07 Mayıs 2011 02:35

Staj sömürüsü can alıyor

Bodrum’daki 5 yıldızlı Royal Beach Asarlık Oteli’ne staj için gelen ve temizlik maddelerinin bulunduğu odada kalan 16 yaşındaki Muhammed İse Sosyal’ın ölümünün ardından staj sömürüsü yeniden gündeme geldi.Metalden, turizme, muhasebeden oto tamirine kadar birçok sektörde kötü koşullarda &c

Staj sömürüsü can alıyor
Paylaş

Metalden, turizme, muhasebeden oto tamirine kadar birçok sektörde kötü koşullarda çalıştırılan meslek lisesi öğrencileri, düşük not verilmemesi için kötü muamelelere boyun eğiyor.

Turizm sektörünün özellikle sezonu açtığı dönemlerde okullardan toplanan stajyer öğrenciler, otellerin ana kadrosunu oluşturur hale gelmeye başladı. Düşük not alma korkusu nedeniyle 20 saate varan çalışmalara ses çıkartamayan öğrenciler, hem barınma hem de yemek konusunda da kötü muamele gördükleri Muhammed’in ölümü ile bir kez daha kanıtlandı.

Bu uygulamalar özellikle sendikasız işyerlerinde yaşanırken, sektördeki sendikalar imzaladıkları toplu sözleşmelerle stajyer sayısını kısıtlıyor.

OKUL MÜDÜRLERİ İLE ANLAŞIYORLAR

Muhammed İsa Sosyal’ın ölümünün ardından sektördeki staj uygulamalarını gazetemize değerlenrdiren TOLEYİS Genel Başkanı Cemail Bakındı, “Bu olaylar stajyerlerin usulüne uygun çalıştırılmamasından yaşanıyor. Bizim örgütlü olduğumuz otellerde üyelerimiz hangi koşullarda çalışıyorlarsa, stajyerlerde aynı koşullarda çalışıyorlar” diye konuştu.
Sendikalı olmayan otellerde yöneticilerin okul müdürleri ile anlaşarak stajyerleri ucuz emek gücü olarak kullandığına dikkat çeken Bakındı, büyük çoğunlukla eleman ihtiyaçlarını stajyerlerden karşıladıklarını ifade etti. Bu otellerde stajyerlerin barınma yerlerinin kötü olduğunu, günde 15 ile 20 saate varacak şekilde çalıştırıldıklarını söyleyen Bakındı, “Müşterilerden kalan, artmış yemekleri yiyorlar. Bu olay ölümle sonuçlanmış ama biz yemek zehirlenmesi olayını çok duyuyoruz” dedi.

Stajyerlerin ucuz işçi çalıştırmanın bir yolu olarak görülmesinin nasıl sonuçlar doğurduğu ortaya çıktığına dikkat çeken Bakındı, bu alanda denetimlerin artmaması durumunda ülkenin böyle vahim sonuçların çokça karşılaşacağını kaydetti.

OLEYİS Genel Eğitim Sekreteri Ali Çağlayan ise stajyerlerin amaçlarının çalışmak değil eğitimlerini tamamlamak olduğunu, ancak otel yöneticilerinin eğitimi değil çalıştırmayı amaç edindiğini söyledi.  

“Hem ucuz hem de kötü koşullarda çalışıyorlar. En küçük bir itiraz ettiklerinde kötü not alıyorlar. Bu okul notunu etkiliyor. Stajyerler de bir an önce okulu bitirme telaşı ile bir takım baskılara boyun eğiyor” diyen Çağlayan, stajyer çalıştırma uygulamasının kaldırılması gerektiğini, 15-16 yaşındaki çocukların ağır koşullarda çalışmaya zorlanmamaları gerektiğini kaydetti.

Çağlayan, deterjandan zehirlenme olayının da doğru olabiliceğini çünkü bir çok otelin daha ucuz olduğu için kötü deterjanlar kullandığını dile getirdi.

Sendika olarak stajyer çalıştırmaya toplusözleşmelerinde sınırlama getirdiklerini söyleyen Çağlayan, “Burada amaç stajyer çalıştırmak değil turizm sezonu açılıyor. Oteller eleman ihtiyacı karşılamak için ya taşeronla anlaşacak, ya esnek çalışma dayatacak ya da iş yükünü stajyerlere yükleyecek. En ucuzu stajyerler olduğu için onu tercih ediyorlar. Meslek lisesi öğrencileri bu durumlara mecbur kalmadan diplomasını alabilmeli” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)


BODRUM’DA ZEHİRLENEN DİĞER ÖĞRENCİLERİN DURUMU İYİ

Adana’dan Bodrum’a staj amacıyla önceki gün gelen 34 öğrencinin kaldığı oteldeki kimyasal maddeler nedeniyle Muhammed İsa Soysal yaşamını yitirmişti. Otelde 23 öğrenci ve bir öğretmen zehirlenmiş ve Bodrum Devlet Hastanesi’ne kaldırılmıştı. Burada yapılan tedavinin ardından öğrenciler sabah 04.00 sıralarında ambulanslarla İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edilmişlerdi.

İzmir’de tedavileri devam eden hastaların genel durumlarının iyi olduğunu kaydeden İzmir İl Müdür Yardımcısı Turhan Sofuoğlu, etken maddenin saptanmaya çalışıldığını söyledi. Sofuoğlu, çocukların ikisinde biraz etki görüldüğünü, diğer çocuklarının ise hastanede gezebilecek durumda olduklarını dile getirdi.

TUTUKSUZ YARGILANACAKLAR

Olayla ilgili gözaltına alınan 3 kişi, serbest bırakıldı. Polis ekiplerince gözaltına alınan, öğrencilerin kaldıkları Gümbet Royal Beach Asarlık Otel’in aşçısı A.A, lojman sorumlusu E.E. ve servis sorumlusu C.Y, sevk edildikleri mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

ÖNCEKİ HABER

MESS’in terbiye operasyonuna geçit yok

SONRAKİ HABER

Eyvah en güvenlisi buymuş!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...