İtalya'da casus yazılım skandalında hükümet ve İsrailli şirket birbirini suçladı
İtalya'da gazeteciler ve aktivistlerin İsrailli "Paragon Solutions" şirketinin yazılımıyla dinlendiği iddialarının ardından İtalya devleti, şirketle olan anlaşmaların sonlandırdığını açıkladı.

İsrailli Paragon Solutions'ın geliştirdiği "Graphite" isimli casus yazılımının İtalya'da gazeteciler ve aktivistlerin dinlenilmesinde kullanıldığına ilişkin iddiaların ardından hem hükümet hem de şirket anlaşmanın kendi inisiyatifleriyle feshedildiğini açıkladı.
İtalya'da gazeteci ve aktivistlerin İsrail merkezli casus yazılım üreticisi "Paragon Solutions" şirketinin yazılımıyla dinlendiği iddialarının ardından İtalya devleti, şirketle olan anlaşmaların sonlandırdığı bildirildi. Şirket ise yasa ihlalinin tespiti için İtalyan makamlarının harekete geçmediğini savundu ve anlaşmanın kendileri tarafından feshedildiğini açıkladı. İtalyan parlamentosuna bağlı Güvenlik Komitesi ise açıklamayı "şaşkınlıkla" karşıladıklarını belirtti.
Ocak ayı sonunda İsrailli şirket Paragon Solutions'ın geliştirdiği "Graphite" isimli casus yazılımının, İtalya da dahil olmak üzere pek çok ülkede gazeteciler ve aktivistlerin dinlenilmesinde kullanıldığı iddialarına ilişkin tartışmalar devam ediyor. İtalyan parlamentosuna bağlı Güvenlik Komitesi'nin (COPASIR) raporunda, İtalyan hükümetinin İsrailli casus yazılım şirketi Paragon Solutions ile yaptığı sözleşmenin feshedildiği bilgisi verildi.
Raporda, Meta firmasının, aralarında İtalya'dan kişilerin de bulunduğu onlarca kişiyi "Graphite" adlı casus yazılım aracılığıyla hedef alındıkları konusunda uyarmasının ardından ortaya çıkan tepkiler nedeniyle İtalyan istihbarat kurumları AISE ve AISI'nın 14 Şubat'ta sözleşmeyi askıya aldığı belirtildi. Raporda, "Komitenin, istihbarat kurumlarında gerçekleştirdiği denetimler sırasında, askıya alma kararının ardından Paragon ile yapılan sözleşmenin feshedilmesine karar verildiği belirtilmiştir" ifadesi kullanıldı.
COPASIR raporunda Meta'dan uyarı alan kişilerden İtalyan gazeteci, Fanpage Genel Yayın Yönetmeni Francesco Cancellato'nun İtalyan gizli servisleri tarafından Graphite yazılımı kullanılarak dinlenilmediğini öne sürdü.
Şirketten açıklama geldi, İtalya 'şaşkınlıkla' karşıladı
Cancellato'nun başında olduğu Fanpage sitesinin haberine göre, Paragon Solutions ise sistemlerinin gazeteci Francesco Cancellato'ya karşı İtalyan yasaları ve sözleşme hükümleri ihlal edilerek kullanılıp kullanılmadığını belirlemenin yolunu İtalyan makamlarına sunduğunu savundu. Habere göre şirket, "Ancak İtalyan yetkililer bu konuda bir çözüm bulmamayı seçtiği için Paragon, İtalya'daki sözleşmelerini feshetti" açıklamasını yaptı.
Paragon'un bu beyanatına, İtalyan istihbaratının çatı kuruluşu DIS ile COPASIR'den karşı açıklama geldi.
DIS, güvenlik sunucularına Paragon'un kendi yazılımını kurma önerisini "kabul edilemez" olarak nitelerken, COPASIR de Paragon'un açıklamasını "şaşkınlıkla" karşıladığını bildirdi.
Cancellato ise yayın yönetmeni olduğu Fanpage'deki haberinde, taraflardan (İtalyan makamları ya da Paragon) birinin kendisinin de karıştırıldığı bu hikayede yalan söylediğini kaydetti.
Hükümet sessizliğini koruyor
İddiaların ardından kamuoyuna yansıyan tepkilerin yanı sıra muhalefet partileri de hükümete konuyu parlamentoda açıklığa kavuşturma çağrısında bulundu.
Hükümetten ise son haberlere ilişkin henüz bir değerlendirme yapılmadı.
Ne olmuştu?
Meta şirketine ait anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp, ocak ayı sonunda yaklaşık 90 gazeteci ve sivil toplum üyesinin "Paragon Solutions" adlı İsrail merkezli şirketin "Graphite" isimli casus yazılımıyla hedef alınmış olabileceğini duyurmuştu.
İtalya'da Başbakan Giorgia Meloni'nin partisi İtalya'nın Kardeşleri'nin gençlik kollarındaki faşizm yanlılarını Haziran 2024'te ortaya çıkaran Fanpage haber sitesinin yayın yönetmeni Francesco Cancellato, 31 Ocak'ta WhatsApp'tan gelen uyarı mesajıyla siber saldırıya uğradığını öğrendiğini açıklamıştı.
İtalya Başbakanlığı, 5 Şubat'ta İtalya'dan 7 kullanıcının bu uygulamanın hedefi olduğunu, Ulusal Siber Güvenlik Ajansı'nın harekete geçirildiğini duyurmuştu.
Cancellato dışında Akdeniz'i geçmeye çalışan göçmenleri kurtarmak üzere faaliyetlerde bulunan "Mediterranea Saving Humans" adlı STK'nin kurucusu Luca Casarini de benzer şekilde hedef alındığını bildirmişti. Paragon Solutions şirketinin casus yazılımıyla takip edildiği ortaya çıkan "Mediterranea Saving Humans"ın kurucusu Casarini de kendisini izleme emrini kimin verdiğinin soruşturulması için 10 Şubat'ta suç duyurusunda bulunmuştu.
Başbakanlık, hükümetin İtalya'daki bazı kişileri bu casus yazılım üzerinden dinlediği iddiasını reddetmiş, İtalya dışında Belçika, Yunanistan, Letonya, Litvanya, Avusturya, Güney Kıbrıs Cumhuriyeti, Çekya, Danimarka, Almanya, Hollanda, Portekiz, İspanya ve İsveç'ten de mağdur kullanıcıların bulunduğunu kaydetmişti.
İngiltere'den The Guardian gazetesi de 6 Şubat'ta yayımladığı özel haberinde, Paragon Solutions'ın İtalya ile olan sözleşmesini sonlandırdığını ileri sürmüş, İtalyan hükümeti ise 12 Şubat'ta bu haberleri yalanlamıştı.
Öte yandan İtalya’da konuya ilişkin parlamentoda kurulan bir araştırma komitesi, hükümetin İsrail yapımı Graphite casus yazılımıyla göçmen hakları için çalışan bir dizi kişinin telefonlarına sızıldığını geçtiğimiz günlerde doğrulamıştı. Böylece ilk kez bir Batılı ülke, İsrail’in casus yazılımıyla telefonlara sızıldığını kabul etmiş oldu.
(AA)
Evrensel'i Takip Et