Zara Dipsizgöl köyünün su kaynağı ve inanç merkezi üzerine maden ocağı açılmak isteniyor: “Köyümüzden, suyumuzdan, kutsalımızdan elinizi çekin!”
Sivas’ın Zara ilçesinde Dipsizgöl köyünde su kaynakları ve inanç merkezlerinin üstüne maden ocağı açılmak istenen köylüler; “Köyümüzden, suyumuzdan, kutsalımızdan elinizi çekin!” diye tepki gösterdi.

Fotoğraf: Dipsizgöl köylüleri
Özer Akdemir
[email protected]
Sivas – Zara İlçesi Dipsizgöl köyü yakınlarında işletilmek istenen stronsiyum tuzu (Selestit) madeni Alevi inancına sahip yurttaşların kutsal kabul ettikleri ziyaret alanı ve yöre köylerinin su kaynakları üzerinde bulunduğu gerekçesi ile tepki çekiyor. Önceki gün maden alanı yapılmak istenen bölgeye giden yurttaşlar yüzlerce yıllık inançları ve ibadetlerini yaparken, maden projesine karşı bir kez daha ses yükseltti.
Maden su kaynaklarının tam üzerinde
Tarım, hayvancılık, arıcılık ve yaylacılık ile geçimlerini sağlayan Dipsizgöl Köylüleri yetersiz su kaynakları ile geçimlerini sürdürmeye çalışırken, bugünlerde tam su kaynaklarının üzerine kurulmak istenen maden işletmesine karşı da mücadele ediyor. Köylüler maden işletmesi faaliyete geçerse köylerinde tarımın, arıcılığın ve hayvancılığın sona ereceği endişesini taşıyor. Maden işletme alanında bulunan su kaynağından beslenen dere ile yöredeki Kızılkale, Girit, Cemal, Danışık köylerinin yanı sıra Zara’ya bağlı pek çok çevre yerleşimin de beslendiğini belirten köylüler, bu derenin Kızılırmak nehrinin önemli bir kolunu da oluşturduğunu dile getirdi.
“Maden alanı kutsal saydığımız mekanları da içine alıyor”
Fotoğraf: Dipsizgöl köylüleri
Maden işletmesi yapılmak istenen alanda yapılan eylemde konuşan Beydağı Çevre Köyleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ali Kanber Bektaş, maden alanının aynı zamanda inanç merkezi ve ziyaret alanı olarak kutsal saydıkları bölgeyi de kapsadığına işaret etti. Bektaş, “Maden projesi, tam olarak bu kutsal bölgeyi kapsamakta ve ilk yok edilecek alan olarak burayı hedeflemektedir. Bu göl, köylülerimizin şifa bulduğu, inanç ritüellerini yaşattığı, manevi yaşam dengelerini koruduğu bir mekândır. Dolayısıyla bu projenin uygulanması, sadece doğamıza değil, aynı zamanda sosyal ve kültürel yapımıza da telafisi mümkün olmayan zararlar verecektir” diye konuştu.
“PTD’da 12 çeşme ve köyün ana su kaynağı yok!”
Şirketin hazırladığı proje tanıtım dosyasında (PTD) bölgede bulunan 12 tane Çeşme ve köyün ana damarı olan kaynak suyunun yer almadığına dikkat çeken Bektaş şunları söyledi; “Maden projesi nedeniyle oluşacak tahribat sonucunda; Köyümüzün tek su kaynağı yok olacak, diğer tüm su kaynakları olumsuz etkilenecek, bu kaynakların çevresindeki bitki örtüsü ve yaban hayatı zarar görecek, çok sayıda endemik bitki ve nadir hayvan türünden oluşan ekosistem parçalanacaktır. Biz Dipsizgöl halkı olarak maden şirketlerinden hiçbir maddi ya da manevi beklentimiz yoktur. Tek bir talebimiz var: Suyumuza, taşımıza, toprağımıza, hayvanımıza ve yaşamımıza dokunmayın. Yaşam alanlarımızda maden istemiyoruz”.
Fotoğraf: Dipsizgöl köylüleri
Madenin ruhsat alanı 150 hektar
Barit Maden Türk A.Ş. Adlı şirkte tarafından 150 hektarlık ruhsat alanının 19,14 ha bölümünde yapılmak istenen stronsiyum tuzu (Selestit) ocağı için şirkete 30.06.2022 tarihinde ÇED Gerekli Değildir kararı ve 28.06.2024 tarihinde de Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nce IV. Grup işletme ruhsatı verildi. Açık ocak yöntemi ile yıllık 280.000 ton (cevher+pasa) üretiminin planlandığı maden işletmesinin yılda 7 ay çalışması öngörülüyor. İşletmenin ÇED alanı Dipsizgöl Köyüne 2,3 km, Kapukaya Köyüne ise kuş uçumu 4,4 km mesafede yer zalmakta. ÇED alanına en yakın yapı kuş uçumu 390 metre uzaklıktaki Dipsizgöl köyünün yayla evleri.
Maden tarım ve ağaçlandırma alanı üzerinde
On yıl ömür biçilen maden işletmesinde delme – patlatma yöntemi ile alınması planlanan Stronsiyum Tuzu (Selestit) Ocağının yıllık üretim kapasitesinin 280.000 ton/yıl olması planlanıyor. Madencilik faaliyeti sonucu oluşan 112.000 ton/yıl pasa da bölgedeki pasa depolama alanında depolanacak. ÇED Alanı, Yozgat-Sivas-Kayseri Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda Ağaçlandırılacak Alan ve Tarım Arazi Alanı içerisinde kalmakta.
Stronsiyum nerelerde kullanılıyor?
PTD Dosyasındaki bilgilere göre Stronsiyum kimyasalları çoğunlukla seramik, cam ve piroteknik endüstrileri tarafından tüketilirken, daha küçük miktarlar çok sayıda başka sanayi alanlarında kullanılır. Stronsiyum karbonat, kalıcı seramik ferrit mıknatıslar üretiminde kullanılmakta olup bu mıknatıslar otomobillerin ön cam sileceklerinde, hoparlörlerin akım motorlarında, manyetik olarak tutturulmuş dekoratif öğeler, oyuncaklar ve diğer elektronik ekipmanlarda kullanılıyor. Dünyada en büyük stronsiyum rezervleri İspanya, Meksika, Çin, Arjantin ve İran'da bulunmakta. PTD’da MTA Genel Müdürlüğünün bulduğu Kabalı (Hafik), Battalhöyüğü Tepe (Ulaş) ve daha küçük rezervli onlarca Selestit cevherleşmesi olduğu bilgisi de veriliyor.
Evrensel'i Takip Et