09 Mayıs 2013 13:33

GDO’lu zihniyet

GDO’lu pirinç tartışmalarına Başbakan el atınca bilim teferruat oldu. İTÜ ‘GDO var’ raporunu geri çekti. Ya İTÜ, pirinci GDO’suz bulsaydı, Rektör bir yanlışlık olup olmadığı konusunda yine komisyon kuracak mıydı?Mersin Limanında ele geçirilen 3 büyük firmaya ait ithal pirinçte GDO tespit edilmesi

GDO’lu zihniyet
Paylaş
Elif Görgü


Mersin Limanında ele geçirilen 3 büyük firmaya ait ithal pirinçte GDO tespit edilmesi tartışmalarına hükümet el attı. Hafta sonu Başbakan “iş adamları mağdur” oluyor diye azarladı. Tarım Bakanı hemen, “GDO var” diyen İTÜ raporunu eleştirdi, açıklama beklediklerini söyledi. Aynı gün İTÜ’den “Rapor yanlış, yeni komisyon kurduk inceliyoruz” açıklaması geldi. Raporu hazırlayan bilim insanı açığa alındı.

Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, İTÜ Rektörlüğünün açıklamasına tepki gösterdi. “Eğer İTÜ, pirinci GDO’suz bulsaydı aynı rektör bir yanlışlık olup olmadığı konusunda yine komisyon kuracak mıydı?​” diye soran Atalık, “O komisyon kimlerden oluşuyor, açıklasınlar” dedi.

ZİNCİRLEME REAKSİYON!

İlk olarak Başbakan Erdoğan’ın geçtiğimiz hafta sonu Kızılcahamam’da yapılan AKP 20. İstişare Toplantısı’nda Gıda ve Tarım Bakanı Mehdi Eker’i azarladığı, GDO’lu pirinç  konusunda, üniversitenin raporuna karşı iyi savunma veremedikleri eleştirisi yaptığı, “İş adamlarını mağdur ettiniz” dediği ortaya çıktı.

Bunun üzerine önceki gün Bakan Eker’den beklenen açıklamayı geldi. Eker, “Geçtiğimiz günlerde pirinçle ilgili kamuoyunda yer alan bir üniversite laboratuvarından kaynaklanan yanlış bir teşhis var. O laboratuvarda bir tozlanma veya bulaşmadan kaynaklı, o da pirinçle ilgili değildi. Orada bir yanlışlık var” dedi,  hemen ardından da ekledi: “Onun da bugün, yarın açıklamasını yapacaklar muhtemelen”

İTÜ, BAKANIN SÖZÜNÜ İKİLETMEDİ

Aynı gün İTÜ Rektörlüğünden “ekspres açıklama” geldi. İTÜ Moleküler Biyoloji-Genetik ve Biyoteknoloji Araştırma Merkezince (MOBGAM), GDO incelemesine ilişkin verilen raporlardaki sonuçların, “süreçteki usul ve deneysel kurgu hataları” nedeniyle teknik olarak “geçersiz” olduğu iddia edildi. Yazılı açıklamada, “Konunun kamuoyundaki hassasiyeti nedeniyle MOBGAM tarafından verilen raporların incelenmesi için Rektörlüğümüz tarafından kurulan komisyon, süreçte usul ve deneysel kurgu hataları olduğunu saptamıştır. Verilen raporlarda uygulanan deneysel yöntemlerin, pirinçlerde saptandığı iddia edilen GDO’nun kontaminasyondan kaynaklandığı riskini değerlendirecek kurguda oluşturulmadığı anlaşılmıştır” denildi.
Konuyla ilgili soruşturma başlatıldığı, bu süreçte raporu hazırlayan “kişinin” açığa alındığı duyuruldu.

AKADEMİSYENLERE BÜYÜK HAKARET

İTÜ açıklamasının ardından Bakan Mehdi Eker söylemini sertleştirdi. Dün Expo 2016 Antalya Ajansı hizmet binasının açılış törenine katılan Eker, “Ehliyeti olmayan kuruluşların elinden çıkan bir raporun üzerine abanıp mal bulmuş mağribi gibi yapılması yanlış” diyerek İTÜ’lü akademisyenlere açıkça hakaret etti.


Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, GDO’li pirinç ile ilgili gelişmeleri gazetemize değerlendirdi:

“Dünyada GDO’nun aleyhine ne zaman birisi çıkıp da bir şey söylemeye kalksa derhal karşısına birileri çıkıyor ve yöntem yanlışlığından bahsediliyor. Şunu çok merak ediyorum, eğer İTÜ pirinci GDO’suz bulsaydı aynı rektör bir yanlışlık olup olmadığı konusunda yine komisyon kuracak mıydı?

İTÜ’nün yaptığı açıklamada eksiklik var. Birinci olarak, savcılık pirinçlerin GDO’lu olup olmadığını, GDO’lu ise kontaminasyondan yanı “bulaşma”dan kaynaklanıp kaynaklanmadığını soruyor. İTÜ’den önceki gün yapılan açıklama son derece ilginç.  Pirincin GDO’lu olup olmadığı konusunda net bir açıklama yok. Basın açıklamasında pirincin GDO’lu olup olmadığını net olarak ortaya koymuyor.”

İTÜ AÇIKLAMASINDAN BİR ŞEY ANLAŞILMIYOR

“İkinci nokta ise, “usül ve deneysel kurgu hataları” tezinden gelerek “uygulanan deneysel yöntemlerin pirinçlerde saptandığı iddia edilen GDO’nun kontaminasyondan kaynaklandığı riskini değerlendirecek kurguda oluşturulmadığı anlaşılmıştır” diyor. Yahu analizi yapan kontaminasyonu da geçerek, detay da vermiş ve ABD’nin tarım ilacına dayanıklı GDO’lu pirinciyle, Çin’in böcekleri üreten zehri üreten GDO’lu pirincini tespit etmiş!

