24 Mayıs 2025 16:10

Şiddeti önleme raporundan çift terapisi ve esnek çalışma çıktı

Meclis’te kadına yönelik şiddeti araştıran komisyon raporunda kadına şiddete ilişkin çözüm önerilerinden ziyade boşanmalarda “çift terapisi ve aile danışmanlığı” ve esnek çalışma önerisi öne çıkarıldı

Şiddeti önleme raporundan çift terapisi ve esnek çalışma çıktı

Fotoğraf: Volkan Pekal / Evrensel

Elif Turgut
[email protected]


TBMM Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığın Önlenmesine Yönelik Meclis Araştırma Komisyonu çalışmalarını tamamlayarak taslak raporunu hazırladı. Komisyon üyesi milletvekillerinin, kamu kurum temsilcilerinin, sivil toplum örgütü temsilcileriyle çalışılarak oluşturduğu ifade edilen raporda, kadına yönelik şiddete ilişkin somut çözüm önerilerinden ziyade boşanmalarda “çift terapisi ve aile danışmanlığı” ve esnek çalışma önerisi öne çıkartıldı.

AA’nın aktardığı üzere raporda, boşanma davalarında hakime tarafları “çift terapisi/aile danışmanlığı/boşanma danışmanlığına” yönlendirme yetkisi veren bir düzenleme yapılması öngörüldü. Şiddete uğrayan ve şiddet uygulayan kişilerin profesyonel ruh sağlığı hizmeti alabilmesi gerektiği ifade edilerek ruh sağlığı meslek kanunu oluşturulması önerildi.

Geleneksel medya ve dijital medyaya “kadın dostu bir bakış açısı” kazandırılması gerektiği vurgulanan raporda özellikle gündüz kuşağı programlarında şiddeti özendirici içeriklerin yayımlanmaması gerektiği ifade edildi.

Esnek çalışma yine gündem

Raporda iş ve aile yaşantısının uyumlulaştırılması adı altında esnek çalışma yeniden gündeme getirildi. Doğum ve süt izinlerinin “kadınları teşvik edici” düzeye çekilmesi gerektiği söylenen raporda, 0-2 yaş arası çocuğu olan kadınlara da esnek çalışma modellerinin uygulanması önerildi.

Komisyon Başkanı Hulki Cevizoğlu tarafından komisyon üyelerine gönderilen taslak raporun, ek görüş, muhalefet şerhi ve düzeltmelerin ardından önümüzdeki günlerde Genel Kurula sunulması bekleniyor.

Taslak raporda kadına yönelik şiddetin önlenmesi için hukuken ne gibi önlemler alınabileceğine, şiddet tehdidi altında olan ve halihazırda şiddetten uzaklaşmaya çalışan kadınlara devletin barınma, geçim gibi temel hizmetleri nasıl sağlayacağına yer verilip verilmediği bilinmiyor.

İktidar saldırılarından vazgeçmiyor

Özellikle aile yılında boşanmalardaki artış, doğum hızının düşüşü ve esnek çalışma iktidarın temel üç gündemini oluşturdu. Bir yandan boşanma davalarında arabuluculuk tartışmaları sürdürülürken kadınların boşanma haklarının kullanımında engel oluşturabilecek “aile danışmanlığı” gibi uygulamalar yaygınlaştırılmaya başlanmıştı.

Doğum hızındaki düşüşle birlikte doğan çocuk başına yardım, üç çocuk yapan kadınlara devlet memurluğu gibi çeşitli teşvikler gündeme getirilirken bir yandan da kadınların kürtaj haklarına dönük saldırılar sürdürüldü. En son Uluslararası Aile Forumu'nda Cumhurbaşkanı Erdoğan, fiilen erişimin neredeyse imkansız hale getirildiği kürtaj hakkına dönük “cinayet” ifadelerini kullanmıştı.

Kadınların tüm bu haklarına saldırılarla birlikte hem bakım yükünü devletin üzerinden alıp hem de sermaye açısından ucuz ve güvencesiz bir biçimde çalışabilecekleri anlamına gelen esnek çalışma ise 12. Kalkınma Planı ve Orta Vadeli Programla birlikte yaygınlaştırılmaya başlanmıştı. Özellikle son dönemde İşgücü Uyum Programı gibi programlarla uygulanan esnek çalışma, kadınlar açısından açlık sınırının da altında bir yaşam anlamına geliyor.

ABONE OL

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Bakanlık önünde grev ve istifa sesleri

Bakanlık önünde grev ve istifa sesleri

Kamu işçileri, Türk-İş’in Maliye Bakanlığı önünde yapmak istediği basın açıklamasını mitinge çevirdi. Yüzde 16 zam dayatmasının grev anlamına geldiğini dile getiren işçiler, sendikacılara “eylem, eylem” diye seslenerek mücadele kararları alınmasını istedi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i istifaya çağıran işçiler, “Artık yeter” dedi

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Çevre davalarının maliyeti çok yüksek. Bilirkişi 200 bin istiyor. Dava kaybedilirse emekli maaşından kesiliyor

Evrensel'i Takip Et