06 Mayıs 2011 03:26

'Üç Fidan' bir kez daha halkla buluşacak

6 Mayıs 1972’de 12 Mart faşizminin kurduğu darağaçlarında katledilen “Üç Fidan” Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, idamlarının 39. yılında mezarları başında yine binlerle anılacak.Devrimci 78’liler Federasyonu ve 68’liler Derneği üyeleri de dün Yüksel Caddesi’nde yaptıkları basın aç

'Üç Fidan' bir kez daha halkla buluşacak
Paylaş

Devrimci 78’liler Federasyonu ve 68’liler Derneği üyeleri de dün Yüksel Caddesi’nde yaptıkları basın açıklamasıyla anmaya çağrı yaptı. Emek Partisi Genel Başkan Vekili Haydar Kaya’nın da destek verdiği açıklamada, “Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan Mücadelemizde yaşıyor” pankartı taşındı.

Ankara 78’liler Derneği Başkanı Hüseyin Esentürk, Denizlerin mezarları başında buluşmanın “halkla Denizlerin kaynaşmasının bir resmi” olacağını söyledi. Esentürk, AKP’nin çılgın politikalarıyla soyup soğana çevrilen halka Denizlerin yolunun ışık tuttuğunu belirtti. İmha ve inkarına devam edilen Kürt halkının, şifrelerle geleceksiz bırakılan gençlerin, erkek egemen devlet tarafından kimliksiz bırakılarak öldürülen kadınların Denizlerin yaratmak istediği ülkeyi aradıklarını belirten Esentürk, “Denizlere duyulan özlem, kaderini kendi elleriyle yeniden yazacakların doğum sancısıdır” dedi. (Ankara/EVRENSEL)


EMEP: ONLARIN DAVASI BİZİM DAVAMIZDIR

Emek Partisi Genel Merkezi, 6 Mayıs 1972'de idam edilen Türkiye gençlik hareketi önderlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idam edilişlerinin yıldönümüne ilişkin bir açıklama yaptı.

Açıklamada, Denizlerin insanlığın en eski özlemleri, en değerli vasıfları için mücadele etmeleri sebebiyle, insanlık düşmanları tarafından katledildiğine dikkat çekildi. “Denizler; Türkiye’nin işçileri, memurları, köylüleri, kadınları, gençleri sömürülmesin, baskı ve zulme maruz uğramasın diye kapitalistlere, emperyalistlere ve onların işbirlikçilerine karşı mücadele ettikleri için idam edildi” denilen EMEP açıklamasında, bu idamla bütün insanlığın özlemleri ve değerlerinin de yok edilmek istendiği kaydedildi.

Denizlerin, Kürt Halkının demokratik hakları için, Türk-Kürt ve bütün milliyetlerden halkların eşit ve kardeşçe yaşaması,  gönüllü birliği için mücadele ettiklerinin belirtildiği açıklamada, Denizlerin halkın kurtuluşu için her türlü fedakarlığa katlanacak kadar halka bağlı oldukları vurgulandı. 39 yıl sonra hâlâ Deniz, Yusuf ve Hüseyin’ in idamını kınayan bildiri ve afişlerin yasaklandığına, onları ananlara davalar açıldığına dikkat çekilen açıklamada, bunu yapanların, onları istismar etme yüzsüzlüğünden de çekinmedikleri belirtildi. Halkı kandırmak, halktan oy almak için kürsülerde adlarını anıp sahte gözyaşları dahi döküldüğünün bildirildiği açıklamada, “Partimizin her üyesi, her genç militanı; Denizlerin halka bağlılık, fedakârlık ve halkın kurtuluşu davasını her koşulda savunma gibi özelliklerini edinmek ve korumakla yükümlü sayıyor kendini” denildi.

