11 Haziran 2025 10:54

Bahar Aksu cinayeti davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis istemi

Şişli’de boşandığı eşi Rüstem Elibol tarafından öldürülen Bahar Aksu’nun ölümüne ilişkin dava görüldü. Sanıklar hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis istendi; dava 25 Haziran'a ertelendi.

Sıla Altun
[email protected]


5 Mayıs Pazartesi, Şişli'de boşandığı erkek Rüstem Elibol tarafından katledilen Bahar Aksu'nun öldürülmesine ilişkin açılan davanın ilk duruşması Çağlayan Adliyesi, 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmada sanıklar, Rüstem Elibol, Samet Salman, Aziz Başkan, Semih Yapar'ın savunmaları alındı, tanıklar dinlendi. Savcı duruşmada mütalaasını vererek 4 sanık hakkında da tasarlayarak ve kasten öldürme suçu ve kişiyi hürriyetinden yoksun bırakmaya teşebbüs suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istedi. Dava 25 Haziran’a ertelendi. Bir sonraki duruşmanın, karar duruşması olması bekleniyor.

Yine tahrik bahanesi

Duruşma sırasında savunması alınan Rüstem Elibol, barışmak için Bahar Aksu'nun yanına gittiğini ifade ederek Aksu'nun kendisine hakaret ettiğini iddia etti. Cinayeti tasarlayarak işlemediğini söyleyen Elibol, savcılıktaki ifadesiyle gelişerek Salman, Başkan ve Yapar'ın, Aksu'nun kaçırılması ve öldürülmesinden haberdar olmadıklarını ifade etti.

Hakim Elibol'un Elibol dışındaki 3 sanığın da kaçırılma planına dahil edildigine ilişkin savcılık ifadesini hatırlatarak hangi ifadenin doğru olduğunu sorduğunda Elibol hem savcılıkta hem de mahkemede sunduğu savunmanın doğru olduğunu iddia etti.

Diğer sanıklar “haberimiz yoktu” dediler

Sanıklar Aziz Başkan, Samet Salman ve Semih Yapar ise ifadelerinde kaçırılma planından habersiz olduklarını, Elibol'un Aksu'yu anlık bir şekilde öldürdüğünü ifade ederek olayla ilgileri olmadığını iddia ettiler.

Daha önce tedbir kararı alınmıştı

Davaya katılan Bahar Aksunun annesi Gülçin Küçüktorun ve kardeşi Berin Nur Sert, mahkemede yaptıkları konuşmalarda kendilerinin de Rüstem Elibol ve arkadaşları tarafından izlendiklerini ifade ettiler. Aksu'nun annesinin ve kardeşinin ifadelerine göre Aksu evliliği boyunca da şiddete uğradı ve sığınmaevinde bir süre kaldıktan sonra annesinin yanına yerleşti. Berin Nur Sert daha önce Aksu'nun Elibol hakkında tedbir kararı aldırdığını, Elibol hakkında ruhsatsız silah bulundurma, uyuşturucu bulundurma gibi sebeplerle şikayette bulunduğunu da ekledi.

Şiddet evlenmeden önce de vardı

Tanık olarak dinlenen Yücel Altınbaş, Bahar Aksu'nun Edirne Aile Mahkemesinde verdiği ifadeleri mahkemede okuyarak Aksu'nun Elibol ile evlenme sürecinin dahi tehdit ve baskı ile gerçekleştiğini ifade etti. Aksu'nun aile mahkemesinde verdiği ifadeye göre, evlenmeden önce Elibol tarafından hem kendisinin hem de ailesinin öldürülmekle tehdit edildiği, evlilik boyunca da Aksu'ya zorla uyuşturucu verildiği ve darp edildiği belirtildi.

