24 Mayıs 2025 14:42

Greve hazırlanan İZENERJİ işçileri: “İnsanca geçinebilecek bir ücret istiyoruz”

İZENERJİ işçilerinin duyurduğu greve 4 gün kaldı. Toplu iş sözleşme görüşmeleri devam ederken Evrensel'e konuşan işçileri "İnsanca yaşanabilecek bir ücret için mücadele ediyoruz" dedi.

Greve hazırlanan İZENERJİ işçileri: “İnsanca geçinebilecek bir ücret istiyoruz”

Fotoğraf: Eda Aktaş/Evrensel

Eda Aktaş
[email protected]


İzmir — İzmir Büyükşehir Belediyesine ait İZELMAN ve İZENERJİ AŞ’de örgütlü Genel-İş İzmir 1, 2, 3 ve 9 No’lu şubeler ile belediye bürokratları ve Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEMSEN) arasındaki toplu iş sözleşme görüşmeleri greve 4 gün kala devam ediyor.

23 bin işçiyi ilgilendiren TİS’te işveren yüzde 26.19’luk teklifin üzerine çıkmazken işçiler grev hazırlıklarını hızlandırdı. Belediyelerin yaşadığı ekonomik sorunların bedelini ödemeyeceklerini söyleyen işçiler, şirketler arası ücret farkının kapanmasını talep ediyor.

İzBB Başkanı Cemil Tugay ve belediye bürokratlarının “Sendika ve işçiler çok yüksek zam istiyor” söylemlerini eleştiren işçiler, “Kiraların 25-30 bin civarında olduğu bir dönemde insanca geçinebilecek bir ücret talep ediyoruz” dedi.

TİS taleplerini ve grev hazırlıklarını konuştuğumuz İZENERJİ işçileri, işverenin yüzde 26.19’luk dayatmasını kabul etmeyeceklerini söyledi.

“Eşit işe eşit ücret ilkesi hayata geçirilsin”

Sosyal Projeler temsilcisi Şule Alpsoy, yaklaşık 5 aydır TİS süreçlerinin sürdüğünü söyledi. Belediye işçileri olarak en temel sorunlarının farklı şirketlerde çalışanlar arasında yaşanan ücret eşitsizliği olduğunu dile getiren Alpsoy, “Yan yana aynı işi yaptığımız işçi arkadaşlarımızla aramızda yüzde 51 ila yüzde 58 oranında maaş farkları bulunmaktadır. Bu durum, iş yerlerimizde iş barışını bozmakta ve çalışma motivasyonumuzu olumsuz etkilemektedir. Öncelikli talebimiz, eşit işe eşit ücret ilkesinin hayata geçirilmesidir” dedi.

“Grev hakkımızı sonuna kadar kullanacağız”

Artan enflasyonun maaşların erimesine neden olduğunu söyleyen Alpsoy, “Ev kiralarının bile katlanarak yükseldiği bu dönemde insanca yaşanabilecek bir ücret talebiyle mücadele ediyoruz. Eğer masada taleplerimiz karşılanmazsa, üretimden gelen gücümüzü kullanarak grev hakkımızı sonuna kadar kullanacağız. İş yerlerimizde grev sürecine dair bilgilendirme toplantıları düzenliyor, grev gözcülerimizi belirliyoruz. 23 bin belediye emekçisi olarak, haklarımız için grevde olacağız” diye konuştu.

“Ücretleri açlık sırının altına düşürmek istiyorlar”

Çevre koruma ve kontrol temsilcisi Mert Gençer, “Eşit işe eşit ücret, insanca yaşam öncelikli taleplerimiz bunlar. Greve çok kısa bir zaman kaldı ve şu ana kadar iyi bir teklif gelmedi. Biz de grev hazırlığımızı yapıyoruz. Yüzde 26.19’luk teklif komik bir rakam. Resmen ücretleri açlık sırının altına düşürmek istiyorlar, bu kabul edilemez. Grevin en son noktasına kadar gideceğiz, kararlıyız” dedi.

