Kemer'de 100 dekarlık orman arazisinde yapılaşma izni
Antalya'nın Kemer ilçesinin yaylası konumundaki Ovacık'taki 100 bin m2'den büyük orman arazisinde 2500 metrekareden fazla yapılaşmayı içeren konaklamalı orman parkı yapılacak.

Fotoğraf: Yusuf Yavuz
Yusuf Yavuz
[email protected]
Antalya'nın Kemer ilçesinin yaylası konumundaki Ovacık Mahallesi'nde 100 bin metrekareden fazla orman arazisi 'Konaklamalı Orman Parkı' yapılmak üzere 20 yıllığına kiraya verilecek. Karavan ve çadırlı kamp alanlarını da içeren proje kapsamında toplam 2500 metrekareden büyük bir orman arazisinde yapılaşmaya gidilmesi planlanıyor. 30 Mayıs 2025 tarihinde Konyaaltı Orman İşletme Müdürlüğü'nde yapılacağı duyurulan ihale ile Ovacık Yaylası'ndaki orman arazisi 20 yıllığına özel bir işletmeye kiralanacak.
Türkiye'de özellikle kıyı bölgelerindeki orman arazilerine çökmenin yeni bir yolu olan 'Orman Parkları Yönetmeliği' ile büyük ölçekli orman arazilerinin imar mevzuatından kaçırılarak yapılaşmasına olanak tanındı. Daha önce 'Mesire Yeri' olarak tanımlanan ve halkın günübirlik kullanım ya da çadırlı kamp ihtiyacını karşılayan alanlar, yönetmelik değişikliği ile 'Orman Parkı' olarak anılmaya başlandı.
Ormanı yapılaşmaya açmanın yolu 'Park'a dönüştürmek
Buradaki sihirli kelimelerden biri olan 'park', orman arazileri ya da korunan alanlarda insan dokunuşuna olanak sağlıyor. Daha önce de birçok mesire yeri, 'tabiat parkı' tanımı getirilerek yapılaşmaya açılmak istenmişti. Halkın kullanımı için ayrılan mesire yerlerinde günübirlik kullanıma izin verildiği için bu alanlarda yapılaşmaya gidilerek kalıcı rant elde edilmesi zor görünüyordu. Kemer'deki Tekirova mesire yerinin 2016'da Bakanlık eliyle 'Tabiat Parkı'na dönüştürülerek yapılaşma kullanımı getirilmesi ve ardından 2018'de özel bir şirkete kiralaması yargıdan dönmüştü. Yöre halkının Kleopatra Koyu diye andığı bölge, halkın hukuk mücadelesi ve yargı kararıyla yapılaşmaktan kurtulmuştu.
Yönetmelik değişti, 'mesire yeri' gitti, 'orman parkı' geldi
Yapılan yönetmelik değişikliği ile orman arazilerinin 'orman parkı' adı altında yapılaşmaya açılması, yeni bir yağma türü olarak hızla yayılıyor. Konaklamalı ve konaklaması olarak iki ayrı başlıkta 20 yıllığına özel sektöre kiraya verilen orman arazilerinde 'kamp' başlığı ile yüzlerce kişilik konaklama tesislerinin yapılmasının önü açılmış oldu. Mayıs 2022'de çıkarılan Orman Parkları Yönetmeliği'nin 18. Maddesi, bu alanların Kültür ve Turizm Bakanlığı'na tahsisini düzenliyor. Bu maddeye göre turizm bölgeleri içinde olup olmadığına bakılmaksızın eğer bir ilçenin denize kıyısı varsa konaklamalı orman parklarının tescillerinin ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bildirilmesi gerekiyor. Bakanlık uygun görmesi halinde 60 gün içinde bu alanları tahsis edebiliyor. Aynı maddenin 3. Fıkrasında ise, "Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsisen verilen orman parklarının alanları hiçbir şekilde imar uygulamalarına konu edilemez" deniliyor.
Son kurban kemer ormanları olacak
Türkiye'de yaklaşık 1900 civarında orman parkı bulunuyor. Bunların 250'den fazlası konaklamalı, geri kalanı ise konaklamasız olarak ihale edilen orman arazilerinde yer alıyor. Antalya'nın Kemer ilçesinin yaylası konumundaki Ovacık Mahallesi'ndeki 100 bin m2'den fazla orman arazisi de konaklamalı orman parkları arasına katılmak üzere kiraya verilmek isteniyor.
Orman arazisinde 2500 m2'den fazla yapılaşma
Büyükovacık Mevkii'ndeki orman arazisi, 30 Mayıs 2025 tarihinde Konyaaltı Orman İşletme Müdürlüğü'nde yapılacağı duyurulan ihale ile 20 yıllığına özel bir işletmeye kiralanacak. İlk yıl kira bedelinin 1 milyon 80 bin TL olacağı belirtilirken, 29 Nisan 2025 tarihinde onaylanan ihale bilgi formuna göre söz konusu orman arazisinde 2500 metrekareden fazla yapılaşmaya gidilecek. Buna göre 250'şer metrekarelik kır lokantası ve kahvesi ile 312,5 m2'lik yüzme havuzu, 364 m2'lik basketbol sahası, 500 m2'lik çocuk oyun alanı, 253 m2'lik tenis kortu, 100 m2'lik sıhhi tesis kompleksi ile satış üniteleri, büfe, depo, ibadethane, pergola, 5 ayrı tuvalet ile giriş kontrol ünitesi inşa edilecek.
Devlet avlağı sınırları içinde 100 konaklama ünitesi
Kemer Devlet Avlağı sınırları içerisinde kalan Konaklamalı Orman Parkı bünyesinde ayrıca her biri 80 m2'den oluşan 70 adet çadırlı kamp ünitesi ile 30 adet karavan kamp ünitesi, her biri 10 metrekare tabana oturan 20 adet de kameriye yapılacak.
Yangına hassas bölgelere giriş yasak, tesis yapmak serbest
Orman Genel Müdürlüğü'nün artan sıcaklar nedeniyle insan kaynaklı yangınların önlenmesi için Antalya'nın da içinde bulunduğu illerde ormanlara girişleri yasakladı. Küresel iklim değişikliğinin de etkisiyle özellikle Akdeniz coğrafyasında yangınların artış göstermesi bu konuda radikal önlemlerin alınmasını gerekli kılarken, orman arazilerinde yapılaşmayı ve daha çok insan faaliyetini getirecek uygulamalara izin verilmesi tehlikeye davetiye çıkartıyor.
Evrensel'i Takip Et