06 Mayıs 2011 02:40

Beş yıldızlı tabut

Reklam spotlarında müşterilerine tatil beklentilerinizi sonuna kadar gerçekleştirebilmeyi amaçladığını söyleyen beş yıldızlı otel 16 yaşındaki bir öğrenicinin mezarı oldu.Adana'dan staj için Muğla'nın Bodrum ilçesindeki 5 yıldızlı Royal Beach Asarlık Oteli’ne gelen öğrencinin ölümüne temizlik

Beş yıldızlı tabut
Paylaş

Adana'dan staj için Muğla'nın Bodrum ilçesindeki 5 yıldızlı Royal Beach Asarlık Oteli’ne gelen öğrencinin ölümüne temizlik maddelerinin neden olduğu ortaya çıktı.

Ajanslar ve otel müdürü zehirlenme nedeninin yemek ve alkol olduğunu öne sürmüştü. Ancak hayatını kaybeden 16 yaşındaki Muhammed İsa Soysal’ın otopsisinde gerçek ortaya çıktı. Raporda asıl nedenin odaların temizliğinde kullanılan temizlik maddeleri olabileceği belirtilerek, stajyer öğrencilerin kanlarında alkole rastlanmadığı açıklandı.

İLAÇLI ODADA YATIRMIŞLAR

Bodrum’da hastanede Soysal’ın işlemlerini yapan akrabası Ahmet Kayıran Muhammet İsa’nın bir hiç yüzünden öldüğünü belirterek “O çocuklar otelin ilaçlı temizlik malzemelerinin tutulduğu odaya yerleştirilmişler. O da kalınamayacak kadar pis olduğu için temizliğini de çocuklar yapmış. Odanın içeri girilmeyecek kadar kötü koktuğunu söyleyen öğrenciler, akşam 08:30’da odalarına çekildiklerini, uyuyana kadar da havalandırdıklarını bizzat bana söyledi. Ama, cüzdan ve diğer eşyalarının çalınacağı korkusuyla, gece kapı ve pencereleri kilitleyip yatmışlar. Sabah da mesaiye gitmediklerini fark eden otel görevlileri, çocukları uyandırmak için gelip, ses alamayınca kapıyı kırarak içeri girmişler” diye konuştu.

Öğrencilerin zehirlenmesi üzerine Otel Royal Beach Asarlık Otel Müdürü Hasan Güven 11 öğrencinin dışarıda bir restorantta yemek yediğini doğum ünü kutlayarak içki içtiğini  bu nedenle zehirlenmiş olabileceğini söylemişti. Otel müdürünün bu açıklamalarını Bodrum Devlet Hastanesi Başhekimi Oğuz Şahin’in “Dün basında çıkan çocukların alkol aldıklarına dair yalan yanlış haberler var. Bunlar gerçek değil” sözleriyle boşa çıkmış oldu. (HABER MERKEZİ)


16 yaşındaki Muhammet İsa Soysal dün gözyaşları arasında toprağa verildi. Muhammet İsa Soysal’ın cenazesi sabah yakınları tarafından morgdan alınarak Kazım Karabekir Mahallesi’ndeki evinin önüne getirildi. Yakınlarının feryatları arasında yapılan duanın ardından cenaze arabasına konulan Muhammet İsa Soysal’ın tabutu Buruk Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Talihsiz gencin cenaze töreni sırasında sinir krizleri geçiren annesi Sevgi Soysal, “Yavrum, seni böyle mi gönderdim ben?​” diye gözyaşı döktü. Soysal’ın cenazesi yıkanırken yakınlarının gözyaşları da sel oldu. Oğlunun yüzüne son kez bakan Sevgi Soysal, “Allah alsın hakkımızı” dedi Oğlunun cenaze namazını en ön safta kılan baba Ömür Soysal, olayın takipçisi olacaklarını belirterek, “Başbakan’a sesleniyorum. Oğlumun, o çocukların yerinde kendi çocukları olsa ne yapardı. Bu olayın sorumluları hesap vermeli” dedi.


BİZE MESLEĞİMİZ DIŞINDA HER ŞEYİ YAPTIRIYORLAR

Staj sömürüsü ölüm getirdi. Öğrencilerin çeşitli büyüklükteki atölye ve fabrikalarda, otellerde en ağır çalışma koşullarında, çok düşük ücretlerle ve insani olmayan koşullarda çalıştırılmasının sonucu bu kez ölüm oldu. Görüşlerini aldığımız meslek lisesi öğrencileri staj sömürülüsünü anlattı

Yakacık Endüstri Meslek Lisesi Öğrencisi Deniz Kaya: Haftada 3 gün staja gidiyoruz.   Yerleri siliyoruz, Tuvaletleri temizliyoruz. Angarya işler bize yaptırılıyor. Sevkiyat olacağı zaman hemen bizi çağırıyorlar. Aldığımız ücret torba yasanın ardından daha da düştü. 160 lira alıyoruz. Öğrenmemiz gereken işi öğrenmek için makine başına gidince azar işitiyoruz. Dokunmamızı istemiyorlar. Fazla mesaiye kalmamızı istiyorlar. Ücreti çok düşük olduğu için kalmak istemiyoruz ama düşük not vermekle tehdit ediliyoruz. Okul yönetimine ve koordinatör hocalarımıza sorunlarımızı söylüyoruz ama hiçbir sorunumuz çözülmüyor. Biz günde 8 saat çalışmak istiyoruz. Emeğimizin hakkını almak istiyoruz. İşimizi öğrenmek istiyoruz.

Haydarpaşa Endüstri Meslek Lisesi Can Gülaçtı: Lise sonda haftada 3 gün staja gidiyoruz.  Günde 10-12 saat çalıştırılıyoruz. Ne okulda ne de staj yaptığımız yerlerde nitelikli bir eğitim alamıyoruz. Makine bölümünde makine yok. Staj yerinde kendi mesleğin dışında her şeyi yapıyorsun. Yer sil, çay getir, şunu taşı bunu taşı. Hafta sonu işleri yoğunsa arayıp ‘gelin çalışın diyorlar. Çalışma ortamlarımız sağlıksız ve pis. Biz meslek sahibi olmak istiyoruz ama olamıyoruz.

ÖNCEKİ HABER

12 Eylül'ün etkisinin kırılmasında iki önemli dinamik: İşçiler ve Kürtler

SONRAKİ HABER

'Üç Fidan' bir kez daha halkla buluşacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...