22 Şubat 2011 12:12

Diller hapishanesi...

Türkiye bir kez daha Dünya Anadil Günü’nü baskı altına alınan, asimile ve inkâr edilen, yasaklanan dillerle dolu bir ülke olarak karşıladı. Hükümetin ‘demokrasi’ söylemine rağmen bir çok dil yok olma tehlikesiyle karşlı karşıya kalırken, Kürtçe’ye yönelik ‘özel’ tutum

Diller hapishanesi...
Paylaş

Adeta bir diller hapishanesine çevrilen Türkiye’de bu sene de binlerce Kürt anadilleri üzerindeki baskıların son bulması için sokaktaydı. Sendikaların ve siyasi partilerin, yaptığı açıklamalarda hükümetin ‘tek’çi yaklaşımı eleştirilirken, çok dilli yaşamın mümkün olduğuna dikkat çekildi. (HABER MERKEZİ)


Diyarbakırlılar anadilleri için yürüdü

KURDİ- Der Genel Merkezinin çağrısıyla toplanan 5 bin kişi Ofis Konukevi önünden İl Milli Eğitim Müdürlüğüne yürüyerek dünya anadil gününde Kürtçe eğitim talebinde bulundu. Konukevi’nde açılışı yapılan Aram Kitabevi’nin açılışına katılan yaklaşık 5 bin kişi “Em bi zimanê kurdî perwerdehi dixwazin”(Kürtçe eğitim istiyoruz), “Zimanê me qedexe neke”(dilimi yasaklama) dövizleri ile “Daxwaza gelê kurd ê jêneger mafe perwerdehiya zimanê kurdiye” (Kürt halkının olmazsa olmaz talebi ana dilde eğitimdir) yazılı pankartlarla yürüdüler. Yürüyüşe BDP Milletvekili Hamit Geylani, BDP yöneticileri, sendika ve kitle örgütü temsilcileri de katıldı.

EMEP BÖLGE ÖRGÜTÜ’NDEN AÇIKLAMA

Emek Partisi Bölge Örgütü de Dünya Anadil Günü vesilesiyle yaptığı yazılı açıklamada anadil gününü kutlayarak , Kürtçe üzerindeki baskılara dikkat çekti. AKP Hükümetinin bir yandan Kürtçenin üzerindeki baskıyı kaldırdığından söz ettiğinin hatırlatıldığı açıklamada, “Mahkemelerde Kürtçe savunma yapmak isteyen Kürt siyasetçileri konuşturulmamaktadır. AKP Hükümeti, soruna “Bireysel kültürel haklar” çerçevesinden yaklaşarak Kürtlerin ulusal taleplerini ve bu temelde yürütülen mücadeleyi etkisizleştirme/baskılama hesapları yapmaktadır. Oysa ana dil başta olmak üzere Kürtlerin talep ve sorunları ulus olmaktan kaynaklı sorun ve talepler olduğuna göre, çözüm ‘bireysel’ değil, kamusal hakların tanınmasından geçmektedir” denildi. Açıklamada CHP ve diğer ırkçı şoven çevrelerin bir yandan Kürtlerin Türklerle kardeş olduğunu söylemelerine rağmen diğer yandan Kürtlerin temel talepleri ile ana dilde eğitim taleplerine şiddetle karşı çıktıkları belirtilerek CHP’nin ana dil talebi karşısında “bölünüyoruz” yaygarası kopararak Kürtlerin en temel taleplerinin karşısında yer aldığı vurgulandı. (Diyarbakır/EVRENSEL)


Van’da anadil mitingi

TZPKurdî tarafında Van’da “Zimanê me hebûna me ye, hebûna me îradeya me ye” sloganı ile düzenlenen “Anadil mitingi”ne katılan binlerce kişi Kürtçe üzerindeki baskıların son bulması talebiyle yürüdü.
KESK, ÖVDER, KURDÎ-DER ve BDP’nin de destek verdiği mitinge katılanlar Kürtçe parçalar eşliğinde halay çekerek, dil bayramını kutladı. Mitinge BDP milletvekilleri Bengi Yıldız ve Özdal Üçer de katıldı.

