim’ için yürüdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...