Sanık telefonundan Aksu’nun şahsi bilgileri çıktı

Sanıklara ve Aksu'ya ait telefonların incelenmesiyle oluşturulan bilirkişi raporu ise, sanıklardan bazılarının telefonda Aksu ve ailesinin TC kimlik numaraları, ev adreslerinin olduğu fotoğraflar bulunduğu; Semih Yakar'ın telefonunda ise Bahar Aksu'nun annesinin yaşadığı yerin fotoğrafları olduğu tespit edildi.

Savcılık müebbet hapis cezası istedi

Duruşma sırasında Başkan, Yakar ve Salman’ın avukatları sanıkların öldürme fiiline dahil olmadıklarını ancak kişiyi hürriyetinden mahrum bırakmaya teşebbüsten yargılanabileceklerini ifade ederek tahliyelerini talep ettiler.

Savcılık sanıklar hakkında mütalaasında “tasarlayarak ve kasten öldürme” ve “kişiyi hürriyetinden mahrum bırakmaya teşebbüs” suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istedi. Mahkeme mütalaaya dönük savunmalar için sanık avukatlarının zaman istemesi ve cinayet aleti olarak kullanılan silaha dair incelemelerin tamamlanması için bir sonraki duruşmayı 25 Hazirana erteledi. Sanıkların tutukluluk hallerinin devam etmesine hükmedildi.

Dayanışma çağrısı

Duruşma sonrası açıklama yapan Bahar Aksu'nun avukatları, “Bu hızlı yargılama kadınların kazanımıdır. 25 Haziran karar duruşması olacak, tüm kadınları desteğe bekliyoruz” açıklamasında bulundu.

Duruşma öncesi açıklama: Eşit ve özgür yaşam için mücadelemizi sürdüreceğiz

Duruşma öncesinde kadınlar adliye önünde bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. “Bahar için adalet istiyoruz” sloganıyla başlayan açıklamada, 2024 yılında 394 kadının, 2025 yılının ilk dört ayında ise 195 kadının öldürüldüğü hatırlatıldı. Açıklamada, iktidarın kadınlara yönelik politikalarının binlerce kadının hayatına mal olduğuna dikkat çekildi. Devletin, kolluk kuvvetleri, yargı ve medya aracılığıyla failleri koruduğu ifade edildi.

Kadınlar açıklamalarında, Bahar Aksu'nun ölümünden sorumlu olan Rüstem Elibol’un yanı sıra üç kişinin daha en ağır cezayı almasını talep etti. Ayrıca davanın takipçisi olacaklarını vurguladılar.

Bahar Aksu'nun kız kardeşi Beril Aksu açıklamada şunları söyledi: “Ne ablam ne de öldürülen diğer kadınlar öldürülmeyi hak etmiyordu. Hiçbir sebep erkeklerin kadınları öldürmesinin gerekçesi olamaz. Kanımın son damlasına kadar ablam için mücadele edeceğim. Onun hakkını sonuna kadar savunacağım.”

Duruşma öncesi yapılan basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı: “Bugün Çağlayan Adliyesi’nde Bahar Aksu için adalet demeye geldik. Bahar direnmeseydi, belki şüpheli olacaktı. Bu dosya kapatılacaktı. Böyle birçok örnek var. Olay yerindeki tüm deliller korunmadığı, kadınlar korunmadığı sürece, failleri cezalandırılmadığı sürece bu böyle sürecek. Ama biz adalet istemeye devam edeceğiz. 6284 sayılı yasa ve İstanbul Sözleşmesi için mücadele edeceğiz. Kolluk kuvvetlerine ve yargıya sesleniyoruz: Anayasal hakkını kullanan öğrenciler tutuklanırken, neden şiddet uygulayan erkeklere bu yaptırımlar uygulanmıyor? Çocuk istismarı dosyalarında ‘rızası vardı’ denilerek dosyalar kapatılıyor. Türkiye toplumu bunu kabul ediyorsa, biz kadınlar asla kabul etmeyeceğiz. Eşit ve özgür yaşam için mücadelemizi sürdüreceğiz.”

ABONE OL

Evrensel'i Takip Et