09 Mayıs 2013 12:07

Barışı gözleyecekler

PKK gerillalarının sınır dışına çekilmeye başlamasıyla birlikte birçok kentte oluşturulan İzleme Komisyonları sorunsuz bir geri çekilme için çalışmalara başladı.  KCK’nin açıkladığı takvim kapsamında önceki gün sınır dışına çekilmeye başlayan gerilla gruplarının sorunsuz biçimde Kandil

Barışı gözleyecekler
Paylaş

KCK’nin açıkladığı takvim kapsamında önceki gün sınır dışına çekilmeye başlayan gerilla gruplarının sorunsuz biçimde Kandil’e gitmesi için gözlemlerde bulunmak amacıyla bir çok kentte İzleme Komisyonları oluşturuluyor. Şemdinli’de oluşturulan komisyon ilk günkü gözlemlerinin kaygı verici olduğunu açıkladı. Şemdinli sınır hattındaki tepe ve noktalara askerlerin yerleştiği, köylere oranın nüfusuna kayıtlı olmayanların alınmadığı, bölgeye giden gazetecilerin de engellendiği, izin verilenlerin ise saatlerce bekletildiği belirtildi. İlk günkü izlenimlere dair açıklamalarda bulunan BDP İlçe Başkanı Cabbar Taş, bölgede olağanüstü bir askeri hareketlilikle karşılaştıklarını belirterek, “Bu hareketlilik geri çekilmeyi aksatır” dedi.

PERVARİ KIRSALINDALAR

Siirt’te Barış Meclisi, KESK Şubeler Platformuna bağlı 11 sendika, Siirt Barosu, İHD, Siirt Tabip Odası, Barış Anneleri ve TUHAD-DER’in de aralarında bulunduğu 17 kurumun oluşturduğu Barış Sürecini İzleme Komisyonu, Pervari ilçesi kırsalında bulunan HPG’lilerin geri çekilme sürecini izlemeye başladı.

KIZILTEPE’DE HALK NÖBETİ

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde de yüzlerce kişi nöbet tuttu. Burada konuşan BDP Kızıltepe İlçe Başkanı Fettah Tekin, hükümete geri çekilme sırasında herhangi bir provokasyon yaşanmaması için gereken önlemleri almaya çağırdı.

VAN VE HAKKARİ’DE DE KOMİSYONLAR KURULDU

Van’da aralarında KESK ve İHD’nin de bulunduğu 15 kurumun oluşturduğu İzleme Komisyonunun düzenlediği basın toplantısında konuşan İHD Van Şube Başkanı Ömer Işık,  “Bu sürecin selametle ve tek bir insanımızın yaşamına mal olmadan tamamlanması için herkesi iyi niyet ve sorumluk içinde hareket etme davet ediyoruz” dedi. Komisyon olarak gerillaların geri çekilme sürecini takip edeceklerini, sürece zarar verecek girişimleri engellemeye çalışacaklarını söyleyen Işık, “Geçici ve gönüllü köy koruculuğu hareketleri izlenerek provokatif bir giriş içerisine girmeleri engellenmeye çalışılacaktır. Özel hareket timleri, geçici komando tabur ve tugayları gibi askeri hareketliliğin durumu izlenecektir. Mayınlı sahaların etkili bir şekilde tespiti sağlanacak. Kimlik kontrol noktalarında bulunan karakolların izlenmesi, halen inşaatı devam eden ve yeni bitirilen karakolların faaliyetlerinin izlenmesi gibi konularda çalışmalar yapılacaktır” dedi. Hakkari’de bulunan çok sayıda kurum da bir araya gelerek İzleme Komisyonu oluşturdu. Hakkari Barosunda düzenlenen basın toplantısında konuşan İHD Şube Başkanı İsmail Akbulut “PKK militanlarının güvenli şekilde geri çekilmesinin sağlanması, yaşam haklarının ihlal edilmemeleri için gerekli tüm önlemlerin alınması son derece hayatidir. Yaşanacak en ufak tedbirsizlik çözüm umuduna ciddi zararlar verecektir” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Gıdalar denetimsiz mühendisler işsiz

SONRAKİ HABER

Disa’da ayak oyunları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...