07 Mayıs 2011 02:38

Eyvah en güvenlisi buymuş!

YGS’de ortaya çıkan şifre skandalı, öğrencilerin puanlarının yanlış hesaplanması , cezaevlerinde kalanların fen sınavlarının tekrar edilmesi gibi skandallar tartışılırken YÖK Başkenvekilinden şaşırtıcı bir açıklama geldi. YÖK Başkan Vekili M. Yekta Saraç, son yapılan YGS’nin daha önceki sınavlara göre ço

Eyvah en güvenlisi buymuş!
Paylaş

YGS’de ortaya çıkan şifre skandalı, öğrencilerin puanlarının yanlış hesaplanması , cezaevlerinde kalanların fen sınavlarının tekrar edilmesi gibi skandallar tartışılırken YÖK Başkenvekilinden şaşırtıcı bir açıklama geldi. YÖK Başkan Vekili M. Yekta Saraç, son yapılan YGS’nin daha önceki sınavlara göre çok daha emniyetli şekilde icra edildiğini iddia etti.

Adana’da yapılan İlahiyat Fakültesi dekanları toplantısına katılan Saraç, ÖSYM’nin yaptığı sınavlardaki kopya iddialarını yanıtladı. Bu güne kadar ÖSYM’deki şifre, algoritma veya bir komut şeklinde nitelenen olguların adaletsizliğe, haksızlığa veya kopyaya yol açtığına dair herhangi bir bulguya ulaşılamadığını öne süren Saraç, “Öğrencilerimizin kendileri dışında cereyan eden bu tartışmalardan etkilenmeden çalışmalarına devam etmesi lazım. Kendi çocuklarımızda aynı durumda. Tartışmaların işaret ettiği veya dile getirilen kopyanın emaresine rastlanmamıştır. Savcılığın da açıklaması bu istikamette olunca, YGS sonuçları açıkladı. Öğrencilerimizin gönül rahatlığıyla çalışmasını istiyoruz. Bu kadar tartışmalardan sonra zor, belki motivasyonları bozulmuştur. Ama onu da başaracaklarına inanıyoruz.” şeklinde konuştu.

BAZI AKSAMALAR OLABİLİR

Saraç, “ÖSYM’nin son yaptığı sınavlarda sıkıntılar çıkıyor. Bu tesadüf mü yoksa arkasında bir şeyler arıyor musunuz?​” şeklindeki sorusuna karşılık Bu tür soruları ÖSYM başkanını cevaplaması gerektiğini söyleyerek “Ancak bunu şu şekilde yorumlayabiliriz. Kopyayı engelleyici çok fazla tedbir, bir takım yenilikler ve kurallar getirildi. Bu yeniliklerin, kuralların tecrübe edilememişliğinden dolayı bazen aksamalar olabilir. Tedbirler sınavın güvenirliğini artırmak için alınmıştır. YÖK Genel Kurulu, kopya iddialarının ispatlanabilirliğinden öte bu sınavın daha öncekilerine göre çok daha emniyetle icra edildiğine inanıyor” dedi.

LYS BAŞVURU SÜRESİ UZATILDI

YGS’de en az bir puan türünden 180 puan barajını aşan üniversite adaylarının katılacağı üniversiteye giriş sınavlarının ikinci aşaması olan LYS’ye başvuru süresi 11 Mayıs’a kadar uzatıldı.

ÖSYM’den yapılan açıklamada, 29 Nisan 2011 tarihinde başlayıp 6 Mayıs 2011 tarihinde sona ereceği duyurulan, 2011 LYS başvuru işlemlerinin 11 Mayıs 2011 tarihi mesai bitimine kadar uzatıldığı bildirildi. LYS puan türleri ile öğrenci alan yükseköğretim programlarına girmek isteyen adayların, YGS’ye ek olarak LYS’lerden tercih edecekleri yükseköğretim programları için gerekli olanlara da girmeleri gerekiyor. LYS için ayrı bir kılavuz bulunmuyor. 2011 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu LYS’ler de dahil, ÖSYS sistemi ile ilgili tüm ilke ve kuralları kapsıyor. Adayların başvuru yapmadan önce bu kılavuzu dikkatle incelemeleri gerekiyor. LYS’ye katılma hakkı kazanan adaylar, beş ayrı kategoride yapılacak LYS’den hangilerine gireceklerine karar verdikten sonra LYS ücretini T.C. Ziraat Bankası, T. Vakıflar Bankası, T. Halk Bankası, Akbank ve T. Garanti Bankası şubelerine yatırabilecek. Adaylar, katılacakları her bir LYS için 20 TL ödeyecek. (HABER MERKEZİ)


