
"Barınamadığımızda, geçinemediğimizde, okuyamadığımızda yazdık!"
Evrensel gazetesi 30. yaşını karşılarken, gençler farklı sorunlarına karşı Evrensel'le nasıl örgütlendiklerini anlatıyor.

Fotoğraf: Evrensel
Evrensel gazetesi 30. yaşını doldururken, bu gazetenin en büyük parçalarından gençler; 19 Mart’tan sonra başlayan eylemlerde, her eylül ayında yaşadıkları barınma krizlerinde, genç kadınların güvenli kampüs talebinde, Kürt gençlerin baskıya karşı eşitlik mücadelesinde, üniversiteleri zapturapt altına almaya çalışan baskı rejimine karşı Evrensel’in gençlerin elinde nasıl araçsallaştığını anlatıyor.
Sadece izleyici değil, söz söyleyeniz
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinden bir öğrenci
Hayata, gündeme, olup bitene gözümüzü kapatmadan yaşamaya çalışıyoruz. İşte tam burada Evrensel gazetesi devreye giriyor. Bazılarımız sabah okul yolunda dijitalden okuyor, bazı arkadaşlar kampüste gazetenin basılı halini elden ele dolaştırıyor. Bir haberi ya da köşe yazısını kendi aramızda tartışıyoruz. Bu, en başta yalnız olmadığımızı hatırlatıyor. Benzer dertleri yaşayan gençlerle bir dayanışma hissi kurmamı sağlıyor. Evrensel, bize sadece bilgi vermiyor; mücadeleye dahil olmanın, dayanışmanın bir yolunu da gösteriyor. Sadece izleyici değil, söz üreten, değiştiren, müdahil olan gençler olmamıza katkı sağlıyor.
‘Tanıdık’ yoksa Evrensel var
Boğaziçi Üniversitesinden bir öğrenci
Sene 2023, Boğaziçi Üniversitesinde zahmetsizce çözülebilecek bir sorun şube müdürünün iradesizliği yüzünden çözülemiyor. Akla mantığa sığmayan uygulamaları düzeltmek için bile tonca uğraşmak; belki de belli bir nüfuza, güce sahip bir tanıdığa ulaşabilmek gerekli. Buna sahip olmayan benim yardımıma da Evrensel koştu. Ne o müdürün görevini yapma isteği var ne de onu zorlayacak bir tanıdığım... Ancak müdüre “Evrensel gazetesinden arkadaşlar geçen duyuru yaptı, durumu haberleştirmek istiyorlar” dediğimde birden “Biz çözeceğiz, en yakın zamanda hallolur” dedi.
Evrensel; eleştirilmesi, daha da iyileşmesi gereken yanlarıyla da birlikte işçinin, işçi çocuklarının, ezilenin sesini duyurmak için çabalayan bir platform. Sadece adının geçmesiyle bile iş bilmez bir müdürü bile işini yapmaya zorlatan bir gazete olduğu için iyi ki Evrensel var.
Kürt gençlerin eşitlik ve ekmek mücadelesi
Batman’dan bir öğrenci
Evrensel ile yolum bu ‘yeni süreç’te kesişti. Bu süreç herkes açısından kaygı verici ilerliyordu ve her gelişmeyi yakından takip ederdik. Ama bazı haber siteleri, gazeteler öyle haberler yazıyor ki, dertleri Kürtlerin sorunları ve çözümleri değil. Bana bu sürece dair ne düşündüğümü sordu Evrensel. Açıkça belirttim fikirlerimi ve tartıştık. Evrensel'i bilirdim. 21 yaşındayım ama ailem anlatır: Hayat TV vardı önceden, Evrensel de kapanmış, tekrar açılmıştı. Evrensel, Kürtlerin eşitlik mücadelesinde önemli bir yer ediniyor. Sadece eşitlik değil, ekmek taleplerini de anlatıyor. Evrensel iyi ki var, bizlerle var olmaya devam etsin.
Baskıya karşı yanımızda Evrensel’i bulduk
Diyarbakır’dan Zelal
Evrensel’le üniversitede tanıştım. Gazetenin dağıtımından, haber yapma aşamasına kadar gazetenin her bir emekçisi nerede bir direniş, bir grev varsa orada bitiyordu. Bir Kürt genci olarak ise faili meçhuller, Hendek olayları... Dicle Üniversitesi öğrencileri olarak hepsini çok zor koşullarda yaşadık, Evrensel o zamanlarda yanımızdaydı. Bir şey yazıldıysa Evrensel'de, güvenle ‘tamam’ derdik.
Evrensel sayesinde burada Kürt işçilerin ne sıkıntılar yaşadığını öğreniyorduk. Urfa'dan, Antep'ten, Diyarbakır'dan gelen işçi mektuplarıyla ortak sorunlarımızın farkına varıyorduk. Evrensel işçinin, öğrencinin, Kürt'ün Türk'ün sesi. İçinden geçtiğimiz süreçte doğru ve güvenilir kaynaklara çok daha fazla ihtiyacımız varken, bir 30 yıl daha olması için Evrensel'e sahip çıkmak hepimizin ihtiyacı.
Yarının yol haritasını, birbirimizle paylaştık
ODTÜ'den bir öğrenci
Evrensel gazetesi, Mart eylemlilikleri ve sonrası süreçte de ODTÜ Öğrencilerinin sesi olmaya devam etti. Öğrencilerin yaptığı protestoları, boykotları ve etkinliklerini haberleştirmenin yanısıra sürece dair izlenim yazıları ve röportajlar Evrensel’de yine yer aldı. Öğrencilerin aldıkları forumlarda başlıca taleplerinden olan etkin CİTÖB imza kampanyasına dair yazılar, boykot sürecinde mücadeleyi büyütmeye çağıran izlenim yazıları, kitlesel geçen 1 Mayıs ODTÜ kortejinin nasıl değerlendirilebileceğine dair değerlendirmeler, tutuklanan ve gözaltına alınan öğrencilerin sıra arkadaşlarından alınan röportajlar bunların birkaç örneği. Gençliğin kürsüsü olan Genç Hayat, ODTÜ Öğrencilerinin bu süreçten ne öğrendiklerini, iktidarın baskılarına karşı koymanın yolunun nasıl bir mücadeleden geçtiğini ve yarına bugünün mücadelesinden ne taşıyacaklarını Türkiye gençliğine aktardıkları bir araç oldu.
Adrese teslim akademisyenleri duyurduk
Boğaziçi Üniversitesinden bir öğrenci
Boğaziçi Üniversitesinde kurduğumuz Sosyoloji Topluluğunda, İliç felaketiyle başlamak üzere ülkedeki gündemlerle alakalı etkinlikler yapmaya başladık. Bu süreçte gerek yazarlarıyla, gazetecileriyle etkinliklerimize katılım ve tartışmaları zenginleştirmek konusunda gerekse de etkinliklerimize davet etmek istediğimiz kişiler için Evrensel bize her zaman son derece yardımcı oldu. Bununla birlikte, okulumuzun kayyım rektörünün açtırdığı adrese teslim ilanlarla okulumuza gelen akademisyenlerin derslerini boykot ederken bu tecrübelerimizi paylaşmak ve sesimizi duyurmak için de Evrensel bizim yanımızdaydı.
(Evrensel)
Evrensel'i Takip Et