Mitingde konuşan KURDÎ-DER Şube Başkanı Levent Ürün, 80 yıldır Kürt dili ve kültürünün yasaklı olduğunu belirterek, bütün baskılara rağmen Kürt halkının dili ve kültürüne sahip çıktığını dile getirdi. BDP İl Eş Başkanı Cüneyt Caniş ise Kürt halkının 80 yıldır dilini yasaklayanların bu halkın sesini duymasını istedi.  DTK Sözcüsü Cemal Coşkun, “Kürt halkı artık Newroz coşkusuyla alanlara çıkarak diline sahip çıkıyor” dedi. Coşkun, Kürt halkının canını vererek dilini bugüne getirdiğini söyledi. TZPKurdî Sözcüsü Xecê Şen ise inkar politikasını kınadıklarını ifade etti. Kürtçeye baskıların sürdüğüne dikkat çeken Şen, “Artık Kürt halkı köleliği kabul etmeyecektir” dedi.

Eğitim Sen Mersin Şubesi ve İzmir 1 No’lu Şube de yaptıkları açıklamada ana dilin önemine dikkat çekerek, AKP hükümetinin baskı politikaları hatırlatıldı. (HABER MERKEZİ)


Lazlar dillerine sahip çıkıyor

LAZ Kültür Derneği, 21 Şubat Dünya Anadil Günü dolayısıyla ana dillerinin yok olmasına dikkat çekmek için, sadece Lazca ve Megrelce şarkılarının söylendiği bir şenlik düzenledi.

Bağlarbaşı Kültür Merkezinde düzenlenen şenlikte konuşan Laz Kültür Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Adem Kuyumcu, ana dilde konuşmanın önemine vurgu yaparak, yeni nesille ana dillerinde konuşulması gerektiğini belirtti. Kuyumcu, “Dilimizi artık çocuklarımız konuşmadıkları için, büyük dedelerimizden ve büyük annelerimizden beri konuşulan dilimiz ölüyor. Ağladığımızda ana dilimizle ağlıyoruz, ana dilde yazdığımızda dilimiz daha aydınlık oluyor. Kültürümüz ve ana dilimiz her zaman olsun, diğer dillerle birlikte yaşasın Lazca dilimiz” dedi. Şenlikte sahne alan Aydoğan Topal, Erdal Bayrakoğlu ve Kurtuluş gibi birçok sanatçı sadece Lazca ve Megrelce şarkılar seslendirdi. (İSTANBUL)


TYS ANADİLE ÖZGÜRLÜK İSTEDİ

Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS), Dünya Anadil Günü nedeniyle yaptığı açıklamada bu günün “Kapitalizmin asıl dini olan “metaya tapınma”ya, tüketime, kapitalizm dininin yüzyılımızdaki en kanlı kılıfı olan milliyetçilik ve ırkçılığa karşı verilen savaşım içinde doğduğuna dikkat çekilerek Dünya Anadil Günü’nün önemli simgelerden biri olduğu belirtildi.

Açıklamada, yazarlar olarak; yasaklanan, “Yok olma kaderinin” içine itilen her dilin, yeryüzünün kültürel varlığında korkunç büyüklükte bir yoksulaşma olduğu gibi, yazarken kullandıkları dili de eksilttiğini, fakirleştirdiğinin bilincinde oldukları da dile getirildi. Dilin de özgürce paylaşıldığında büyüdüğü belirtilen açıklama, “Kendi dilinin özgür, emperyalistçe yozlaştırılma ilişkilerine karşı güçlü olmasını isteyen her yazar, her insan yeryüzünün bütün ana dillerinin özgürlüğünü de savunmak zorundadır” denildi. Açıklamada, herkesin kendi ana dilinde okuyup yazacağı, eğitim yapabileceği; her ana dilin yanındaki bir başka ana dil için “Ses Bayrağı”nı göndere çekeceği eşit ve adil bir dünyanın bilinci ve duygusuyla Dünya Anadil Günü  kutlandı. (İSTANBUL)

 

ÖNCEKİ HABER

AKP döneminde 18 Kürt çocuk öldürüldü

SONRAKİ HABER

EMEP: Kardeşçe yaşam için anadile özgürlük

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...