“Artık tatil planı değil mesai planı yapıyoruz”

Çevre koruma ve kontrol Baştemsilcisi İsmail Uzun ise, “Biz insanca yaşayacak bir ücret istiyoruz. Biz ailemizle bir tatile gidelim diyoruz, çoluğumuza çocuğumuza harçlık verebilmek istiyoruz. Önümüz bayram ama işçiler artık bayram tatilini mesai olarak görüyor. Tatile çıkmayı bırakın ‘bayram çalışırım biraz daha para kazanırım’ diyerek biraz daha refah içinde geçinme derdinde. Tatilde, gece, gündüz gelip çalışalım bu da yaşamımızı idame ettirsin düşüncesi hakim. Artık tatil planı değil mesai planı yapıyoruz. Onlar koltuklarında oturuyorlar, kararlar veriyor gelsin bu ücretlerle çalışsın 1 ay sonra bir daha masaya oturup konuşalım. İki simit yedik bir çay içtik geçindik derlerse biz bu toplu sözleşmeyi imzalayalım” diye konuştu.

“Yüzde 26.19’luk zam teklifi işçinin geçinebilmesi için yetersiz”

Su ürünleri hal temsilcisi Hüseyin Mançık, “Birimlerde grev hazırlıklarımız başladı, işçiler kararlı. Eşit işe eşit ücret istiyoruz çünkü aynı birimde çalıştığımız halde biri fazla biri düşük ücret aldığında tabi ki insanlar kendi emeğinden çalındığının farkında. Yüzde 26.19’luk zam teklifi işçinin geçinebilmesi için yetersiz. Enflasyona bakarsan zaten aldığımız maaş da düşük. Şu anda 35 bin lira ücretimiz var o da içerisinde yan haklarla giydirilmiş hali. Açlık sınırının 24 bin, yoksulluk sınırının 78 bin lira olduğu bir yerde bugün bir aile 55-60 bin lira almalı ki kendini geçindirebilsin” dedi.

Ücretlerin tam yatmadığını, gıda kartı ve mesai ücreti gibi haklarının ödenmediğini hatırlatan Mançık, “Ücretlerin ödenmesi geciktiğinde banka faizleriyle karşı karşıyayız. Bugün işçilerin en büyük beklentisi emeğinin karşılığını almak ama onu da alamıyor. Önümüz bayram işçiler tatil planı yapıyor. Anlaşma olmazsa zaten bayramda grevdeyiz. Kararlıyız, kazanacağız” diye konuştu.

“Aldığımız ücretle borç ödüyoruz”

Huzurevi temsilcisi Reyhan Taylan, “Greve hazırlığımız iyi gidiyor, motive olduk. Talebimiz açık, aynı yerde aynı işi yaptığımız arkadaşlarla aynı ücreti almak, fazla bir şey istemiyoruz. Yüzde 26.19 çok düşük bir rakam, bunu asla kabul etmiyoruz. Birçoğumuz kiramızı, kredilerimizi, faturalarımızı ödeyemez duruma geldik ve hepsi üzerine faiz koyuyor, borçlarımız katlanarak gidiyor. Bu süreçte maaşların eksik ve parçalı yatması sıkıntılarımızı arttırdı. Aldığımız ücretler artık faiz ödemelerine gidiyor, o yüzden geçinebilecek bir ücret talebimiz var” dedi.

“Taleplerimiz karşılanmazsa grev kaçınılmaz”

Doğal yaşam temsilcisi Erkan ise, “Greve hazırız. Yoksulluk sınırının 80 bine yaklaştığı bir yerde bu rakamlar bize yetmiyor. Kiramızı, banka kredimizi ödeyemiyoruz. Hepimiz kredilerle evimizi geçindirmeye çalışıyoruz. Önümüzde bayram var biz de istiyoruz grev öncesi istediğimiz şekilde TİS bitsin ama taleplerimiz karşılanmazsa grev kaçınılmaz” diye konuştu.

Evrensel'i Takip Et