10 Mayıs 2013 05:04

Açlık varken ayrıcalık olur mu?

Milletvekillerine yeni ayrıcalıklar tanıyan yasaya vatandaştan tepki geldi. Nermin Ayık “Asgari ücretin 750 lira olduğu, açlık sınırının bin liranın üzerinde olduğu bir ülkede vekillere bu kadar ayrıcalık yapılmamalı”dedi.Meclis denince çoğumuzun aklına birbirine hakaret eden ya da şiddet uygulayan vekil görüntüler

Açlık varken ayrıcalık olur mu?
Paylaş
Eda Yıldırım / Berivan Koç

Meclis denince çoğumuzun aklına birbirine hakaret eden ya da şiddet uygulayan vekil görüntüleri gelir. Konuşmalar öyle bir hal alır ki, Meclisteki siyasi partilerin hiçbir zaman ortaklaşamayacağını, kavgaların bitmeyeceğini düşünürüz. Ancak, milletvekillerinin özlük haklarını düzenleyen “Türkiye Büyük Millet Meclisi Üyeliği Kanunu Teklifi”, kavgalarla anılan Meclisteki siyasi partileri bir araya getirdi. Tıpkı daha önce vekillerle ilgili yasalarda olduğu gibi.

Meclisteki siyasi partilerin grup başkanlarının imzalarının yer aldığı düzenlemede, milletvekillerinin protokoldeki yerleri belirleniyor, trafik cezası kesilmemesi sağlanıyor. Milletvekillerine ve ailelerine ayrıcalık sağlayan kanun teklifi, Meclisteki vekiller arasında olduğu gibi vatandaşlar tarafından da tartışılıyor.

‘SANDIKTA HESAP SORALIM’

Çapa’da vekillerin kendileri için yaptıklarını halka soruyoruz. Halkın sorunları için bir araya gelemeyen vekillerin, sıra kendilerine gelince anlaşmasına herkes tepkili.

“Asgari ücretin 750 lira olduğu, açlık sınırının bin liranın üzerinde olduğu bir ülkede vekillere bu kadar ayrıcalık yapılmamalı” diyen Nermin Ayık, demokratik ülkelerde halkın sözcüsü olduğunu söyleyen vekillere bu kadar ayrıcalık yapılmadığını söylüyor. Ayık, kanun teklifini olumlu karşılamadığını dile getiriyor.

“İnsanlar aç kalırken vekillere yasalarla ayrıcalık tanınmasından üzüntü duyuyorum” diyen Mustafa Taşkın da, iktidarın ve muhalefetin ülkeye zarar verdiğini düşünüyor ve ekliyor:

“Halk olarak bunların hesabını sandıklarda soracağımızı umut ediyorum.”

ÇIKARLAR İÇİR HAREKET EDİLİYOR

Emekli maaşıyla geçinmeye çalışan 71 yaşındaki Feridun Özşeker, “Bizim ödediğimiz vergilerle, milletvekilliği süresi bittikten sonra aileleriyle birlikte kendilerine ayrıcalık sağlayacak olan bu haklardan yararlanmalarını ben hoş karşılamıyorum. Mecliste kavga edip birbirlerine söylenmeyecek laflar söylüyorlar, bir parti başkanına yakışmayacak şeyler konuşuyorlar. Ama iş kendi çıkarlarına gelince hemen bir günde her şeyi kabul ediyorlar” diye vekillere tepki gösteriyor.

“Meclisi kendi ellerinde sanıyorlar ancak halkın haklarını savunmaları lazım” diyen Hasan Çoban ise, vekilleri kınadığını söylüyor. Vekillerin vatandaşların haklarını savunması gerekirken kendi çıkarları doğrultusunda hareket ettiğini belirten Çoban, “Bu vekiller Meclise kendi çıkarları için geldiyse, bu büyük ayıptır” diyor.

“Biz vatandaş olarak hangi haklara sahipsek onların da görev süresi bittikten sonra bizimle aynı haklara sahip olmaları gerekiyor” diyen Hüseyin Aydın ise, vekillerin herkesle aynı statüde olması gerektiğini dile getiriyor.


‘YARIN UNUTULUR’

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Milletvekillerine tanınması planlanan imtiyazlara yönelik gelen eleştirilere yanıt verdi. TBMM üyelerinin de kendilerine has bir kanunla bu yetkilerinin, sorumluluklarının, özel halleri ve durumlarının tespit edilmesinde fayda olduğunu ileri süren Arınç, “Neler getiriliyor bunu elbette kamuoyu da tartışır, Meclis Genel Kurulu da tartışır” dedi.

Daha önce de benzer tartışmalar yaşandığını söyleyen Arınç, “O gün yapılanlardan bugün bir tek eleştiri kalmadı. Bugün getirilmek istenen de bugün eleştiriliyorsa yarın unutulacak demektir” şeklinde konuştu.


‘İMTİYAZI DOĞRU BULMUYORUZ’

Milletvekillerinin özlük haklarına ilişkin teklifle ilgili soru üzerine Sebahat Tuncel, milletvekillerine hiçbir imtiyaza “evet” demeyeceklerini söyledi. Yoksulluğun, açlığın yoğun olduğu bir Türkiye’de toplum vicdanını yaralamayacak düzenlemelerin yapılması gerektiğini belirten Tuncel, “Bir ayrıcalıktan ziyade bunu bir yasada toplamak ve mevcut olanın dışında yeni bir hak tanımadan bunu yapmak daha sağlıklı olur” dedi. Tuncel, milletvekilliğinin bir ayrıcalık olmadığını, bu görevi topluma hizmet anlayışıyla yaptıklarını da ifade etti. Teklifte milletvekillerinin akrabalarına yönelik düzenlemelerin bulunduğunun ve Salman Kurtulan, Remzi Kartal ve Zübeyir Aydar’a da kırmızı pasaport verileceği” haberlerinin hatırlatılması üzerine de Tuncel şunları söyledi: “Hiçbir zaman milletvekillerinin haklarından, ayrıcalıklarından faydalanalım diye bir şey olmadı, olamaz. Önemli olan halkımızın özgürlük, hak eşitlik talebini nasıl dile getirebiliriz. Bizim hiçbir değerlendirmemiz halkımızın duygularını rencide edecek, zarar verecek noktada olmayacaktır”


LEVENT TÜZEL: TEPKİLER HAKLI

İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel, bu konuyla ilgili tepkileri haklı bulduğunu, milletvekilliğinin kalıcı bir meslek olarak görmediğini dile getirdi. Teklifin gözden geçirilmesini isteyen Tüzel, “Kişi olarak kabul edilebilir bulmuyorum. Hem bu emeklilik düzenlemelerinde olsun hem de trafikti, pasaporttu, sağlık yardımlarıydı... Milyonlarca emekçinin hali ortadayken, milletvekillerinin bunların hizmetinde bir çalışma yapması gerekirken, tamamen kendileri için bir yasama faaliyeti içerisinde gösteren düzenlemeler, bugünün ihtiyaçlarına denk düşmemektedir. Plan Bütçe Komisyonu’nda bunlara dikkat çekeceğiz. Ben kişi olarak doğru bulmuyorum” diye konuştu.


RENCİDE OLMUŞ!

MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, konuyla ilgili yapılan eleştiriler için, milletvekilini güçlendirmeden, demokrasinin güçlenmeyeceğini ileri sürerek, “Geçen polis durdurdu, ehliyet ruhsat, dedi. Rencide olduk” şeklinde konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Duman’a da tahammül edemediler!

SONRAKİ HABER

Metal işçisi greve yürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...