ÖSYM FOBİSİ SINAV ERTELETTİ

ÖSYM’de patlak veren şifre skandalı sonrası televizyonlara çıkıp ÖSYM Başkanı Ali Demir’in açıklamalarından ikna olduklarını açıklayan ÖSYM’ye güvendiklerini beyan eden  hükümet mensupları “seçim öncesi riskli olur” diyerek KPSS sınavını erteledi.

Birbiri ardına yaşanan sınav skandalları “ÖSYM fobisi”ne yol açtı. Yalnızca öğrencilerde değil, hükümet üyelerinde bile güvensizlik oluştu. Devlet Bakanı Yazıcı, bu ay yapılması planlanan KPSS’yi “seçim öncesi riskli olur” diye erteledi.

Akşam gazetesinden İsmail Küçükkaya’nın haberine göre, seçim haberi yapmak üzere gittiği Trabzon’da konuk Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ile yaptığı canlı yayın sonrasında Bakan çarpıcı bir açıklama yaptı. Devlet Bakanı Yazıcı, üniversite mezunlarının ve öğretmen adaylarının devlet memuru olabilmek için girdikleri A grubu KPSS’nin ertelendiğini anlattı. YGS’de kopya olduğuna inanmadığını belirten Yazıcı, “Ama şifre iddialarıyla ilgili tartışmaların yıpratıcı oluyor, siyasi malzeme oluyor ve suiistimal ediliyor. O yüzden seçim öncesi böyle bir riske girmek istemedim ve bu ay yapılacak olan KPSS’yi temmuza erteledim” dedi

KPSS’YE BAŞVURULAR PAZARTESİ BAŞLIYOR

Lisans düzeyinde, sadece A Grubu ve Öğretmenlik kadroları için düzenlenecek 2011 Kamu Personel Seçme Sınavı’na (KPSS) başvurular 9 Mayıs 2011 Pazartesi günü başlayacak. ÖSYM’den yapılan açıklamada, KPSS’nin lisans düzeyinde, sadece A Grubu ve Öğretmenlik kadroları için, il merkezleri ile Lefkoşa’da, 9 Temmuz Cumartesi sabah ve öğleden sonra, 10 Temmuz Pazar sabah ve Pazar öğleden sonra olmak üzere dört oturumda yapılacağı belirtildi.
Açıklamaya göre, 2011-KPSS sonuçları B Grubu Kadrolar için kullanılmayacak.
Bu nedenle, 2011-KPSS’ye sadece A Grubu ve Öğretmenlik Kadrolarına atanmak isteyen lisans mezunları ile bir lisans programından mezun olabilecek durumda olan adaylar girecek.
2011-KPSS’ye başvurma işlemleri, 9-25 Mayıs 2011 tarihleri arasında yapılacak.
Başvurular, başvuru merkezlerince yürütülecek. Başvuru merkezleri ÖSYM’nin “http://www.osym.gov.tr” internet adresinde yayımlanacak.
Sınava katılmak isteyen adaylar, Kılavuz ile Aday Bilgi Formuna, başvurma süresi içinde ÖSYM’nin “http://www.osym.gov.tr” internet adresinden ulaşabilecek. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacak.
2011-KPSS Kılavuzunda başvurma, sınav, değerlendirme ve yerleştirme ile ilgili ayrıntılı bilgiler yer alacak. Sınava başvuracak adayların bu kılavuzu dikkatle incelemeleri gerekiyor.

ÖNCEKİ HABER

Staj sömürüsü can alıyor

SONRAKİ HABER

’Sınav sistemi eğitimin amacına uygun değil’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...