28 Mayıs 2025 13:18

Beştaş: Anayasa değişikliğini bir kişi üzerinden tartışmayı doğru bulmuyoruz

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Milletvekili ve Halkların Demokrasi Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Meral Danış Beştaş, "yeni anayasa" tartışmalarına ilişkin Medyascope'tan Ruşen Çakır'a konuştu. 

“DEM Parti Erdoğan’ı yeniden Cumhurbaşkanı seçtirecek” iddialarına “Bu kadar önemli bir meseleyi sadece Erdoğan’ı seçtirme üzerinden tartışma yapmak tarihe haksızlık. Türkiye toplumunun yaşadığı cendereye büyük bir saygısızlık. Kürt meselesi tüm bu tartışmalardan daha büyüktür. Türkiye’nin demokratik bir toplum olarak yeniden inşa süreci tüm bu tartışmaları aşar” diye yanıt verdi.

“Erdoğan’ın Kürtleri yanına alarak daha da otoriterleşeceği” iddialarına ilişkin ise “Kürt meselesi sadece silahların bırakılmasıyla bitmeyecek. Ama barışa giden yok demokrasiden, demokrasiye giden yok barıştan geçer” dedi.

Beştaş “Bu kadar siyasi rehine statüsünde arkadaşlarımız dururken içeride bizim başka bir siyasi sebeple içeride olan bir belediye başkanına özgürlük istememe gibi bir durumumuz olamaz. Bizim kimseyi ürkütmeme gibi bir durumumuz söz konusu değil” ifadelerini kullandı.

Tüm muhalefet ve CHP ile sürece dair görüşmelerde bir sorun olmadığını ama “CHP adı altında ya da CHP’liyim diyen bazı kesimlerin” süreci başarıya ulaşmaması için açıklamaları olduğunu savundu.

Anayasayı tartışmamız lazım

DEM Parti olarak “demokratik, halk iradesinin belirlediği, Mecliste yeni bir anayasayı hep savunageldiklerini” söyleyen Beştaş “Anayasa tartışmasının sadece ‘Cumhurbaşkanın görev süresinin uzatılıp uzatılmaması’ üzerinden tartışılması doğru değil. Bugünkü anayasa erkek, sünni ve Türklerin anayasası. Kadın yok, Kürt yok, Çerkez, Laz, Süryani, Ermeni, Hristiyan yok. Bu anayasayı tartışmamız lazım” dedi.

Beştaş özellikle “Bizim uzatılma konusunda bir görüşümüz var demiyorum asla, aman yanlış anlaşılmasın, çok spekülatif haberler yapılıyor” diyerek “Ben, bizim demokratik bir anayasa istediğimizi, ‘biz tartışmada yokuz’ demediğimizi, her şeyin demokratik anlamda anayasal süreçlerde tartışılabileceğini ve önerilerini sunabileceğini ifade ediyorum” diye konuştu.

‘Çalışmalar ile Erdoğan değil, TBMM ile yapılıyor’

CHP lideri Özgür Özel'in “Erdoğan ile menemen bile yapmam” sözlerini hatırlatan Ruşen Çakır’a Beştaş; Erdoğan'ın 'anayasa görüşmeleri masasında olmadığını', ‘anayasa çalışmalarının Erdoğan ile değil TBMM ile yapıldığını’ söyledi.

Beştaş anayasanın demokratik olabilmesi için “yol temizliği yapılması” gerektiğini belirterek şöyle cevap verdi: “Şu anda Türkiye’de düşünce ve ifade özgürlüğü var mı, yok. Eğer muhalifseniz söylediğiniz bir sözden yargılanabilirsiniz, tutuklanabilirsiniz. Ben Çağlayan’dan geliyorum, sadece bu sabah 3 dava takip ettim, gitsek her gün Çağlayan’da olmamız lazım. Bunların kaldırılması gerekiyor. Anayasa konusunda taleplerin özgürce ifade edilebildiği, ifade özgürlüğünün sağlandığı, demokratik bir zemin olması gerektiğini ifade edeyim. Basın cendere altında, muhalefet partileri yargı operasyonlarının altında, ‘hadi biz bize anayasa konuşalım’ fikri doğru değil.”

