06 Mayıs 2013 09:23

Kadıköy’de Üç Fidan sergisi

İdam edilmelerinin 41.yılında  Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan başta olmak üzere bir döneme damgasını vuran 68 Kuşağının öyküsünün belge ve fotoğraflar ile anlatıldığı  “Bir Avuçtular Deniz oldular” sergisi Caddebostan Kültür Merkezi’nde açıldı. Deniz Gezmiş’in postalları,

Kadıköy’de Üç Fidan sergisi
Paylaş

Sergide, Gezmiş Ailesi’nin özenle sakladığı ve ilk kez bu sergi için çıkardığı Deniz’in bazı eşyaları da yer aldı. Deniz’in çok sayıda çocukluk fotoğrafları ile  onunla özdeşleşen yeşil parkası, idama giderken ayağında bulunan ve ipleri kesilerek çıkarılan postalı ise sergiyi gezenleri ağlattı. Hukuk Fakültesi öğrenciliği dönemindeki okul notları ve cezaevinde yanında bulunan kitaplar da ilk kez sergilendi.

23 yaşında idam edilen Gezmiş’in yol arkadaşı Hüseyin İnan’a ait eşyalar da ailesinin özel izniyle sergiye kondu. İnan’ın idamı sırasında üzerinde bulunan ve  idamından sonra üzerinden kesilerek çıkartılan kazağı, “babam beni lastik ayakkabıyla gördüğünde üzülmesin. Ayakkabılarım cezaevinde kaldı” diyerek babasına haber gönderdiği,  idama giderken giydirilen lastik ayakkabıları, yakalandığında  cebinden çıkan 19 lira 35 kuruş para ve Birinci Sigarası sergiyi gezenler tarafından ilgi ve hüzünle izlendi. İnan’ın dar ağacına gitmeden birkaç dakika önce ailesine yazdığı mektubun orjinali de ilk kez sergiye konular eşyalar arasında yer aldı.

Yusuf Aslan’ın ise ilk kez sergilenecek fotoğrafları ve ailesine yazdığı son mektubu ile sergide yerini alıyor.

Üç Fidanın, idam edilmesinin 41.yıl dönümünde  68 kuşağının ve tüm devrim şehitlerinin anısına düzenlenen sergide,  68 kuşağının miting ve eylem fotoğrafları, Denizlerin yakalanma, mahkeme ve idam süreçlerini anlatan haberlerin yer aldığı dönemin gazeteleri ile afişler de yer alıyor. Sanatçı Bedri Baykam’ın üç fidan ve 68’lilerin eylemlerini konu aldığı 13 tablosunun da yer aldığı sergi 10 Haziran tarihine kadar Caddebostan Kültür Merkezi’nde gezilebilecek. (İstanbul/EVRENSEL)

 

 

ÖNCEKİ HABER

BM: Muhalifler kimyasal silah kullanıyor

SONRAKİ HABER

Ülkücülerin bıçakladığı genç yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...