Açıklamada şöyle denildi: “Denizlerin uğruna mücadele ettiği bağımsız, demokratik Türkiye hedefi partimizin de hedefidir. Denizlerin uğruna mücadele ettiği Kürt ve Türk halklarının kardeşliği ve Kürtlerin demokratik haklarının kazanılması davası, bizim de davamızdır. Denizlerin savaştığı emperyalizm bizim de düşmanımızdır. Denizlerin uğruna mücadele ettiği sınıfsız, sömürüsüz, savaşsız bir dünya özlemi bizim de özlemimizdir.” (HABER MERKEZİ)


BROŞÜRE SORUŞTURMA AFİŞE YASAK

Emek Partisi’nin hazırladığı, ‘68, 6 Mayıs ve bugün’ isimli broşüre İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Emek Partisi Genel Başkanlık İrtibat Bürosuna gelen polisler, soruşturmayla ilgili tebligatı parti yetkililerine verdiler. Parti tarafından çıkarılan broşür hakkında savcılık tarafından soruşturma başlatıldığının belirtildiği tebligatta, ilgili kişilerin 7 gün içinde savcılığa ifade vermeleri gerektiği belirtildi. Soruşturma başlatılan broşürde İdam edilerek öldürülen gençlik önderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve  Hüseyin İnan’ın mücadelesi, yaşadıkları dönemde Türkiye’de yaşananlar bugünle karşılaştırılarak anlatılıyordu.

Bu arada Denizli Valiliği, Deniz Gezmişlerin katledilişlerinin yıl dönümü için hazırlanan afişi yasakladı.Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın resimlerinin bulunduğu afiş Denizli Valiliği tarafından TCK’nin 215 maddesince suçu ve suçluyu övme suçu işlendiği iddiasıyla yasakladı. Emek Partisi Genel Merkezi tarafından çıkartılan afişi asmak için Denizli Valiliğine bildirimde bulunan Emek Partisi Denizli İl Örgütüne tebliğ edilen kararla afişin asması yasaklandı. Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Emek Partisi Denizli Milletvekili adayı Mustafa Aday, karara tepki gösterdi. Aday açıklamasında, denizlerin afişinin yasaklamasının AKP’nin ileri demokrasisinin yalan olduğunu gösterdiğini dile getirdi. (HABER MERKEZİ)


NERELERDE ANILACAKLAR?

Afyon: 17.00’de Emek Partisi’nde.

Antalya: 18.00’de Üst Kapılardan Attalos’a yürüyüş.

Isparta: 14.00’te Belediye İş Hanı önünde basın açıklaması.

Aydın: 18.00’de Sulu parkta basın açıklaması.

Nazilli: 18.00’de Belediye Meydanında basın açıklaması.

Denizli: 18.00’de Şehit Candan Parkında toplanılacak.

Eskişehir: 18.00’de Hamam Yolu Yapı Kredi önünden Adalar Migros’a yürüyüş.

Kayseri: 19.00’da Mimar Sinan Parkı Amfi Tiyatroda anma etkinliği.

Ankara: 12.00’de Karşıyaka Mezarlığı 2 Nolu kapıda buluşulacak.

İzmir: 18.00’de Şirinyer Tanşaş önünde buluşup Buca NATO üssü önüne yürünecek. 7 Mayıs Cumartesi 17.00’de Çiğli Belediye Meclis Salonu (eski bina) belgesel film gösterimi. 8 Mayıs Pazar saat 14.00’te Narlıdere Cem Evi’nde anma etkinliği.

İstanbul: 18.00’de Galatasaray Lisesi önünde buluşup Dolmabahçeye yürüyüş gerçekleştirilecek.

Van: 14.00’de  Eğitim Sen toplantı salonunda anma etkinliği.

Bursa: 18.00’de Mahfal’da toplanıp Orhangazi Parkına yürünecek.

Adana: 18.00’de 5 Ocak Meydanında buluşulacak.

Diyarbakır: 12.30’da Dicle Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Önünde basın açıklaması yapılacak.

13.00’te Hukuk Fakültesinde belgesel gösterimi ve söyleşi gerçekleştirilecek.

Balıkesir: 18.00’de Eski Kurt Dereli Vergi Dairesi önünde basın açıklaması.  

Edirne: 17.00’de DİSK Genel İş Sendikası binasında anma.

Hatay: 17.00’de Kemancı kafe önünde.

Gaziantep: 8 Mayıs Pazar saat 15.00’te Kırkayak Parkından, Yeşil Suya yürüyüş. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Beş yıldızlı tabut

SONRAKİ HABER

Müdür emretti güvenlik saldırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa