10 Mayıs 2013 05:40

Duman’a da tahammül edemediler!

Diyabakır’da Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri sırasında ‘dini hassasiyetler’ gerekçesiyle bir güzellik yarışmasını iptal ettiren, Dicle Üniversitesinde yurtsever öğrencilere polisle birlikte saldırarak günlerce süren gerilime neden olan örgütler şimdi de rock grubu Duman’ın Diyarbakır’da 11 Mayıs’ta d&u

Duman’a da tahammül edemediler!
Paylaş
Mehmet Aslanoğlu

TANGO, FESTİVAL YASAK!

Diyarbakır ve Bölge’nin diğer illerinde düzenlenmek istenen bir çok etkinliğe ‘dini hassasiyetler’, ‘Diyarbakır peygamberler ve sahabeler şehridir’ söylemiyle müdahale eden dinci örgütler çalışmalarını sürdürüyor! Geçtiğimiz aylarda Batman’da tango da yapılan Joy Cafe’nin Mustazaf-Der’in baskıları sonucu kapatılarak, döner dükkanına çevrilmesinden sonra, Diyarbakır’da düzenlenen Uluslararası Medeniyetler Güzellik Yarışması da Bilge Gençlik Kulübü başta olmak üzere Hüda-Par gibi kurumlar tarafından tehditle iptal ettirildi. Şimdi de hedefte Rock grubu Duman ve Adıyaman’da GAP idaresi ve Adıyaman Valiliği tarafından düzenlenen, Mustafa Ceceli, Manga, Nurettin Rençber, Jilet, Triana Park’ın konser vereceği festival var.

‘KONSER YAPILACAK’

Duman konserini düzenleyen Huner Organizasyon’un yetkililerinden Uğur Bayhan  konuya ilişkin gazetemize konuştu. “Konser mutlaka olacak. Kimsenin özgürlüğü kısıtlanamaz. Hüda Par diye bir parti kurmuşlar. Amaçları barış sürecinde kendilerine pay almak. Bölge halkı da bunlara tepkili” dedi.

‘YASAKLAMA TALEBİ HUKUKSUZ’

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi de daha önce iptal edilen güzellik yarışmasına dikkat çekerek “Bu durumu Diyarbakır adına reddediyoruz. Duman grubunun o parçasını dinlemedim ama sanat toplulukları, sanatçılar, sanatlarını özgür bir ortamda icra etmeli” dedi. Diyarbakır’ın son derece özgür, demokratik, sosyal açıdan hoşgörülü ve herkesin birbirinin farklılığına saygılı olduğu bir kent olduğunu belirten Elçi “Tarihsel ve güncel dokusu da böyledir. Her inançtan etnik guruptan, görüşten insan Diyarbakır’da kendini çok rahat ifade ediyor. Bir güzellik yarışması ya da konserin baskı altına alınması, engellenmesi kabul edilemez. Bu hukuk dışıdır. Özgürlükleri engelleyen bu tutuma karşıyız” dedi.

‘TEKTİPLEŞTİRME POLİTİKASI’

Eğitim Sen Diyarbakır Şube Başkanı Kasım Birtek ise AKP Hükümeti ile birlikte cemaatlerin bu tür tavırları arttırdığını belirterek, “Özgürlüklere karşı olan kesimler yeni bir tek tipleştirme politikası güdüyorlar. Aykırı, eleştirel yorumlara yaşam hakkı tanımamaktır bu. Buna karşı çıkmak herkesin görevi. Bu konseri protesto etmek, kınamak demokratik bir tavırdır. Ama başkasının özgürlüğünü kısıtlayıcı şekilde yapılması da antidemokratik bir tutumdur” dedi.

‘VALİ SORUMLU OLUR’

“Temel hak ve özgürlükleri kısıtlamak, hangi tür müzik dinleyeceğine, hangi konsere gideceğine karar vermek son derece yanlış” diyen İHD Şube Başkanı Raci Bilici ise “Güzellik yarışmasını da bu şekilde tehditlerle iptal ettirmeleri ve Duman’a yapılan tehditler son derece tehlikeli. Diyarbakır Valisi isteseydi güzellik yarışması ertelenmezdi. Bu tür girişimlerin buralarda yaşam bulacağını sanmıyorum. Tehditler şantajla sonuç alamazlar. Bürokratlar bu konuda gereken hassasiyeti göstermiyor. Vali, emniyet müdürü güzellik yarışmasının organizatörünü ve katılanları ölümle tehdit edenlere karşı elleri kolları bağlı, yarışmayı yaptırmadan göndermeleri talihsiz bir şeydi. Bunun sonu yoktur. Yarın başkası çıkar ‘Ben de şunu istemiyorum’ diyebilir. Bunların amaçları iyi niyetli değil. Diyarbakır valisini, emniyet amirini güvenliği sağlama ve insanların özgürce etkinliklerini yapmalarını sağlamaya çağırıyorum” şeklinde konuştu. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

12 Eylül filmleri yenilgiler tarihidir

SONRAKİ HABER

Açlık varken ayrıcalık olur mu?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...