Biz onları o koltuklara oturtmadık'

Beştaş, barışa giden yolun da demokrasiden geçtiğini de söyledi. Meral Danış Beştaş, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Bir ülke nüfusunun yaklaşık dörtte birinin ‘eşit ve özgür değilim’ dediği bir Türkiye demokratik olabilir mi? İşte biz diyoruz ki ‘barış demokrasisiz’ olmaz. Biz demokrasi mücadelesini en fazla veren, en çok bedeli ödeyen bir geleneğin temsilcileriyiz. Şu anda bu eleştiri yapanlara bazen dinlerken acı acı gülüyorum. Sanki biz hiç tutuklanmadık, hiç işkence görmedik, hiç öldürülmedik, hiç katliamlar yaşamadık. Hiç cezasızlık politikasıyla ödüllendirilmedik. Biz bunları yaşayanlarız. Bu nedenle demokrasinin ne anlama geldiğini tabii ki gayet iyi biliyoruz. Biz şu anda Adalet ve Kalkınma Partisi’ni ya da MHP, Cumhur İttifakı olarak söylüyorum, biz tayin etmedik ki onları. Biz onları o koltuklara oturtmadık. Onlar muhataplar, çünkü seçilmişler. Onlar doğal temsilciler. Biz tam tersine bütün muhalefetin de bu sürecin içinde olması gerektiğini savunuyoruz.”

(Politika Servisi)
10 Temmuz 2025 12:20

Portekiz basınında Orkun Kökçü iddiası: Beşiktaş'la anlaşma tamam

Beşiktaş’ın yoğun uğraş verdiği Orkun Kökçü transferi ile ilgili anlaşmanın gerçekleştiği iddia edildi. Kökçü için Beşiktaş’ın 30 milyon avro ödeyeceği öne sürüldü.

Portekiz basınında Orkun Kökçü iddiası: Beşiktaş'la anlaşma tamam

Fotoğraf: AA

İçerik yükleniyor...

(A Bola)
10 Temmuz 2025 15:48

Yemen'deki Husiler Kızıldeniz’de bir gemiyi daha batırdı

Yemen’deki Husiler, Yunanistan tarafından işletilen Liberya bayraklı 'Eternity C' adlı yük gemisini Kızıldeniz’de batırdı.

10 Temmuz 2025 15:16

Anamur'da köylüler kazandı: İki talan projesi de iptal

Anamur’da taş ocağı kapasite artışı ve jeotermal sondaj kuyusu açma projeleri iptal edildi.

Anamur'da köylüler kazandı: İki talan projesi de iptal

Fotoğraf: MERÇED

İçerik yükleniyor...

(BirGün)
10 Temmuz 2025 19:27

“Sherlock” dizisinin yaratıcısı Mark Gatiss’ten açıklama: “Geri dönmenin anlamı yok”

Sherlock’un yaratıcılarından Mark Gatiss, dizinin geri dönüp dönmeyeceğiyle ilgili söylentilere son noktayı koydu: “Yeniden yapmanın anlamı yok.”

“Sherlock” dizisinin yaratıcısı Mark Gatiss’ten açıklama: “Geri dönmenin anlamı yok”

Sherlock Holmes

İçerik yükleniyor...

(Kültür Servisi)
10 Temmuz 2025 16:38

Manisa’da ormana sıçrayan yangın kontrol altına alındı

Manisa'nın Turgutlu ilçesinde tarım arazisinde çıkan yangın ormana sıçradı. Alevler, 1 saatte kontrol altına alınırken soğutma çalışmaları sürüyor.

Manisa’da ormana sıçrayan yangın kontrol altına alındı

Fotoğraf: DHA

İçerik yükleniyor...

(DHA)
10 Temmuz 2025 19:01

İstanbul Barosundan Avukat Şafak'ın gözaltısına tepki: “Bu, savunmaya yönelik baskıdır”

İstanbul Barosu, Şile Belediyesine yönelik soruşturmada gözaltına alınan Şafak’ın, mesleki faaliyeti gerekçe gösterilerek ani bir müdahaleyle gözaltına alınmasının hukuka aykırı olduğunu belirtti.

İstanbul Barosundan Avukat Şafak'ın gözaltısına tepki: “Bu, savunmaya yönelik baskıdır”

İstanbul Barosu logosu

İçerik yükleniyor...

(Politika Servisi)

Evrensel'i Takip Et