07 Mayıs 2011 07:19

Britanya’da seçimler kargaşasının galibi SNP oldu

Britanya’da (İngiltere, Galler ve İskoçya) 5 Mayıs’ta yapılan seçimlerin galibi İskoçya Ulusal Partisi (SNP) oldu. Kuzey İrlanda’da da parlamento seçimleri olurken, sonuçların gecikmeli bir şekilde açıklanacağı duyuruldu.İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda’da parlamento seçimleri yapılırken, İngilt

Britanya’da seçimler kargaşasının galibi SNP oldu
Paylaş
Arif Bektaş

İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda’da parlamento seçimleri yapılırken, İngiltere’de bazı belediyelerde seçime gidildi. Ayrıca tüm Britanya’da, bir de genel seçim sisteminde değişiklik yapılması konusunda referanduma gidildi. Bazı seçim bölgelerinde üç ayrı seçim yapılmış oldu.

İSKOÇYA’DA TARİHİ SEÇİM

129 sandalyeli sözde bir parlamentoya sahip olan İskoçya'nın, futbol takımları ve bazı detayların ötesine gitmeyen “bağımsızlığı”nın daha da ilerlemesinin yolları açılmaya başlandı. Her yanı ile İngiltere’ye bağlı olan İskoçya'ya yüzyıllar sonra, başta savaşlar ve ekonomi olmak üzere birçok konuda İngiltere’den ayrılma olanağı doğdu. 129 sandalyenin 69’unu kazanan SNP, yıllardır savunduğu “ayrılmak için referandum”a gitme çoğunluğunu yakalamış oldu. SNP’ye en yakın milletvekili çıkartan İşçi Partisi sadece 37’de kaldı.

Seçimi kazanan ve başta İngiltere hükümetini oluşturan koalisyon partilerinin İskoçya kanatlarına büyük zaaflar veren SNP Lideri Alex Salmon, tarihi bir sürece girdiklerini ve tarihi bir zafere imza attıklarını söyledi. SNP yetkilileri, yine kraliyete bağlı bir şekilde diğer bağımsızlıkların sağlanabilmesi için 2012 yılında referanduma gidilmesinin ağırlık kazandığını açıkladılar.

GALLER’DE İŞÇİ PARTİSİ

Galler’de yapılan seçimlerin galibi ise İşçi Partisi oldu. Orada da oluşturulan sözde parlamentonun 60 sandalyesi var. İşçi Partisi 30 milletvekilliği kazanırken, şimdiden koalisyon ortağı aramaya başladı. İşçi Partisi’nin daha önce 26 milletvekili vardı.

Galler’de, merkezi İngiltere hükümetinden daha yetkili olmayan parlamentoda 15 sandalyesi olan ulusal parti, Plaid Cymru (PC), 4 sandalye kaybetti. Muhafazakarlar ise 2 sandalye arttırarak 14 milletvekili ile ana muhalefet partisi oldu. Galler’de Liberal Demokrat Parti de oy baybetmeye devam etti ve 6 olan milletvekili sayıları 5’e düştü.

HALKIN LİBERALLERE TOKATI SERT OLDU

Merkezi İngiltere hükümetinin koalisyon ortağı Liberal Demokrat Parti, her bölgede ve referandumda büyük yenilgi aldı. Geçtiğimiz yıl 6 Mayıs’ta yapılan seçimler öncesinde verdiği hemen hemen bütün vaatlerin tersine hareket eden liberaller, halkın büyük tepkisini çekmişti. Eğitimi parasız yapma doğrultusunda söz veren ve koalisyona girdikten sonra 3 bin olan harçları 9 bin sterline çıkaran, tabanının önemli tepkileri olan Muhafazakar Parti ile koalisyon hükümeti kurmuş olması halkın büyük tepkisini aldı ve seçmenler Liberal Demokrat Parti’yi sandık başında cezalandırmış oldu.

Hem belediye seçimlerinde, hem parlamento seçimlerinde, hem de referandumda yenilgi alan liberallerin lideri Nick Clegg, “İnişler çıkışlar olabilir. Ülkenin ekonomik sıkıntısını aşmak için ulusal meseleye eğilmeyi öne çıkardık. Halk bize bir mesaj verdi. Bundan dersler çıkaracağız” diyerek yenilgiyi kabul etti.

İskoçya’da 12 ve Galler’de 1 milletvekili kaybeden liberaller, İngiltere’de yapılan belediye seçimlerinde toplam 695 encümen üyesi kaybederken, 9 tane de belediyede olan çoğunluklarını kaybettiler.

Milletvekillerinin seçilme sistemine ilişkin yapılan referandumun önerisi ağırlıklı olarak liberallerden gelmişti. Referandumda da sadece yüzde 31’de kalarak kaybettiler.

Karmaşa içinde bir çok seçimin bir arada yapıldığı ve en yüksek katılımın İskoçya’da yüzde 50.7’de kaldığı seçimlerde, İskoçya Ulusal Partisi başarı ile çıkmış oldu. İşçi Partisi’nde hafif bir başarı görülürken, iktidardaki Muhafazakar Parti yerinde saydı. Muhafazakarların koalisyon ortağı Liberal Demokrat Parti ile büyük bir yenilgi aldı. (Londra/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Diktatörün komutanı Türkiye büyükelçisi

SONRAKİ HABER

Paksoy'un patronu büyüyor işçisi borç içinde yüzüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...