BES Kocaeli Şubesi: İş yerlerinde kreş istiyoruz
BES Kocaeli Şubesi, "İş yerinde kreş istiyoruz. Kreş yasal haktır" kampanyası kapsamında basın açıklaması gerçekleştirdi.

Fotoğraf: Evrensel
Kocaeli — Büro Emekçileri Sendikası (BES) Kocaeli Şubesi bugün İzmit Acısu Vergi Dairesi önünde "İş yerinde kreş istiyoruz. Kreş yasal haktır" kampanyası kapsamında basın açıklaması gerçekleştirdi.
Açıklamayı okuyan BES Kocaeli Şube Başkanı Yeliz Yılmaz Karstarlı, “Bir süredir örgütlü olduğumuz iş yerlerinde kreş ile ilgili anket çalışmaları gerçekleştiriyoruz ve bu anket çalışmalarının sonucunda topladığımız imzalarla 0-6 yaş grubunda çocukların olduğu iş yerlerinde kreş açılması için yazılı talepte bulunuyoruz. Bugün ve yarın yerellerimizde, 26 Haziran’da Aile Bakanlığı önünde talebimizi haykırmak için alanlarda olacağız” dedi.
Anayasa'nın 41/2 maddesinin “Devlet, ailenin huzur ve refahı ile özellikle anasız veya babasız kalan çocukların korunması için gerekli tedbirleri alır” şeklinde düzenlendiğini hatırlatan Karstarlı, “Yine Medeni Kanun’un 346. maddesinde: ‘Çocuğun korunması için gerekli hâllerde devletin veya hâkimin müdahalesi öngörülür’ hükmüne yer verilmiştir. Paralel şekilde bu iktidar tarafından, çocukların korunmasına yönelik 2005 yılında çıkarılan 5395 Sayılı Kanun’la, çocukların korunmasına yönelik özel düzenlemelere gidilmiştir. Bütün bu düzenlemelerle çocukların bakımı ve sağlıklı yetişmesi, devlet güvencesine alınmışken halen iktidar tarafından yürütülen, başta ekonomik politikalar olmak üzere, çocuk bakımı ve beslenmesi yönünde günü kurtaran politikaları aşan bir düzenlemeye gidilmemesi politik bir tercihin en belirgin göstergesidir" diye ekledi.
“İş yerlerimizdeki kreş ihtiyacının giderilmesi talep ediyoruz”
2025 yılının aile yılı ilan edildiğini ifade eden Karstarlı, "Sanki hane halkının yaşadığı başka bir sorun yokmuş gibi, aile politikalarının sadece kadınların çok çocuk doğurmasına indirgenmesi hepimizin gördüğü bir uygulama olmuştur. Emekçi kadınların üzerine yıkılan bakım yükünün, öncelikle bir ebeveyn sorumluluğu olduğu kadar, anayasa ve kanunlarda ifadesini bulan haliyle, esas itibarıyla sosyal devletin yükümlülüğü altına alındığı bilinmelidir. Bizler, mevcut yasal düzenlemeler çerçevesinde politikaların geliştirilmesini, daha fazla zaman kaybedilmeden başta kadın emekçiler olmak üzere, ebeveynler üzerinde ciddi bir ekonomik yük haline gelen çocuk bakımına ilişkin adımlar atılmasını ve iş yerlerimizdeki kreş ihtiyacının giderilmesi talep ediyoruz” diye konuştu.
“Kreşler ücretsiz ve 24 saat açık olmalıdır”
Karstarlı, “Her çocuğun ihtiyacının karşılandığı, eğitim, ulaşım ve beslenmenin sağlandığı, bilimsel nitelikli kreşlerin açılması talebimizi yineliyor ve bu hakkımızı elde edene kadar mücadelemize devam edeceğimizin bilinmesini istiyoruz ve diyoruz ki; Çocuk bakımı ve eğitim hizmetleri tüm ebeveyn ve çocuklar için bir haktır. Sosyal devlet bu hakları sağlamak zorundadır. Ücretsiz kamu kreşi-çocuk bakım ve eğitim hizmetleri yasal bir haktır. Sosyal devlet bu hakları sağlamak zorundadır. 0-6 yaş grubu çocuklar için en az 50 çalışanın bulunduğu işyerlerinde ve 50'den az çalışanın bulunduğu işyerleri için, çalışma alanına yakın ortak bebek bakım üniteleri ve kreşler açılmalıdır. Kreşler, kolay ulaşılabilir, ücretsiz, nitelikli ve vardiyalı çalışanlar için 24 saat açık olmalıdır. Kreş ve çocuk bakım odaları için nitelikli personel istihdam edilmelidir" dedi.
(Evrensel)
Evrensel'i Takip Et