Amasra davasında mahkeme gerekçeli kararını açıkladı: Soma'daki cezasızlık gerekçe oldu
Amasra Katliamı davasında gerekçeli kararını açıklayan mahkeme heyeti, cezaların gerekçesinde Yargıtayın tartışmalı Soma kararına atıf yaptı.

Fotoğraf: Eren Ergine/Evrensel
İLGİLİ BAŞLIKLAR

Amasra'daki maden faciasına ilişkin davada 20 sanığa hapis, 3 sanığa beraat: Aileler karara tepki gösterdi

Soma Katliamı'nın üzerinden 11 yıl geçti

Kaplan'ın villa ve araba hediye ettiği öne sürülen Yargıtay üyesi 26 içeriği erişime engelletti
Amasra davasında mahkeme heyeti, gerekçeli kararını açıkladı. Kararda, 3 ile 17 yıl arasında verilen hapis cezalarına gerekçe olarak Soma davasına atıf yapıldı.
Türkiye Taşkömürü Kurumuna (TTK) ait Amasra Taşkömürü İşletmesinde (ATİM) yaşanan patlamada 43 maden işçisinin hayatını kaybetmesiyle ilgili davada mahkeme heyeti, gerekçeli kararını açıkladı. Sanıkların binlerce yılla yargılandığı davada, 3-17 yıl arası çıkan hapis cezalarının gerekçesi olarak Soma'da yaşanan maden faciasına atıf yapıldı. Bartın Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay 12. Ceza Dairesinin Soma kararına atıf yaparak, "301 işçinin vefat ettiği Soma maden faciasına dair dosyanın Yargıtay 12. Ceza Dairesince yapılan incelenmesinde de dosya kapsamında daha ağır ihmallerin olduğu kabul edilmesine rağmen 'bilinçli taksir' hükümleri uygulanmış, 'olası kast' yüksek mahkemece kabul edilmemiştir" ifadelerini kullandı.
Savcılık "olası kast"tan ceza istedi
Halk TV'den Can Bursalı’nın haberine göre, 14 Ekim 2022'de Bartın'ın Amasra ilçesindeki maden ocağında yaşanan patlamayla ilgili açılan davada karar 24 Mart'ta verildi. Tutuklu sanıklardan ATİM Müessese Müdürü Cihat Özdemir 17 yıl, İşletme Müdürü Selçuk Ekmekci ile İşletme Başmühendisi Mehmet Tural 16 yıl 6 ay ve iş güvenliği Başmühendisi Volkan Soylu, 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Tutuksuz sanıklara ise 3 yıl 1 ay 15 gün ila 9 yıl arasında ceza verildi. Üç sanık ise beraat etti. Mahkeme heyeti, sanıkların 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebep olma' suçunu işledikleri gerekçesiyle bu kararı verdi.
Oysa savcılığın iddianamesinde sanıkların 'Olası kastla öldürme' suçundan cezalandırılmaları isteniyordu. Bu da sanıkların yaşamını yitiren 43 maden işçisinin her biri için ayrı ayrı cezalandırılması demekti. Bin 80 yıla kadar hapis cezası istenen sanıklar 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebep olma' suçundan cezalandırılınca hem savcılığın iddianamesinde istediği cezalar verilmemiş oldu hem de kamuoyunun yüksek ceza beklentisi karşılanmadı.
Soma Katliamı davasına atıf yapıldı
Davanın görüldüğü Bartın Ağır Ceza Mahkemesi, gerekçeli kararını yazdı. Mahkeme heyeti gerekçeli kararında, 13 Mayıs 2014'te 301 madencinin katledildiği Soma Holdinge ait maden ocağıyla ilgili görülen davada Yargıtay 12. Ceza Dairesine atıf yaptı.
Soma davasında davayı yıllarca yürüten mahkeme başkanı, karar aşamasında değiştirildikten sonra yeni gelen başkan sanıklara 'Bilinçli taksirle ölüme sebep olma' suçundan ceza vermişti. Davada verilen en yüksek ceza 22 yıldı. Yargıtay 12. Ceza Dairesi, 2 Ekim 2020'de oy birliğiyle verdiği kararda sanıkların 'Olası kastla öldürme' suçunu işlediklerini belirterek yerel mahkemenin kararını bozmuştu. Bu da sanıkların 301 kez ayrı ayrı cezalandırılarak binlerce yıl hapis cezasına çarptırılması demekti. Davanın yeniden başlaması gerekirken bozma kararını veren Yargıtay 12. Ceza Dairesinin üyeleri değiştirildi.
Soma'da şu an tek tutuklu yok
Üyeler değiştikten hemen sonra iki Yargıtay savcısı bozma kararına itiraz etti. İtirazın ardından Yargıtay 12. Ceza Dairesinin yeni gelen 3 üyesi, sanıkların 'olası kast'tan değil 'bilinçli taksir'den cezalandırılması gerektiği yönünde karar verdi. Böylece oy birliğiyle verilen 'olası kast' kararı oy çokluğuyla değiştirilip 'bilinçli taksir'e dönüştü. Binlerce yıl ceza alması beklenen sanıklar en fazla 22 yılla cezalandırıldı.
Daire Başkanı Ahmet Er ve Üye Hakim Nadir Güngündeş, yeni gelen üyelerin kararına şerh düştü ancak karar oy çokluğuyla kabul edildi. Davada şu an tek tutuklu yok. Ancak madenci ailelerinin avukatlarından Selçuk Kozağaçlı ve Can Atalay şu anda cezaevinde.
Bartın Ağır Ceza Mahkemesi, Amasra davasında da Yargıtay 12. Ceza Dairesinin tartışmalı Soma kararına atıf yaptı. Kararında "301 işçinin vefat ettiği Soma maden faciasına dair dosyanın Yargıtay 12.Ceza Dairesince yapılan incelenmesinde de dosya kapsamında daha ağır ihmallerin olduğu kabul edilmesine rağmen 'bilinçli taksir' hükümleri uygulanmış, 'olası kast' yüksek mahkemece kabul edilmemiştir" diyen Bartın Ağır Ceza Mahkemesi, 'olası kast'la 'bilinçli taksir' arasındaki farkı anlatmak için 'Frank formülüne' de atıf yaptı.
Ayhan Bora Kaplan'dan araç hediye almış
Davayla ilgili kesin kararı yine Yargıtay 12. Ceza Dairesi verecek. Davanın 2 numaralı sanığı Selçuk Ekmekçi'nin önceki Avukatı Çağla Dursun'du. Dursun'un eniştesi Yüksel Kocaman ise şu anda Yargıtay 12. Ceza Dairesinde görev yapıyor. Kocaman, Ankara Cumhuriyet Başsavcısı olduğu dönemde şatafatlı düğünüyle gündeme gelmişti. Kocaman'ın ayrıca Suç Örgütü Lideri Ayhan Bora Kaplan'dan araç 'hediye' aldığı ortaya çıkmıştı.
(Alıntı)
Evrensel'i Takip Et