23 Haziran 2025 14:16

CHP Milletvekili Veli Ağbaba: "Asgari ücretin yılın ilk yarısında reel kaybı 6 bin lira”

Türkiye’deki asgari ücreti dünya ülkeleriyle kıyaslayan CHP Milletvekili Veli Ağbaba, alım gücünün düştüğünü ve asgari ücretin yılın ilk yarısında reel kaybının 6 bin lirayı geçtiğini söyledi.

CHP Milletvekili Veli Ağbaba:

Fotoğraf: ANKA

Hasan Can Bilici
[email protected]


CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, ocak ayında belirlenen 22 bin 104 TL asgari ücretin, enflasyona karşı yılın ilk yarısındaki reel kaybının 6 bin TL olduğunu söyledi.

Türkiye’deki asgari ücretinin alım gücüyle hem Avrupa hem de dünyada asgari ücretlinin alım gücünü karşılaştıran Ağababa, “Türkiye’de bir işçi asgari ücreti ile sadece 22 kg et alabiliyor” dedi.

Asgari ücretlinin TÜİK’in manipüle edilmiş verilerine göre bile şimdiden 4 bin lira değerinden kaybettiğini ifade eden Ağababa, “ENAG verilerine göre ise 5 aylık enflasyon yüzde 25,87 olarak hesaplanırken haziran ayı ile birlikte yüzde 30’u bulması beklenmektedir. Asgari ücretin yılın ilk yarısında reel kaybı 6 bin lirayı geçmiştir” dedi.

“Bir işçi asgari ücreti ile sadece 22 kg et alabiliyor”

Türkiye’de bir işçinin asgari ücreti ile sadece 22 kg et alabildiğini dile getiren Ağababa, dünyada asgari ücretlinin alım gücünü ilişkin şunları söyledi;

“Buna karşılık, Fransa’da bir asgari ücretli en az 147 kg, Almanya’da bir asgari ücretli en az 82,5 kg, Belçika’da bir asgari ücretli en az 129 kg et alabiliyor. Bize benzer ekonomik yapıya sahip Yunanistan’da bir asgari ücretli en az 68 kg ve Arjantin’de ise 60 kg et alabiliyor. Yağdaki alım gücü farkımız ise daha da çarpıcıdır. Fransa’da bir asgari ücretli, Türkiye'deki asgari ücrete göre 589 litre, Almanya’da 513 litre, Hollanda’da ise 1218 litre daha fazla yağ alabiliyor. Türkiye’de ise bir asgari ücretli sadece 234 litre yağ alabiliyor. Bu durum, Türkiye’deki yüksek gıda enflasyonunun vatandaşların yağ gibi temel gıda maddelerine erişimini nasıl kısıtladığını göstermektedir.”

Yumurtada, sütte, şekerde ve yağda fark

Almanya’da 2054 Euro asgari ücretle 8 bin 500 adet yumurta, 822 kg pirinç ve 1834 kg patates alınabilirken, Türkiye’de asgari ücretle sadece 2 bin 843 adet yumurta, 350 kg pirinç ve 1080 kg patates alınabildiğini belirten Ağababa, “Bu, Türkiye’deki asgari ücretlinin temel gıda maddelerine erişiminin Almanya’ya kıyasla ne kadar sınırlı olduğunu göstermektedir. Et, süt, şeker ve yağ gibi temel gıda ürünlerinde de benzer bir tablo görülmektedir. Fransa’da bir asgari ücretli 1329 litre daha fazla süt alabilirken, komşu Yunanistan’da bir asgari ücretli 511 litre daha fazla süt alabiliyor. Enflasyonun en yüksek olduğu ülke olan Arjantin’de bile asgari ücret ile 947 litre süt alınabilirken, Türkiye’de sadece 377 litre süt alınabiliyor” dedi.

Bu verilerin Türkiye’deki gıda enflasyonunun vatandaşların temel gıda ihtiyaçlarını karşılamasını nasıl zorlaştırdığını açıkça gösterdiğini söyleyen Ağababa, asgari ücretlinin kaybının yerine konularak temmuz ayında yeni asgari ücretin bunun üzerinde belirlenmesi gerektiğini ifade etti.

10 Temmuz 2025 12:47

Osimhen’in Galatasaray’a gelişi ‘uçak bileti’ne kaldı

Galatasaray 2. Başkanı Metin Öztürk, Osimhen transferiyle ilgili, “Gerekli teklifleri Napoli'ye yaptık. Bu iş 48 saat içinde çözülür” diyerek transferin tamamlanmasının an meselesi olduğunu duyurdu.

Osimhen’in Galatasaray’a gelişi ‘uçak bileti’ne kaldı

Fotoğraf: DHA

Merve Tur
[email protected]


İçerik yükleniyor...

10 Temmuz 2025 18:17

Emsal teşkil edebilir: Edirne’de mahkemeden proje okul atamalarına yürütmeyi durdurma kararı

Mahkeme, öğretmen atamalarında liyakat, kariyer ve objektif kriterlerin gözetilmediğini belirterek yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Emsal teşkil edebilir: Edirne’de mahkemeden proje okul atamalarına yürütmeyi durdurma kararı

Fotoğraf: Volkan Pekal/Evrensel

10 Temmuz 2025 15:45

Reyhanlı’nın sorunlarına dikkat çekildi: “Doğal gaz altyapısı geliştirilmeli’

Reyhanlı’nın altyapı ve ulaşım sorunlarına dikkat çeken CHP'li Nermin Yıldırım Kara, ilgili Bakanlıklara önerge verdiğini hatırlattı; yurttaşların çözüm beklediğini aktardı.

Reyhanlı’nın sorunlarına dikkat çekildi: “Doğal gaz altyapısı geliştirilmeli’

CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara

Elif Ekin Saltık
[email protected]


İçerik yükleniyor...

10 Temmuz 2025 19:42

Zeydan Karalar Silivri'den Adana mitinge çağrı yaptı: “Haksızlığa karşı ses verin”

CHP’nin Adana’da düzenleyeceği “Millet İradesine Sahip Çıkıyor” mitingi öncesi tutuklu Başkan Zeydan Karalar, cezaevinden bir mesaj paylaştı.

Zeydan Karalar Silivri'den Adana mitinge çağrı yaptı: “Haksızlığa karşı ses verin”

Zeydan Karalar | Fotoğraf: ANKA

İçerik yükleniyor...

(Politika Servisi)
10 Temmuz 2025 17:24

Limp Bizkit 14 yıl aradan sonra İstanbul’da konser verecek

Nu metal grubu Limp Bizkit, 17 Ağustos’ta Ataköy Marina Arena’da sahne alacak. Grup üyeleri bu kez aileleriyle birlikte İstanbul’a geliyor.

Limp Bizkit 14 yıl aradan sonra İstanbul’da konser verecek

Limp Bizkit

İçerik yükleniyor...

(Kültür Servisi)
10 Temmuz 2025 15:30

FIFA dünya sıralaması açıklandı: Türkiye Milli Takımı'nın yeri değişmedi

FIFA'nın yayımladığı temmuz ayı dünya sıralamasına göre Türkiye Milli Futbol Takımı 27. sıradaki yerinde sabit kalırken Arjantin ise zirvedeki liderliğini sürdürdü.

FIFA dünya sıralaması açıklandı: Türkiye Milli Takımı'nın yeri değişmedi

Fotoğraf: DHA

İçerik yükleniyor...

(Spor Servisi)

Evrensel'i Takip Et