06 Mayıs 2013 08:31

Yüz bin metal işçisi grev yolunda

Türk Metal Sendikası ile MESS arasında aylardır sürdürülen toplusözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine grev süreci başladı.Türk-İş 1. Bölge Temsilciliğinde bugün basın toplantısı düzenleyen Türk-İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak grev kararını

Yüz bin metal işçisi grev yolunda
Paylaş
Gökhan Durmuş / Ercüment Akdeniz

Türk-İş 1. Bölge Temsilciliğinde bugün basın toplantısı düzenleyen Türk-İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak grev kararını ilan ederek, “Artık önümüzde 60 günlük bir süre var. Bir ay boyunca iş bırakmalardan, oturma eylemlerine, yemek boykotlarından, sakal bırakma eylemlerine kadar bir dizi eylem yapacağız. Eğer bu uyarılarımız dikkate alınmazsa Haziran ayında grev uygulamasına başlayacağız” dedi.  

Türk Metal Sendikası şube başkanlarının da katılımı ile gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Kavlak, toplusözleşmenin otomotiv, beyaz eşya, elektronik ve demir çelik sanayisini yakından ilgilendirdiği gibi, diğer büyük sektörleri, hatta kamu kesimi toplu iş sözleşmelerini de yakından ilgilendirdiğini kaydetti.

ESNEK ÇALIŞMA ÖNERİLDİ

Sözleşme yapacak sanayi kuruluşları arasında Renault, Tofaş, Arçelik, Otokar, Karsan, Mercedes Benz, MAN, Ford Otosan, BSH Ev Aletleri, Hema Endüstri, Compenanta, Türk Traktör, Delphi, Çolakoğlu, Borusan Mannesman, İçdaş gibi büyük işyerlerinin olduğunu belirten Kavlak, saat ücreti 5.50 TL’nin altında olan üyelerine 5.50 TL’yi aşmamak üzere 40 kuruş iyileştirme, sonra da ilk altı aylık dönem için herkese yüzde 18 ücret zammı talep ettiklerini hatırlattı.

MESS’in ise geriye dönük gerçekleşen 6 aylık enflasyonun yüzde 1.14 olduğunu söyleyerek, ilk altı aylık dönem için yüzde 4.6 zam önerdiğini belirten Kavlak, “MESS her ay ücretlerle birlikte ödenen 10 günlük  ikramiyelerin de bundan böyle artık sadece fiili çalışmaya denk düşen miktarı kadarını ödemeyi teklif etmiştir. Yani ücretli ve ücretsiz her türlü izinde, istirahat hallerinde veya başka nedenlerle fiilen çalışılmayan günlere isabet eden miktarı ödemek istemediğini belirtmiştir. MESS karşı teklif olarak verdiği ’İşin Düzenlenmesi’ başlıklı maddeyle, esnek çalışma modellerinin tümünün en üst düzeyde uygulanmasını sözleşme masasına getirmiştir” diye konuştu.  

BİZE MEYDANLARI GÖSTERDİLER

Görüşmelerin bu teklifler nedeniyle tıkandığını ve arabulucuya gittiğini hatırlatan Kavlak, arabulucu aşamasında da bir anlaşma sağlanamadığını dile getirdi.  

Geçtiğimiz cuma günü yeni seçilen MESS yöneticilerinin çağrısı üzerine bir araya geldiklerini aktaran Kavlak, “Bu çağrı bizim tarafımızdan memnuniyetle ve umutla karşılanmıştır.

Ancak MESS’in yeni teklifiyle sendikamız ve metal işçileri bir kez daha hayal kırıklığı yaşamıştır. İşçilerimiz için kabul edilebilecek oranda bir zam teklifi beklerken, MESS bu kez de toplusözleşmenin üç yıllık olması talebini tarafımıza iletmiştir. Bu teklif, metal işçisiyle dalga geçmektir. Bu teklif durumu anlamamaktır. Bu teklif, bize sokağı göstermektir.
Meydanları göstermektir” dedi.

GREV ÖNLÜĞÜNÜ GİYERİZ

“MESS’in teklifi günlük sadece 2 liraya denk geliyor. MESS’in tutumu, üzerinde anlaşılabilecek bir tutum değildir. Bu tutum uzlaşmaya yetmez. Bu tutum mücadeleye davet çıkarır. MESS’in bu yeni dayatmasına karşı, Başkanlar Kurulumuz cuma günü olağanüstü toplanarak yeni eylem kararları almıştır. Bu kararlar bugünden itibaren hayata geçirilecektir. İş bırakmalardan, oturma eylemlerine, yürüyüşlerden, kent merkezlerinde açıklamalara, yemek boykotundan, sakal bırakma eylemlerine kadar bir çok eylem yapacağız. Fazla mesaiye kalmama eylemimiz devam edecek. Sendikamız Yönetim Kurulu, bugün itibariyle grev kararını almıştır. Artık grev sürecindeyiz. Grev sürecine girdik, çünkü masada anlaşamadık. İşverenler zam için kölelik koşullarını şart koştu. O da yetmedi, Cuma günü kabul edemeyeceğimiz yeni bir teklifte bulundu. Bundan sonra olacakların sorumluluğu işverenlere aittir. Düşünme sırası onlardadır” diyen Kavlak, basın aracılığı ile patronlara anlaşma çağrısında bulundu. Kavlak, aksi halde grev önlüğünü giymekten geri durmayacaklarını söyledi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

BÜFK baharı karşılıyor

SONRAKİ HABER

Kangal siyanüre karşı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...