05 Mayıs 2011 14:03

Demiryolu emekçileri Ankara'ya yürüyecek

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) üyesi demiryolu çalışanları, siyasi kadrolaşmaya, ayrımcılığa ve keyfi uygulamalara karşı 11 Mayıs’ta 6 koldan Ankara’ya yürüyecek. Kapıkule (Edirne), Gaziantep, Basmane (İzmir), Kars, Samsun ve Diyarbakır garlarından başlayacak olan yürüyüş 16 Mayıs’ta Ankar

Demiryolu emekçileri Ankara'ya yürüyecek
Paylaş

Demiryolcuların yürüyüşle ilgili Haydarpaşa Garı’ndaki şube binasında basın toplantısı düzenleyen BTS Genel Başkanı Yavuz Demirkol, yollara düşme nedenlerinin isminde “adalet” olmasına rağmen tam tersi uygulamalar içinde olan AKP Hükümeti’nin, demiryolu tarihindeki “en adaletsiz” uygulamaları olduğunu kaydetti.  

KADROLAŞMA CAN GÜVENLİĞİNİ TEHDİT EDİYOR

Demiryollarının 155 yıllık kurumsal işleyişini bir kenara atan TCDD yönetiminin, çalışanlar arasında yandaşlık ilişkisi üzerinden ayrımcılık ve adam kayırmacılık yaptığını belirten Demirkol, hak gasplarının yoğunlaştığına dikkat çekti. TCDD yönetimin keyfi uygulamalara kılıf uydurmayı gelenek haline getirdiğini söyleyen Demirkol, bunu her alanda yaşadıklarını kaydetti.

“TCDD yönetimi, liyakat, kariyer, hizmet, başarı, gibi ölçüleri bir kenara bırakarak biz demiryolcuların taleplerini üyesi olduğumuz sendikaya göre değerlendirmektedir. Çalışanlar arasında ayrımcılık yapmakta, unvan, nakil, lojman tahsisi gibi konularda sendikamız üyesi olanla olmayanlar arasında ayrım yapılarak taraflı davranmaktadırlar” diyen Demirkol, siyasi kadrolaşmanın da yoğun olduğunu dile getirdi.

Özellikle siyasi kadrolaşma ile birlikte bilgi, birikim ve deneyim isteyen kadrolara yandaşlarının yerleştirildiğine dikkat çeken Demirkol, bu durumun çalışma barışını bozduğu kadar trafik ve yolcu güvenliğinin de tehlikeye atıldığını söyledi.

HAKLAR GASBEDİLİYOR

TCDD yönetiminin ayrımcı yaklaşımlarının yanı sıra kazanılmış haklarını da gasbetmeye çalıştığını belirten Demirkol, giyim ve koruyucu elbise haklarının kısıtlandığını, makinistlerin yıpranma tazminatlarının kesildiğini, manevra personelinin kondüktör ve tren şefi olma haklarının ellerinden alındığını söyledi. Demiryollarında istihdam edilen kadınların, “kadın kimliklerinden” dolayı yok sayıldığını, üst görevlere atama dikkate alınmadığını dile getiren Demirkol, demiryollarında çalışan ve yönetici kadın sayısının her gün azaldığını dikkat çekti.

Başbakanın Memur-Sen kongresinde nasıl bir sendika istediğini açıkça söylediğini hatırlatan Demirkol, Memur-Ben’e bağlı sendikanın genel kurulunda seçilemeyen büro şefi unvanlı genel başkanın daire başkan yardımcısı görevine getirildiğini, bu durumunda TCDD’de ayrımcılığın belgesi olduğunu söyledi. (İstanbul/EVRENSEL)


YÜRÜYÜŞTE DİLE GETİRİLECEK TALEPLER

* BTS ve üyelerine karşı uygulanan ayrımcılığa ve keyfiliğe son verilmesi
* Atama, nakil, eğitime gönderme gibi konularda ayrımcılık yapılmaması, adaletli davranılarak tüm çalışanlara eşit uygulama yapılması
* BTS üyeleri üzerindeki “istifa et” baskısına son verilerek herkesin sendika seçme özgürlüğüne saygı gösterilmesi
* Parasız seyahat (permi) haklarının veri verilmesi
* Tren üstü personele verilen ücretsiz yemek hakkının başta faal personel olmak üzere tüm personele verilecek şekilde yaygınlaştırılması
* Görevde yükselme ve unvan sınavlarının bütün unvanlar için yapılması
* Personel eksikliğinin giderilmesi
* Faal personelin çalışma koşullarının iyileştirilmesi
* Esnek ve kuralsız çalışmaya son verilmesi
* Ücret adaletsizliğinin giderilmesi
* Ek ödemelerdeki adaletsizliğin giderilmesi
* İşçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda gerekli çalışmaların yapılması
* Ara istasyonlarda çalışan personelin nakil taleplerinin karşılanması,
* Torba yasa ile düzenleme yapılan izinlerin TCDD’de uygulanması

ÖNCEKİ HABER

Tekimsa işçileri haklarını istiyor

SONRAKİ HABER

Sağlık emekçileri isyanda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...