05 Mayıs 2013 13:36

500 nakış işçisi ayağa kalktı

İstanbul’da Güngören, Bağcılar, Bahçelievler bölgesinde kurulu bulunan irili ufaklı nakış atölyesinde çalışan 500 nakış işçisi uzun çalışma saatlerine, sigortasız ve düşük ücretle çalıştırmaya  isyan etti. Bahçelievler Radarlar mevkiinde bulunan Kadir Has Parkında toplanan yüzlerce i

500 nakış işçisi ayağa kalktı
Paylaş
Özgür Doğan

Bahçelievler radarlar mevkiinde bulunan Kadir Has Parkında toplanan yaklaşık 500 nakış işçisi Cumartesi günü çalışmayı, uzun çalışma saatlerini, sigortasız ve düşük ücretle çalıştırılmalarını protesto etti. Yürüyüşlerini dere yolu üzerinde yolu trafiğe kapatarak devam ettiren işçiler “Yaşasın ekmek mücadelemiz”, “İş ekmek yoksa barış da yok” sloganları attı.

EMEP DESTEK VERDİ

Tekrar toplandıkları parka gelen işçilerin eylemine destek veren Emek Partisi Bahçelievler İlçe Örgütü Başkanı Servet Öncü bir konuşma yaptı. İşçilere, Emek Partisi’nin mücadelelerine destek vereceğini söyleyen Öncü “Gözlerinizdeki bu kararlığın başarınızda en önemli rolü oynayacağını bilmelisiniz. Bundan sonra işiniz, ekmeğiniz ve mücadeledeki birliğinizi sağlamanız için aranızda komiteler oluşturmalısınız. Bu konuda iş yerlerinizde toplantılar düzenleyerek diğer işçi arkadaşlarınızı da bu mücadeleye ortak etmelisiniz. Mücadeleniz süresince partimiz sizlerin sürekli yanında olacaktır mücadelenizde başarılar” dedi.

Eylem sırasında görüştüğümüz işçiler “Artık yeter” diyerek isyan ettiklerini dile getirdi. Güngören’de nakış işinde çalıştığını söyleyen Ömer Yeşil “Bir çocuk babasıyım. 2 yıl hiç sigortam yapılmadı. Gece vardiyasında 13-14 saat çalıştırılıyoruz, hiçbir insan bunu kaldıramaz. Dün gece saat 19.00’da işe gittim sabah saat 08.30'da çıktım. Hiçbir sosyal yaşantım kalmadı. Çocuklarıma, eşime dahi zaman ayıramıyorum. Bizleri köle gibi çalıştırıyorlar, maaşlar düşük. Az ücretle çalıştıkları için kaçak işçiler cirit atıyor. Yaşamımız patronların iki dudağı arasında. 1 Mayıs’ta yasal izin olduğu halde işe gelmediğimiz zaman işten çıkarılacağımızı söyleyerek bizi çalıştırdılar. Artık yeter biz de insanız” dedi.

‘YAŞADIĞIMIZ DURUMA DİKKAT ÇEKMEK İSTİYORUZ’

2004 yılından beri nakış işçiliği yaptığını, çalışmaktan yaşamaya zamanı olmadığını söyleyen Ahmet Taşlıçay, “Yaşam bizim için sadece çalışmak olarak geçiyor. Evli olmama rağmen eşimle zaman geçiremiyorum. Her yıl 1Mayıs’ta zorla çalıştırılıyoruz. Çünkü çalışmazsak işten çıkarılacağımızı biliyoruz” diye konuştu.

550 TL kira verdiğini, elektrik, su, doğal gaz faturasından sonra okuttuğu bir çocuğunun da olduğunu söyleyen Taşlıçay şunları söyledi; “Aldığım bin 250 TL ücret ile bütün bunları nasıl yaptığımı ben de bilmiyorum. Yaşadığımız durumun ciddiyetine dikkat çekmek istiyorum. Kazandığımız bu para hiçbir şekilde yetmiyor. Diğer işçilerle birlikte bugün aldığımız kararla, Cumartesi günleri çalışmanın kaldırılması, insanca yaşayacak ücret ve çalışma saatlerinin düşürülmesi için mücadele edeceğiz. Birlikte mücadele verirsek bunları elde etmek mümkün.” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tepkiler çözüme değil AK Parti’ye!

SONRAKİ HABER

Denizler ırkçıların korkuluğu değildir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa