22 Şubat 2011 01:01

Er Ege Metal işçisi birlik olmayı öğrendi

 Ocak ayı ücretleri ödenmediği için Cuma akşamı fabrika içinde eylem yapan Er Ege Metal işçileri, ücretlerinin bir bölümünü almayı başardı. İşçiler içeride hâlâ alacaklarının olduğunu ve ücretlerinin her ay içeride tutularak ödenmediğini söylediler. “Para yok, ba

Er Ege Metal işçisi  birlik olmayı öğrendi
Paylaş
Turan Kara

 

Ocak ayı ücretleri ödenmediği için Cuma akşamı fabrika içinde eylem yapan Er Ege Metal işçileri, ücretlerinin bir bölümünü almayı başardı. İşçiler içeride hâlâ alacaklarının olduğunu ve ücretlerinin her ay içeride tutularak ödenmediğini söylediler. “Para yok, banka ödemiyor diyorlar atlatıyorlar. Ama eylem yaptığımız zaman anında ödüyorlar. Akşam 20.00’de banka mı açık olur? Nasıl bulup getirdiler parayı, demek ki paraları var ve bize vermek istemiyorlar” diyen işçiler, patronların geçtiğimiz yıl Cer Metal’i ve İzmir’de 2 büyük haddaneyi satın aldığına dikkat çektiler. 
 
BİRLİK OLMAK O KADAR DA ZOR DEĞİL
 
Önceleri, “Ücretler ödenmiyor birlik olsak ücretlerimizi alırız ama kimse birlik olmuyor, bu fabrikada kimse birlik olmaz” diye düşünen işçiler, 18 Şubat günü yaptıkları eylem ve elde ettikleri kazanımın ardından artık birlik olmanın o kadar da zor olmadığını düşünüyorlar. İşçiler, birlik olmanın ve ücretlerin bir kısmını da olsa almanın övüncünü yaşıyorlar. 
İşyerinde en büyük sıkıntılardan birinin de yaşadıkları stres olduğuna vurgulayan işçiler, şunları anlattılar: “İşyerinde huzurumuz kalmadı. Çalışma koşullarının bozukluğunun yarattığı stresin ve yorgunluğun yanında bir de parasızlığın yarattığı stres var. İnsanın hak ettiği parayı alamamasının verdiği sinir bozukluğu, alacaklıların karşısındaki huzursuzluk, bankaların baskısı, işverenin baskısı derken bin türlü sıkıntıyla uğraşmak zorunda kalıyoruz. Bizim istediğimiz tek şey huzur. Rahat yaşamak istiyoruz ama öyle bildiğiniz gibi çalışmadan, bol paralı bir rahat özlemi değil bizimkisi, stressiz, borçsuz, sıkıntısız çalışmak, rahat anlayışımız bu oldu artık.” 
 
EYLEM YAPMADAN ÜCRET ALAMIYORLAR
 
Er Ege Metal Fabrikası’nda ücretlerin ödenmemesi ve işçilerin de eylem yaparak ücretleri alması ilk değil. Daha önce de işçilerin yaklaşık 3 aylık ücretleri ödenmemiş, bu süre içinde ayda 150-200 lira civarında harçlıklarla geçiştirilmiş, işçiler, uyarılara ve Türk Metal Sendikası’nın çabalarına rağmen ödeme yapılmayınca servise binmeme eylemi yapmışlardı. İşçiler eylem yaptıktan hemen sonra birikmiş ücretleri ödenmişti. 
Ancak Ocak ayından sonra ücretler tekrar ödenmemeye başladı,  Ocak ve Şubat alacakları içeride kalan işçiler bunun üzerine Cuma günkü eylemi gerçekleştirdiler. 
 
KAPSAM DIŞI İŞÇİLERE DE ÖDEME YAPILMIYOR
 
Kapsam dışı çalışan işçilerin de Kasım ayından bu yana ücretleri düzgün ödenmiyor. Bu işçilerden biri, şunları söyledi: “Kasımdan bu yana 1 ay ücret ya almış ya almamışsızdır. Ücretlerimizle beraber mesailerimiz, bayram alacaklarımız, bayram mesailerimiz bile ödenmiyor. Her ay 200-300 lira harçlık vererek bizi avutmaya çalışıyorlar. Ayrıca mesai ücretlerimizin karşılığında izin kullandırarak mesailerimize bir anlamda el koyuyorlar. Kira, mutfak, sağlık hiçbir ihtiyacımızı karşılayamıyoruz. Harita yaptım, borcum olan esnafların önünden geçmeden çarşıya iniyorum. Herkes bizi çalışıyor biliyor ama ücret almadığımıza inanmıyor.”
Er Ege Metal patronu Erol Evcil’in yaptıkları bununla da bitmiyor. 
İşçiler fabrikaya gerekli ekipmanın alınmadığını, işlevini yitirmiş malzemelerle çalışmak zorunda bırakıldıklarını dile getirerek “Eğer bir kaza olmuyorsa bu oradaki işçilerin ustalığının göstergesidir. Ama bu ustalık da bir yere kadar söker, canımızdan olabilecek, kazalara yol açabilecek kadar kötü malzemeler var ve ufacık malzemeleri bile değiştirmiyorlar” diye konuştular. (İzmir/EVRENSEL)
 

YÜZLERCE TRİLYON DEĞERİNDE FABRİKALAR ALDI
 
Erol Evcil, 2010 senesinde 850 bin ton kapasiteli, 2 adet 50 tonluk Elektrik Ark Ocağı, 2 adet Pota Ocağı, 2 adet Sürekli Döküm Makinası, Toplam yedi döküm yolu ve manyetik karıştırıcıya ve bir çok ürün çeşidine sahip Cer Metal’i alarak Ede Metal adıyla işletmeye soktu. 
Yıllık üretim kapasitesi 250 bin ton olan ve düz ve nervürlü inşaat demiri üreten bir haddane olan Pınarbaşı’ndaki Tirsan ile beraber Aliağa’da kurulu bir haddaneyi daha aynı yıl satın aldı. Ayrıca Sivas Demirçelik (Sider) fabrikası da Erol Evcil’e ait.
ÖNCEKİ HABER

İşsizliği gizleyen çaresizliğe dönüş

SONRAKİ HABER

EGEÇEP Kurultayında tarihi tanıklık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...