EMEP’ten Toros Tarım işçilerine grev desteği: “Şimşek programı yoksulluk dayatmasıdır”
EMEP, grevdeki Toros Tarım işçilerini ziyaret etti. EMEP MYK Üyesi İmrek, “Mehmet Şimşek’in yüzde 30 zam dayatması yoksulluğu büyütüyor. Grev, emeğe ve geleceğe sahip çıkma mücadelesidir” dedi.
Elif Ekin Saltık
[email protected]
Toros Tarım işçileri, TİS görüşmelerinin tıkanması üzerine greve çıktı. Grevin 3. gününde Ceyhan’daki işçiler Emek Partisi heyetini ağırladı. EMEP, grev hakkı ve insanca yaşam talebine destek verdi. EMEP MYK Üyesi Halil İmrek, “Mehmet Şimşek’in yüzde 30 zam dayatması yoksulluğu büyütüyor. Grev, emeğe ve geleceğe sahip çıkma mücadelesidir" dedi.
Adana'nın Ceyhan ve Mersin'in Akdeniz ilçelerinde faaliyet gösteren Toros Tarım fabrikalarında, Petrol-İş Sendikası ile işveren Tekfen Holding arasında yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine işçiler greve başladı. 8 oturumun ardından patron işçilerin taleplerini kabul etmeyince işçiler grev kararı aldı. Taslakta işçiler 6 aylık dönemlerde ücret artışı talebi karşısında işveren yılda bir zam teklif etti ve yüzde 30 oranında artış ile masaya oturdu. Sendika ise ilk altı ay için yüzde 163 zam taleplerini oturumlarda yüzde 137,5’e düşürdü. İşverense teklifini ancak yüzde 52,5’e yükseltti. İşçiler Toros Tarım'ın önerdiği zamla ücretlerinin 64 bin TL olacağını belirterek teklifin yoksulluk sınırı anlamına geldiğini ifade ediyor.
Fotoğraf: Evrensel
Grev alanına “Toros işçisi yalnız, değildir”, “İş, ekmek, özgürlük, “Yaşasın sınıf dayanışması” ve “Genel Grev genel direniş” sloganları ile grev alanına giren Emek Partilileri işçiler coşku ile karşıladı.
“İşvereni masaya çağırıyoruz”
Petrol-İş Sendikası Adana Şube Başkanı Bülent Kılıççıoğlu, işçilerin tek talebinin emeklerinin karşılığını almak olduğunu vurguladı. TÜİK’in açıkladığı yoksulluk sınırına dikkat çeken Kılıççıoğlu, “TÜİK’in açıkladığı yoksulluk sınırı 80 bin lira. Biz rakamı insani bir seviyeye çekmeye çalışıyoruz. Bizim mücadelemiz haklı ve meşrudur” dedi. Toplu sözleşme sürecinde işverenin tavrını eleştiren Kılıççıoğlu, mücadelenin müzakereyle sonuçlanabileceğini belirterek şu çağrıyı yaptı, “Taleplerimiz belli, masa orada. Bu işler müzakere ile çözülür. Bu süreci yönetmek çok kolay. Önemli olan bu işi bağıtlamak. İşvereni tekrar masaya çağırıyoruz.”
Emek Partisi MYK Üyesi Halil İmrek, grev alanında yaptığı açıklamada, "Grev hakkı, işçilerin en temel demokratik hakkıdır.” dedi. Enflasyonun her gün cebimizi yaktığı bir düzende yılda bir kere zamla bu hayatın sürdürülemeyeceğini dile getiren İmrek, “Patronun yüzde 52’lik teklifi yoksulluk sınırının altında kalmaktadır. Bu teklif yoksulluğun dayatılmasıdır. Tüm bu zenginlikleri üreten işçiler emeğinin karşılığını almalıdır. Sizler, size dayatılan yüzde 52,5 zam teklifinin yaşam koşullarınızı daha da zorlaştıracağını bildiğiniz için greve çıktınız. Bu mücadele haklı ve onurludur" dedi.
İktidarın ekonomi yönetiminin grevlerdeki ücret taleplerini sınırlamaya çalıştığını ifade eden İmrek, “Ucuz emek sömürüsü üzerine kurulu Mehmet Şimşek programı, tüm toplu iş sözleşmelerine yüzde 30’luk bir zam çıtası dayatıyor. Bu, işçilerin daha fazla ekmeğe muhtaç hale getirilmesi anlamına gelir” dedi.
“Bu grev çocukların geleceği için verilen bir mücadeledir”
Ayrıca, "Barajsız sendika, yasaksız grev, güvenceli iş" kampanyalarının önemine dikkat çeken İmrek, işçilerin örgütlenme ve grev haklarının önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini belirtti. Patronların işçilerin emekleri üzerinden kârlarına kâr, servetlerine servet katmakta sınır tanımadığını ifade eden İmrek, “Söz konusu işçilerin emeklerinin karşılığı olunca ise onlara yoksulluk sınırının altında, açlık sınırına yakın ücretler reva görülmektedir. İşçilerin yaşam ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve insanca yaşanacak bir ücret talebiyle başlatmış oldukları bu grev, aynı zamanda çocuklarının geleceği için verilen bir mücadeledir” diye konuştu.
Emek ve demokrasi güçleri grev ile dayanışma göstermeli
Birleşik ve örgütlü mücadelenin işçilerin en güçlü silahı olduğunu vurgulaya İmrek, “Birleşik ve örgütlü mücadele, işçilerin kazanımı ile sonuçlanacaktır. Sizin kazanmanız Türkiye işçi sınıfının da kazanımı olacaktır. Size dayatılan bu ücretli kölelik düzenini değiştirmek sizin ellerinizde olacaktır.” İmrek, grevdeki işçilerin yalnız olmadığını vurgulayarak tüm emek ve demokrasi güçlerini dayanışmaya çağırdı.
İmrek, grevdeki Toros Tarım işçileriyle dayanışmanın büyütülmesi gerektiğini vurgulayarak, “Toros işçileri kazandığında tüm işçi sınıfı kazanacak. Bu yüzden buradan İzmir, Gebze, Kocaeli, Mersin – grevde olan tüm işçilere selam gönderiyoruz. Grev kıvılcımlarının birleşmesi için mücadele edeceğiz” dedi.
Evrensel'i Takip Et