Yüksel Güran'ın avukatı, Yargıtay’a temyiz başvurusunda bulundu
Diyarbakır'da Narin Güran'ın öldürülmesine ilişkin ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Yüksel Güran için temyiz başvurusu yapıldı.

Narin'in öldürülmeden önceki son görüntüsü | Kolaj: Evrensel
Diyarbakır’da Narin Güran’ın öldürülmesine ilişkin davada ‘ağırlaştırılmış müebbet’ hapis cezasına çarptırılan anne Yüksel Güran’ın avukatı Yılmaz Demiroğlu, istinaf başvurusunun reddedilmesinin ardından kararı temyiz etmek için Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 1’inci Ceza Dairesi Başkanlığı’na dilekçe sundu.
Bağlar ilçesi kırsal Tavşantepe Mahallesi'nde, 21 Ağustos 2024'te kaybolduktan 19 gün sonra dere yatağında, çuval içerisinde ve üzerine 30, 25 ve 20 kilogram ağırlığında üç taş konularak gizlenmiş halde bulunan Narin Güran’ın öldürülmesine ilişkin yürütülen soruşturmada 12 kişi gözaltına alınmıştı. Bu kişilerden 4’ü hakkında Diyarbakır 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, aracında Narin’e ait DNA ve kıl örneği bulunan amcası Salim Güran, annesi Yüksel Güran ve ağabeyi Enes Güran ile cesedi dere yatağına taşıdığını itiraf eden komşuları Nevzat Bahtiyar hakkında 'İştirak halinde çocuğa karşı kasten öldürme' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi. HTS ve baz istasyonu kayıtlarına göre, olay sırasında sanıkların aynı evde oldukları tespit edildi.
Davanın 26 Aralık 2024’te başlayan ve 28 Aralık’ta sona eren ikinci duruşmasında Salim Güran, Enes Güran ve Yüksel Güran’a ‘İştirak halinde çocuğa karşı kasten öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet, Nevzat Bahtiyar’a ise ‘Suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme’ suçundan 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Mahkeme ayrıca sanıkların tutukluluk halinin devamına hükmetti.
Bölge Adliye Mahkemesi cezaları onadı
Davanın ardından tutuklu sanıkların avukatları, müşteki sıfatıyla baba Arif Güran’ın avukatları ve ‘katılan’ sıfatıyla Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Diyarbakır Barosu tarafından istinaf başvuruları yapıldı. 17 klasörden oluşan dava dosyası, değerlendirilmek üzere Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 1’inci Ceza Dairesi’ne gönderildi. Mahkeme, 20 Mayıs’ta yaptığı incelemede dört sanık hakkında verilen hapis cezalarını oy çokluğuyla onadı.
Yüksel Güran’ın avukatından temyiz başvurusu
Anne Yüksel Güran’ın avukatı Yılmaz Demiroğlu, kararın hukuka aykırı olduğunu belirterek temyiz dilekçesini Yargıtay’a sunulmak üzere mahkemeye verdi. Dilekçede, müvekkilinin “öz kızı öldürülmüş bir annenin yaşadığı derin ve tarifsiz acının yanı sıra kabul edilebilir bir delile dayanmaksızın, soyut varsayımlarla suça iştirak ettiği iddiasıyla” mahkum edildiği belirtildi.
Demiroğlu dilekçesinde, müvekkilinin tutukluluğunun devamının “kamuoyunda ‘suçlu anne’ algısının oluşmasına neden olduğunu” savundu. Bu durumun müvekkili açısından “ağır psikolojik yıkıma ve telafisi mümkün olmayan zararlara yol açtığını” kaydeden Demiroğlu, “Dosyadaki mevcut delil durumu, olayın oluş şekli ve sanık anne yönünden kuvvetli suç şüphesini gösteren delil bulunmadığı gözetilerek tahliyesine karar verilmesini” talep etti.
(DHA)
Evrensel'i Takip Et