09 Mayıs 2013 12:12

Disa’da ayak oyunları

Metal sözleşmeleri greve doğru giderken patronların saldırıları artarken, işçilerin tepkisi de sert oluyor. Çorlu’da Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu Disa Otomotiv patronu bir vardiyada çalışan işçileri “huzursuzluk” yaratıyor gerekçesi ile işçilere haber vermeden bir günlük ü

Disa’da ayak oyunları
Paylaş

Sözleşmede verilen “Yüzde 3.60 zammı kabul edin, daha sonra ek zam yapacağım” diyen patron teklifini kabul etmeyen işçilere baskı uygulamaya başlarken , azlığını gerekçe göstererek bölüm değişikliğine gitmeye başladı.

Son on beş gün içinde sürekli işçi alan patron yeni işçilere sendika hakkında olumsuz propaganda yapıyor. Yeni işçileri aynı vardiyalarda toplayan patron servisleri, yemek saatlerini, işe giriş ve çıkış saatlerini bile değiştirdi.  İşçiler bu saldırılara karşı mücadele etmekte kararlı.


İŞ BARIŞI BOZULUYOR

Hazır Fedai Duvan (Birleşik Metal-İş Çorlu Şube Başkanı):  Disa Otomotiv’de bu ikinci sözleşmemiz. Bu fabrika ile ilgili MESS 3.60 zam önerdi. Patron iş barışını bozacak adımlar atıyor. Hiç sendikaya ve işçilere haber vermeden izin uygulaması, hafta içi vardiya düzenlemeleri yapmak istiyor. Burada iş barışının korunması için işverenin bu girişimlerden vazgeçmeye çağırıyorum.
Mustafa Sağdaş (İşyeri Baştemsilcisi): On beş gündür işyerine sürekli eleman alınıyor. Bu elamanlar sendikalı işçilerle bir araya getirilmiyor. İşçilere hiçbir haber verilmeden akşam vardiyası servisleri iptal edilip bir gün ücretsiz izin uygulaması olduğunu bildiriyorlar. Bu iyi niyetli bir girişim değil. İşçi arkadaşlarımız da fabrika önünde toplanıp içeri girmek isteyince kapıların kilitli olduğunu gördük. İzin kağıtlarının düzenlenmesini istedik ve aldıktan sonra kapıda beklemeye başladık. Ekmeğime kesinlikle kan doğratmam. Her türlü mücadeleye hazırız.

Havva Kalyan (İşyeri Temsilcisi): Burası bizim emeğimizle bu noktaya geldi. Kiralık yerde üretim yaparken kendine ait büyük bir tesis kurdu. Sözleşme sürecinde bizim üzerimizde baskı kurmaya çalışıyorlar. Önce fabrikayı kapatacağız derken şimdi yeni işçi alarak bizi tehdit etmeye çalışıyor.

Hakdan Emiroğlu : Dün sözleşme ile ilgili alkışlı protesto yapınca bizim vardiyayı ücretli izine ayırdılar. Patron kendine boyun eğen, her zaman sömüreceği işçi arıyor. Yıllardır burada ne şartlarla çalıştık. Bu fabrikaya gençliğimizi verdik. Sendikalaştıktan sonra bunlar kısmen düzelmeye başladı. Patron yeniden eski köle koşullarını herhalde özlüyor.  (Çorlu/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Barışı gözleyecekler

SONRAKİ HABER

12 Eylül filmleri yenilgiler tarihidir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...