06 Mayıs 2013 16:31

Kârlar artarken ücretler eriyor

Büyüyen Türkiye ekonomisinde patronlar kârlarına kâr katarken işçinin ücreti erimeye devam ediyor. Her geçen gün patronlara yeni teşvikler, vergi afları, kıyak yasalar çıkarılarak yeni zenginler türetilirken işçi ve emekçiler ise ay sonunu nasıl getireceğinin derdinde.Kârına kâr katan, şirk

Kârlar artarken ücretler eriyor
Paylaş

Kârına kâr katan, şirketlerden Koç Grubu Koç Holding Ceosu Turgay Durak, 2012 yılını cirolarını ve net kârlarını artırarak kapattıklarını açıklıyor. Durak, Koç Holdingin 2012 yılında toplam konsolide satış gelirini yüzde 13 artırarak 84.8 milyar TL’ye yükseltirken azınlık payı sonrası net kârını 2.3 milyar TL’ye yükselttiğini söyledi. En fazla ihracat yapan 10 şirketten 4’üne sahip olduklarını belirten Durak, Arçelik Grubunun 2012’de Batı Avrupa’da pazar payını yüzde 7.1’e çıkararak tüm Avrupa’da ciro bazında üçüncü sıraya yükseldiğini de dile getiriyor.

‘BİRİLERİ BÜYÜYOR BİRİLERİ KÜÇÜLÜYOR’

Tüm bu olan bitenden haberdar olan Arçelik Çayırova İşletmesindeki işçiler ise tepkili. Kendilerine bu kadar detaylı bilgi verilmediğini söyleyen işçiler ama çalışma şartlarından bunun farkına vardıklarını dile getirdiler. Her geçen gün bant hızlarının artığını ve 1200, 1300 üreten bantların 1600 adetlere kadar çıkarıldığını söyleyen işçiler bunun da aynı operatör sayısı ile yapılmak istendiğini de ekliyorlar. TİS sürecinin de tıkandığını ufukta grev göründüğünü ifade eden işçiler, “Sendikanın da bu sefer kararlı olduğu ortada. Birleri büyürken birileri küçülüyor bizim isyanımız bunadır. Birlikte ürettik, kazandırdık, kazanmak da istiyoruz. 2006’da kriz var dediler sustuk. 2008’de kriz var dediler yine sustuk. Ancak tüm bu ihracat ve kâr rekorlarını duyduktan sonra susan biz olmayacağız; Bizim sözümüzü dinleyecekler” diyor.

‘AY SONUNU NASIL GETİRİYORUZ BİZ BİLİYORUZ’

“Ay sonu gelene kadar göbeğimiz çatlar. Çoğumuz da ek iş yapar. Kimi zaman bu iş yerinden de fark edilir. Zaten dışarıda sattıkları, yaptıkları işleri bazen işyerine getirerek burada da satarlar” diyen işçiler, “Patronlar bunları görmüyor mu?​” diye soruyor. Doğal gaza, suya, gıda ve temel tüketim ürünlerinin hepsine zam geldiğini belirten işçiler “Bir bizim ücretimiz zam gelmedi. Patronlar sürekli TÜİK’in verilerini göz önüne aldıklarını bir işçinin evinin tüketimini göz önüne almadıklarını ifade ediyorlar. Ama artık dayanacak gücümüz kalmadı. Tüm bunlar yetmezmiş gibi bir de esnek ve kuralsız çalışmayı yasalaştırmak istiyorlar. İşçinin kanını nasıl daha emerimin peşindeler” diyorlar. (İstanbul/ EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Rüya gibi bir gece

SONRAKİ HABER

Dini kitap okuyan mahkuma ödül

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...