Almanya’da döner imalathanesindende uyarı grevi
Almanya’da çalışma koşullarının oldukça kötü olduğu döner imalathanelerinde sendikalaşan çoğu göçmen kökenli işçiler, toplu iş sözleşmesi için uyarı grevi yaptı.

Fotoğraf: Ali Çarman
Ali Çarman
Almanya gibi işçilerin az çok sendikalı bir ülkede döner (restorant/imalathane) sektöründe çalışan 1 milyona yakın emekçinin durumu içler acısı. Çalışma koşullarının çok zor, saatlerin keyfiyete dayandığı sektörde ücretler ise en alttakiler olarak anılmakta. Bir başka gerçeklik ise bu alanda çalışanların ezici bir çoğunluğunun göçmen emekçiler olmaları.
Döner imalathanelerinde 30 kişiden 200 kişiye kadar çalıştıran iş yerleri var. Sektörde sendikadan ve TİS’lerden söz etmek başlı başına sıkıntı. Böyle girişimler daha başlamadan susturuluyor. Zira, patronlar sendikanın adını dahi duymak istemiyorlar.
Güney Almanya ise döner imalathaneleri açısında oldukça yoğun. Almanya Gıda Sendikasının (NGG) Stuttgart şubesi uzun bir dönemdir BİRTAT firmasına yönelik sendika çalışması sürdürüyor. Uzun ve sabırlı bir çalışmanın ardından 130 kişinin çalıştığı firmada eylül 2024’de işyeri işçi temsilciliği seçimlerine gidildi ve katılım yüzde 90 oldu. 7 kişilik işyeri temciliğinin ikisi kadın emekçi oldu. Çalışanlar bu süreçte iki kez Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu’nda (DİDF) bir araya geldiler. Ayrıca DİDF üyeleri de sendikanın bildiri dağıtma, örgütlenme çalışmalarına eşlik ettiler.
Fotoğraf: Ali Çarman
Daha adil bir ücret için uyarı grevi
Gıda Sendikası NGG, işyerini TİS sürecine dahil etmeyi başarınca işçiler ilk kez imalathanenin kapısı önünde büyük bir coşkuyla 4 saatlik uyarı grevine çıktılar. En az yüz kişinin katıldığı ve 30 yıllık BİRTAT’in tarihinde bir ilk olan greve çevreden dayanışma temelinde destek geldi.
Murr/Ludwigsburg’ta kurulu BİRTAT döner kendi branşındaki en büyük işletmelerinden birisi. Uyarı grevi işletmenin ana kapısında sabah saat 06.30 dan 11.00’e kadar devam etti. Türkçe, Kürtçe, Almanca şarkılar eşliğinde kimi zaman halay çekildi, kimi zaman ise dans edildi.
NGG Stuttgart Başkanı Magdalena Krüger ilk kez bir döner imalaathanesi önünde TİS taleplerinin kabul edilmesi için başlattıkları uyarı grevine büyük destek aldıklarını açıkladı.
Gıda sendikası 3 bin avroluk ücret ile işe başlamayı talep ediyor. İşçiler, “Ücretlerimize zam istiyoruz” diyor.
Magdalena Krüger de “Meslektaşlarımız bugün burada tarih yazıyor. Eylemleriyle, işverenlerinden adil ve şeffaf bir tazminat ve önemli bir ücret artışı beklediklerini açıkça ortaya koyuyorlar. Bu nedenle işveren tarafının önümüzdeki salı günü yapılacak müzakere toplantısında adil ve takdir edici bir teklif sunması gerekiyor” dedi.
Şimdi gözler 27 Mayıs’ta yapılacak görüşmede olacak.
Evrensel'i Takip Et