06 Mayıs 2013 17:16

Tuğla tuğla ördüler, kazandılar!

Diyarbakır’da, 1 Mayıs’ta sigorta talebi ve ücret artışı için greve çıkan tuğla işçileri kazandı. 5 gün süren grevin ardından patronlar ücret artışını ve sigortayı kabul etti. Direnişin sonunda tuğla fabrikalarına ilk kez bu düzeyde sigorta girdi, patronlar işçilerle bir protokol imzalamayı da kabul etti.1

Tuğla tuğla ördüler, kazandılar!
Paylaş
Cumhur Daş / Faruk Ayyıldız

1 Mayıs sabahı başlattıkları grevin sürdüğü 5 gün boyunca birlikteliklerini koruyan 2000 tuğla işçisi grevi başarıyla sonuçlandırdı. Tuğla patronlarıyla yapılan görüşmelerin ardından işçilerin büyük çoğunluğunun sigorta talebi karşılandı. Yapılan anlaşmaya göre her fabrikada yüklemeci olarak çalışan 30 işçi sigortalı olacak. Ayrıca götürü usulü çalışan yüklemeciler yüzde 5 zam elde etti. Çocuk işçiliğin yoğun olduğu taban işçileri ise yüzde 10 zam, bunlar içinde düzenli olarak çalışanlar ise sigorta hakkını kazandı.

SENDİKA ETRAFINDA KENETLENDİLER

İşçiler grevin ilk gününden itibaren Cam Keramik İş sendikası etrafında birleşti. Gelişmeleri sendika yöneticileriyle tartışıp ortak kararlar alan işçiler temsilciler belirleyerek komitelerini oluşturdu. İşçi temsilcileriyle beraber patronlarla görüşmeleri yürüten Cam Keramik İş sendikası birliğin merkezi oldu. İşçilerin sigorta talebine ilk günlerde ‘maaşları asgari ücrete düşürüp, sigorta yapalım’ teklifinde bulunan patronlar, işçilerin kararlı duruşu ve birliğini bozmaması üzerine hem sigorta hakkını tanımak zorunda kaldı hem de ücretlere zam yaptı.

‘5 GÜN ÇOK ŞEY ÖĞRETTİ’

Grevin başarıyla sonuçlanmasının ardından ilk günden bu yana direnişi takip eden gazetemize konuşan işçi temsilcilerinden Vedat Akdemir, “Yıllardan beri burada geri bir düzende çalışıyorduk. Daha önce tuğla fabrikalarında sigorta yoktu. Bir sendika deneyimi yoktu. Bu 5 gün bize çok şey öğretti. Ben şimdi sigortalı oldum. Sendikaya da üye olacağım. Sendikamızla birlikte taleplerimizi sunacağız” dedi. “Fabrikalarda bugüne kadar üç beş kişinin sigortası ya vardı ya yoktu” diyen Akdemir, “Ancak bu grevle işçilerin büyük çoğunluğu sigorta haklarını elde ettiler. Grev bizim için büyük bir deneyim oldu” şeklinde konuştu.

‘MÜCADELE SÜRECEK’

Bir anlaşmaya varmak üzere bu sene bazı taleplerinden vazgeçtiklerini söyleyen Akdemir, “Birliğimizi koruyarak, ortak kararla grevi sonlandırdık. Önümüzdeki dönem burada sendikayla beraber kalan haklarımızı almak için de mücadeleyi sürdüreceğiz” dedi.

‘SENDİKAYA GÜVENİYORUZ’

Yıllardan sonra sigorta haklarını, direnerek kazandıklarını belirten yükleme işçisi Hamit Ekinci ise “Grev süresince hepimiz birdik. Hakkımızı aldığımız için çok mutluyuz. Bundan sonra sendikalı olmak istiyoruz. Biz onlara güveniyoruz. Çok iyi insanlar” dedi.

Grev öncesinde ve sonrasında her an işçilerin yanında olan ve tuğla işçilerinin ilk kez kutladığı 1 Mayıs’ın da çağrısını yapan Cam Keramik İş Sendikası Genel Başkanı Mehmet Turp ise tuğla işçisinin örgütlü hareket ettiğini belirterek, “Buradaki kazanım çok önemlidir. Yıllardır bu bölgede işçiler ağır şartlarda sigortasız çalıştırılıyordu. Bu büyük ölçüde kırıldı” dedi. Her kararı işçilerle beraber aldıklarını ve patronlarla işçiler adına, işçi temsilcileriyle birlikte görüştüklerini söyleyen Turp, “Sendika burada birleştirici bir rol oynadı. Bundan sonraki süreçte işçileri sendikaya üye yapacağız. Birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

İŞÇİ DİRENİNCE KAZANIYOR

Diyarbakır’ın Kabi bölgesinde kurulu 12 tuğla fabrikasında 2000’i aşkın işçi çalışıyor. Ağır şartlar altında bugüne kadar sigortasız ve düşük ücretle çalıştırılan işçiler 15 Nisan 2010 yılında da greve çıkmışlardı.  2010 yılı grevinde işçiler patronların sıfır zam dayatmasını boşa çıkartarak yüzde 25 zam almayı başarmışlardı. Bu yıl 1 Mayıs’ta başlayan grevin ana talebi ise sigortaların yapılmasıydı. 5 günlük grevin ardından işçiler hem büyük ölçüde sigortalı oldu hem de ücret zammı kazandılar. Bu yılki grevin önemli yanlarından biri de işçilerin Cam Keramik İş sendikasıyla ortak hareket etmesiydi. Tuğla işçileri sendikalı olma yolunda önemli bir adım attıklarını ifade ediyor. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bangladeş değil Türkiye

SONRAKİ HABER

30 yıllık kölelik düzenine ağır darbe

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...