12 Haziran 2025 16:22

Balıkesir'de 12 yaşındaki çocuğun yaşadığı iş kazasında ihmaller zinciri

Edremit'te iş kazası geçiren 12 yaşındaki çocuğun durumuna ilişkin açıklama yapan Balıkesir Barosu İnsan Hakları Merkezi yetkilileri, "Ne kask ne emniyet kemeri ne de halat kullanılmış" dedi.

Balıkesir'de 12 yaşındaki çocuğun yaşadığı iş kazasında ihmaller zinciri

Fotoğraf: Pixabay

Zeliha Irmak
[email protected]


Balıkesir Barosu İnsan Hakları Merkezi, Edremit'te iş kazası geçiren 12 yaşındaki T.Ö'nün durumuna ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, T.Ö'nün iki aydır çatı işleri yapan bir işletmede çalıştırıldığı, olay günü ise hiçbir güvenlik önlemi alınmadan çatıya çıkarıldığı vurgulandı. Ne kask ne emniyet kemeri ne de halat kullanıldığı kaydedilen açıklamada, Edremit Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada, çocuğun düşerek bilincini kaybettiği ve yoğun bakıma alındığı, tedavisinin de halen devam ettiği bilgisi verildi.

Balıkesir Barosu İnsan Hakları Merkezi, Edremit Adliyesine giderek soruşturma dosyasını inceledi. Merkez yetkilileri, 12 yaşındaki çocuğun ağır ve tehlikeli koşullarda çalıştırılmasının açık bir insan hakkı ihlali olduğunu vurguladı. Yapılan açıklamada, "T.Ö'nün yaşadığı bu korkunç olay, sadece bireysel bir ihmalin değil, denetimsizlikle beslenen sistematik bir sorunun sonucudur. Olayın tüm sorumluları hakkında etkin bir soruşturma yürütülmesini, iş güvenliği önlemlerinin neden alınmadığının ortaya çıkarılmasını ve çocuk işçiliğiyle mücadelede somut bir irade ortaya konmasını bekliyoruz" denildi.

Kamusal denetimin yetersizliği yol açtı

Yalnızca cezai sürecin işletilmesinin yeterli olmadığı belirtilen açıklamada, şu çağrıyı yapıldı:

"Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş yerinde kapsamlı denetim gerçekleştirmeli, Edremit Belediyesi olayın yaşandığı yapının ruhsat süreçlerini kamuoyuna açıklamalıdır. Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü de çocuğa yönelik koruyucu ve destekleyici mekanizmaları devreye sokmalıdır." 

Meydana gelen iş kazasının münferit olmadığı belirtilen açıklamada, çocuk emeği sömürüsüne karşı tüm toplumun sorumluluk alması gerektiği vurgulandı. Açıklamada, "Çocuk işçiliğine göz yuman, sessiz kalan ya da denetim görevini ihmal eden tüm yapılar sorgulanmalıdır" denildi.

Ne olmuştu?

Balıkesir'in Edremit ilçesinde 22 Mayıs 2025 tarihinde 12 yaşındaki T.Ö, çalıştırıldığı inşaatın ikinci katından düşerek ağır yaralanmıştı. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisinin aktardığına göre, T.Ö. olayın ardından başka bir çocuk işçinin nezaretinde özel bir hastaneye kaldırılmıştı. Çocuk işçinin tedavisi sürüyor.

10 Temmuz 2025 12:20

Portekiz basınında Orkun Kökçü iddiası: Beşiktaş'la anlaşma tamam

Beşiktaş’ın yoğun uğraş verdiği Orkun Kökçü transferi ile ilgili anlaşmanın gerçekleştiği iddia edildi. Kökçü için Beşiktaş’ın 30 milyon avro ödeyeceği öne sürüldü.

Portekiz basınında Orkun Kökçü iddiası: Beşiktaş'la anlaşma tamam

Fotoğraf: AA

İçerik yükleniyor...

(A Bola)
10 Temmuz 2025 17:58

İstismar sanığı öğretmen "ailelerinize söylerseniz sonunuz Narin gibi olur" demiş

Kocaeli bir okulda, 6 çocuğa yönelik istismar nedeniyle tutuklanan öğretmen M.A. ilk kez hâkim karşısına çıktı.

İstismar sanığı öğretmen

Fotoğraf: MA

10 Temmuz 2025 17:50

Bilecik'te çıkan orman yangın kontrol altına alındı

Bilecik’in Deresakarı köyünde tarım arazisinde başlayan yangın, rüzgarın etkisiyle ormanlık alana sıçradı. Ekipler yangına havadan ve karadan müdahaleyle kontrol altına aldı.

Bilecik'te çıkan orman yangın kontrol altına alındı

Fotoğraf: Muhsin Arslan/AA

İçerik yükleniyor...

(AA)
10 Temmuz 2025 17:00

Bu hafta 6 film vizyona girecek

Sinema salonlarında bu hafta biri animasyon, biri yerli yapım olmak üzere altı yeni film vizyona giriyor. James Gunn imzalı yeni “Superman” filmi ise oyuncu kadrosu dikkat çekiyor.

Bu hafta 6 film vizyona girecek

Kolaj: Evrensel

İçerik yükleniyor...

(AA)
10 Temmuz 2025 15:12

Türk-İş eylem planını yeniden duyurdu: Taleplerimiz yok sayılıyor

TÜRK-İŞ, ertelenen eylem planını yeniden başlattı. “Geçinemiyoruz” diyen kamu işçileri 17 Temmuz’da bir günlük iş bırakmaya hazırlanıyor.

Türk-İş eylem planını yeniden duyurdu: Taleplerimiz yok sayılıyor

Fotoğraf: Evrensel

Duygu Ayber Gültekin
[email protected]


İçerik yükleniyor...

10 Temmuz 2025 18:02

Hatay Erzin’de toplu hayvan ölümleri, gözler fabrika atıklarında

Hatay Erzin’de aynı derede son bir buçuk yılda 150 hayvan zehirlenerek öldü. Köylüler, sanayi atıklarına işaret ederek kapsamlı bir soruşturma ve çevresel denetim talep ediyor.

Hatay Erzin’de toplu hayvan ölümleri, gözler fabrika atıklarında

Fotoğraf: DHA

Volkan Pekal
[email protected]


İçerik yükleniyor...

Evrensel'i Takip Et