Anadolu Üniversitesinde soruşturma baskısı: “Sadece hakkımızı aradık”
Anadolu Üniversitesinde protestolarda “Mustafa Kemal’in askerleriyiz”, “Hak, hukuk, adalet” ve “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları atan öğrencilere disiplin soruşturması açıldığı ortaya çıktı.

Fotoğraf: CHP Basın
19 Mart’ta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik operasyonun ardından başlayan protestolara destek veren üniversite öğrencilerine disiplin soruşturmaları başlatıldı. Anadolu Üniversitesinde (AÜ) protestolarda “Mustafa Kemal’in askerleriyiz”, “Hak, hukuk, adalet” ve “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları atan öğrencilere disiplin soruşturması açıldığı ortaya çıktı.
CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Eskişehir’de haklarında soruşturma başlatılan öğrencilerle bir araya geldi. Soruşturmalara tepki gösteren Çakırözer, “Artık yeter! Öğrencilerle uğraşmayın! Anayasa’da yazılı protesto ve ifade özgürlüğü haklarını kullanan gençlerin yanında olmayı sürdüreceğiz” dedi.
Sloganlar soruşturma gerekçesi oldu
Mart ve nisan aylarında düzenlenen protestolarda öğrencilerin attığı sloganların soruşturmalara gerekçe yapıldığı belirtildi. Öğrencilere “toplantı ve gösteri yürüyüşüne katılmak”, “polise direnmek”, “üniversitenin huzurunu bozmak” ve “Cumhurbaşkanına hakaret” gibi suçlamalar yöneltildi.
Öğrenciler ise kendilerini savunarak, “Kötü bir şey yapmadık, sadece hakkımızı arıyoruz. Biz sesimizi çıkardık ve onları rahatsız ettik. Onlar da şimdi bizi rahatsız etmek istiyorlar” dedi.
“Öğrenciler üzerinden topluma gözdağı”
CHP’li Çakırözer, öğrencilerle yaptığı buluşmada disiplin soruşturmalarının hukuksuz olduğunu belirtti. Çakırözer, “Anayasal hakkını kullanan öğrencilere önce yargı yoluyla, ardından KYK üzerinden burs ve yurt tehditleriyle baskı kuruldu. Şimdi de üniversiteler aracılığıyla öğrencilere gözdağı verilmeye çalışılıyor. Öğrenciler hakkında ‘Mustafa Kemal’in askerleriyiz’, ‘Hak, hukuk, adalet’, ‘Faşizme karşı omuz omuza’ dediler diye soruşturmalar açıldı. Üniversiteleri bu hukuksuzluktan vazgeçmeye çağırıyoruz” diye konuştu.
“Eyleme katıldık diye okuldan alındık”
Anadolu Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü öğrencisi Derin Taylan, başlatılan soruşturmalar nedeniyle bazı arkadaşlarının aileleri tarafından okuldan alındığını söyledi. Taylan, yaşadıkları süreci şöyle anlattı:
“Bir hafta önce soruşturma kağıtlarının geldiğini öğrendim. İki ayrı dosya vardı. Birinde üniversite içindeki bir sempozyumda kadınları aşağılayan bir konuşmacıyı protesto ettiğimiz için, diğerinde ise Ali İsmail Korkmaz’ı anmak için ses çıkardığımız için soruşturma açılmış. Bazı arkadaşlarımız aile baskısı nedeniyle okuldan alındı. KYK yurtlarında kalanlar da final döneminde sıkıntı yaşayacak. Çünkü biz sesimizi çıkardık, rahatsız oldular. Şimdi bizi rahatsız etmeye çalışıyorlar.”
“Yaptığınız şey hukuksuzluk, vazgeçin”
Öğrenciler üzerinden tüm topluma gözdağı verilmek istendiğini vurgulayan Çakırözer, üniversitelere şu çağrıyı yaptı:
“Kimilerine tek evrakta dört ayrı soruşturma, kimilerine dört ayrı dosya hazırlanmış. Hatta bazılarına üniversite dışında gerçekleşen protestolar gerekçe gösterilmiş. Yaptığınız hukuksuzluktur, vazgeçin. Öğrenciler anayasal haklarını kullandı. Bu hukuksuzluklara karşı öğrencilerin yanındayız.”
(Haber Merkezi)
Evrensel'i Takip Et