Dolayısıyla burada sadece kontaminasyon riskini değerlendirme açısından eksiklikten bahsetmek konuyu havada bırakmaktır. Bu açıklamadan net hiçbir şey anlaşılmamaktadır. Anlaşılan tek bir nokta vardır o da çalışan zavallı arkadaşın görevden alındığı ve soruşturmaya tabii tutulduğudur.”

O KOMİSYONDA KİMLER VAR?

“Ziraat Mühendisleri Odası olarak İTÜ’nün bu analizi konuyu bilmeyen, asgari ücretle yaşamını sürdürmeye çalışan bir mevsimlik işçiye mi yaptırılmıştır bu çalışma? Ayrıca Bu çalışmayı inceleyen komisyondaki kişilerin kim olduğu açık değil kim kimi nasıl değerlendirmiştir, bu açıklama net hiçbir şeyi net ifade etmemektedir.
Bu ülkede hayvan besleme deneylerindeki zararları dahi görmezden gelerek, GDO’lara “İnsanlara kaşıntı bile yapmadığı”nı söyleyebilen akademisyenler var ne yazık ki.
Bu yüzden İTÜ’nün ilk raporunu inceleyen bu yeni komisyon kimlerden teşkil edilmiştir versinler, biz de isimlerini araştıralım.”


‘REKTÖR İSTİFA ETMELİ’

İTÜ Rektörlüğüne bir tepki de Gıda Güvenliği Hareketinden geldi.  “Büyük bir baskı altında olduğu anlaşılan İTÜ Rektörü istifa etmek yerine baskılara boyun eğerek  MOBGAM raporundaki sonuçların teknik olarak geçersiz olduğunu iddia eden bir açıklama yaptı. İTÜ Rektörü, bilimsel bir çalışmayı bir satırlık bir kararla yok sayan bir açıklama yaparak benzersiz bir skandala imza atmıştır. Bilinmelidir ki kağıt üzerinde meşruiyetleri sürse de vicdanlarda meşruiyeti kalmamıştır” denildi.


RAPORDA NELER VARDI?

İTÜ MOBGAM tarafından hazırlanan raporda, pirinç örneklerinde tespit edilen GDO’lar yabancı değil! “Bt63” isimli GDO, Çin’de Hubei bölgesinde yasa dışı olarak üretilen ve satılan pirinç tohumu. Çin Hükümeti bu pirincin üretilmesini durdurmaya yönelik girişimlerde bulunduysa da hâlâ yiyecek zincirlerinden çekilmiş değil. “LLRice601” ise  ABD piyasasında onaylanmış ama örneğin İngiltere’de lisansı bulunmuyor.


GDO’CU İÇİN YENİ MÜJDE!

GDO’lu pirinç tartışılırken Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı,  yeni bir uygulama başlattı. Artık ithal edilen GDO’lu ürünlerin sadece yüzde 20’si analiz edilirken, GDO’suz ürünlerin yüzde 100’ü analiz edilecek. Greenpeace Akdeniz, “GDO’cular adeta ellerini kollarını sallaya sallaya yurda GDO’ları sokabilecekler. Uygulama GDO’cu yemcilerle GDO’suz üretim yapan üreticiler arasında, haksız rekabet yaratıyor. Ayrıca getirilen GDO’ların Türkiye’de izin verilen mi yoksa yasaklanan GDO’lar mı olduğunu tespit etmek de bu uygulamayla imkansız. Bakanlığın laboratuvarlarında izin verilmeyen GDO’ları tespit edecek düzenek yok.” diyor.


DÜNYADA GDO’LU PİRİNÇ VAR

GIDA ve Tarım Bakanı Mehdi Eker’in, “Dünyada GDO’lu pirinç yok” açıklaması gerçeği yansıtmıyor. Greenpeace araştırmasına göre Avrupa Birliğinde 2006-2013 yılları arasında 344 adet yasa dışı genetiği değiştirilmiş pirinç vakası meydana geldi. Bu rakam AB’de ortalama haftada bir genetiği değiştirilmiş pirinç yakalanması anlamına geliyor. 344 yasa dışı GDO’lu pirinç vakasının 150 tanesi ABD, 169 tanesi ise Çin kaynaklı.


GREENPEACE BAKANLIKTA PİLAV DAĞITTI

Greenpeace üyeleri, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı önünde pirinç pilavı dağıttı. “Geri Dönüşü Olmaz” yazılı tişörtlerle pilav dağıtmak isteyen Greenpeace üyelerinin pilav tezgahına polis el koydu. Greenpeace Akdeniz Tarım Kampanyası Sorumlusu Tarık Nejat Dinç, “Sayın Mehdi Eker’e GDO’lu pilav yiyip yemeyeceğini sormuştuk. Halkımız istemiyor, kendisi istiyor mu diye sorduk. Fakat araçlarımıza el koydular. Biz kimsenin GDO’lu pilav yemesini istemiyoruz. Bu nedenle şu an yapılan örtbas çabasından bir an önce vazgeçilip, Bakanlığın hazırladığı ve gıdalara GDO sokmayı hedefleyen yasa değişikliğinin geri çekilmesini talep ediyoruz.” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sadece katilleri gördüm

SONRAKİ HABER

Direnişler ayrı olsa da yürekleri ortak atıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...