Ömer Furkan Özdemir: Grev hakkı suç ile ilişkilendirilemez
Eğitim Sen’in 25 Mart’ta yaptığı grev çağrısını sosyal medya hesabından paylaşmak suç sayıldı.

Fotoğraf: Hasret Gültekin Kozan/ Evrensel
Hasret Gültekin Kozan
[email protected]
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikasının, 19 Mart eylemleri döneminde üniversite öğrencilerinin boykot çağrısı üzerine 25 Mart’ta yaptığı grev çağrısını sosyal medya hesabından paylaşmak suç sayıldı.
Emniyet tarafından ifadeye çağrılan Eğitim Sen Kocaeli 1No'lu Şube Sekreteri ve Kocaeli Üniversitesi'nde Akademisyen olan Ömer Furkan Özdemir'e "sosyal medyadan grev çağrısı yaptığınız tespit edilmiştir" denilerek grev çağrısı yapması suç sayıldı.
Özdemir, "Grev hakkı, grev kararı, grev duyurusu emniyete ve savcılığa göre suç sayılıyor. Grev hakkının suç ile ilişkilendirilmesine karşı güçlü bir ses çıkarmamız gerektiğini düşünüyorum. Anayasa ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan grev hakkının kullanımının önünde sayısız engel olduğunu zaten biliyoruz ama bu durum yani grev kararının duyurusunun yapılmasının suç sayılması artık yeni bir aşamada olduğumuzu da gösteriyor. Ben akademik olarak da çalıştığım alan itibariyle üniversitede derslerimde sendikacılık, toplu pazarlık ve grevi anlatıyorum. Çalışma ekonomisi alanında vermiş olduğumuz dersler de suç sayılacak şimdi? Anayasa, 87 ve 98 sayılı ILO sözleşmeleri, 6356 sayılı kanun, bunlar da mı suç sayılacak? İşçiler, emekçiler, kamu emekçileri, çalışanlar olarak grev hakkımıza sahip çıkmazsak bunların olmasının önünde engel yok. Bu durum sadece benim özelimde değil hatırlanacaktır Eğitim Sen MYK üyelerimiz de söz konusu grev çağrımızdan dolayı ev hapsi cezası almışlardı. Grev hakkının fiilen kullandırmamak için her türlü baskı aracını devreye sokan AKP iktidarı, gelinen aşamada grevin kendisini suç ilan etmeye kadar ileri gitmiştir. Buna tüm sendikaların, konfederasyonların, emekten yana tüm kesimlerin güçlü bir tepkiyi ortaya koyması gerekiyor" dedi.
Evrensel'i Takip Et